В категории:България / Рикошет

Седмокласниците – опитни зайчета, запратени с нова сила към частни уроци

МОН удължава учебната им година и прави така, че децата още повече да наизустяват и намразват литературата

Безкрайните промени в българското образование са за сметката на децата. Снимка: сайт на МОН

В последните години едва ли има по-нещастен випуск от седмокласниците.  Учебното съдържание е най-обемното, децата на тази възраст за първи път се явяват на матура.  От нея зависи в какво училище ще влязат, на практика – зависи почти целият им живот. Ако абитуриентите имат възможност за самостоятелна подготовка за матурите (изпитите са десетина дни след завършването), то при седмокласниците този бонус липсва  – учат, явяват се на изпит, след което учебната година за тях продължава.

Целият този стрес наесен се очертава да бъде още по-голям. Първо, защото МОН реши да удължи годината с две седмици до 30 юни в 7 клас, сякаш децата не бяха натоварени досега. Второ, по-важно, защото просветното министерство подготвя кардинални промени относно същността на матурата по български език и литература. Вторият факт от сега изправя косите на родителите.

Ето за какво точно става дума: Досега матурата по български език и литература бе върху изучаван в 7 клас материал. Сега се предвижда изпитът да обхваща 5 – 7 клас, като ще се включат произведения от двата по-ранни випуска. Матурата можеше да проверява умения, изучавани в първите две години, чрез работа с текст от 7 клас… Но не, новият регламент задължително включва старите произведения. И какво излиза? Че матурата в 7 клас през учебната 2018/19 г. ще бъде върху неколкократно по-голям обем, отколкото досега.

Всичко това не би било проблем само по себе си, ако реалният живот не носеше своите специфични особености. Децата връщат ползваните учебници в края на всяка учебна година, откъде сега седмокласниците ще ги вземат, за да направят преговор? В проведените обсъждания до момента представителите на МОН съветват учителите да правят преговор в час. Но нима е възможен той, след като програмата в 7 клас е изключително натоварена – часовете едва стигат, за да бъде обхваната? Части от „Под игото“ „Серафим“, „Косачи“- това са само няколко от изучаваните по-рано произведения, което сега ще трябва да се преговарят при липсата на възможност за преговор. И как в крайна смета ще бъде оправена цялата работа? Ами ясно е, няма шест-пет: Върнал си старите учебници – спокойно, купуваш си нови!; Нямаш време за преговори, за упражнения в час – не бери грижа, частните уроци са насреща! Мама и тати ако имат пари, всичко се оправя.

А точно 7 клас е времето, в което децата вече са поотраснали и могат да проявяват творчество, да разсъждават самостоятелно, да развиват индивидуалните си дарби. Всичко това обаче е само пожелание, защото многото обем, многото ,,нормативи“ и многото промени са в състояние да погубят всеки талант, всяка креативност. Новите матури формално ще отговорят на критериите ,,проверка на знанията в прогимназиален етап“, а реално – ще принудят децата механично да наизустяват, съответно и да намразват произведения  – доста повече, отколкото сега.

Идеите на МОН все още са проект, който обаче е на финалната права. Добре е да има отпор, защото всичко това в общ смисъл не касае само седмокласниците. Иде реч за реформа, чиято единствената функция е да отчете чиновническа дейност. Сметката, която и досега бе твърде висока, я плащат децата. Формално, формално, формално, на хартия…. – това е принципът, около който се ,,гради“ българското средно образование. Подготвяните промени са още един триумф на формалността – безсмислени, с оглед на ползата, вредни, с оглед на практическото приложение. Да му мислят учители, ученици и родители!…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар