В категории:България

Копи пейст и конграчулейшънс: Без дълга лятна ваканция за децата

След седмокласниците, следва изненада и за децата в 4-и клас – подготвя се удължаване на учебната им година до 15 юни. Процесът на ликвидиране на дългата ваканция тече отдавна, целта не е учениците да знаят повече. Няма как да станат по-научени с промените. Целта е просто… да се „уеднаквим с модела в ЕС“

Няма не искам, няма недей – ще се стои в училище през лятото. Снимка: сайт на МОН

Новините от българското образование не спират. Преди дни информирахме, че се подготвят промени в матурите за седмокласниците и удължаване на учебната им година до 30 юни. Подобна „радост“ ще сполети и по-малки деца. Става дума за четвъртокласниците. МОН подготвя да учат до 15 юни, вместо до 30 май както досега. Промяната повлича крак от поетапно влизащия нов просветен закон и фигурира в подзаконови актове.  В тях е записано, че четвъртокласниците ще учат 34 седмици, което е точно до 15 юни. Решението все още не е сведено официално до училищата, но се очаква да влезе в сила наесен.

Някакви особени настроения срещу промяната не се очакват, тъй като касае малко деца, пък други ученици, макар и по-големи, също учат до 15 юни. Големият въпрос обаче е защо се прави всичко това. Защо е нужно на 11-годишни деца да се удължава учебната година? По-знаещи ли ще станат, по-умни ли?… Едва ли. Истината е, че дори в тази възраст те са доста натоварени. Сега натоварването им ще се увеличи във времето, когато е редно да играят.

Темата с удължаването на учебната година обаче не касае само четвъртокласниците и е доста по-обемна. От много отдавна МОН, независимо коя партия го управлява, се мъчи да добави някоя друга седмица към учебното време за всички деца, не само за тези в 4-и клас. Идеите се лансират упорито, срещат съпротива, министерството се отказва от тях, но… както личи, бавно и полека се въвеждат. Каква е целта на цялото упражнение, бихте се запитали. Не, целта не е учениците да учат повече, както мнозина вероятно си мислят. Целта е учебната година да се напасне спрямо „успешните западни модели“. На много места в Западна Европа децата нямат дълга ваканция, почиват няколко пъти през годината – такава е целта и у нас. Точно поради тази причина постепенно се увеличават междинните ваканции и се появяват нови – междусрочна, великденска и т.н. Идеята е нещата да стана точно така, както са „на запад“. Действа се постепенно и методично. Ако някой не вярва, че целта е просто да копираме чужди модели, нека види какво казва зам.-министър Деница Сачева миналата година по това време. „По-къса лятна ваканция за учениците. Целта е децата да са по-дълго в образователната система. Целта е децата да не отпадат от образователната система и ваканциите у нас да се уеднаквят с учебните почивки в ЕС“, заявява тя пред Нова телевизия. Личи, че освен „уеднаквяване с ЕС“, е измислила и причина „задържане на деца“. Енигма е как по-дълга учебна година ще намали отпадането на ученици и дали всъщност няма да го увеличи.

Показахме думите на Цачева единствено заради хората, които са вън от образователната система. Тези, които са вътре, отдавна знаят, че се действа именно в тази посока.

Пак стигаме до голям въпрос – по-умни ли ще станат децата, по-знаещи ли, след като им се отнеме от лятната ваканция и почивките им се „разхвърлят“ из годината. Няма ли да бъдат лишени от нещо важно, за което никой не мисли – свободата, възможността дълъг период да могат да се отдават на свои занимания, което е важно за израстването им? А и в жегите ли ще се учи? Имат ли училищата климатици? Детският организъм настроен ли е да се натоварва през лятото? Или е обратното – за децата, досущ като при големите хора, е по-добре да почиват през лятото? В крайна сметка чак толкова ли са успешни прословутите „западни модели“? Отговорите нямат значение. Важно е да стане така, както е в ЕС, другото… кучета го яли. Малко ли неща механично се копи-пейстнаха от Запада, без въобще да се помисли може ли да се случат на българска територия и полезно ли е за българите? Отвън сме европейци, отвътре – разруха.

Конграчулейшънс!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар