В категории:България

,,Хайката” на МОН: Деца без основно образование учат за средно

Министерството извади шокиращи данни около т.нар. връщане на малчугани в класните стаи. В редица региони ученици без завършен през миналата година 7. клас преминаха в 8-и

В средата на ноември Министерството на образованието и науката (МОН) отчете резултата от акцията по ,,завръщане на отпадналите ученици”. Тя стартира в началото на септември с участието на представители от доста институции и бе шумно отразена в медиите. В крайна сметка МОН съобщи, че  17 297 деца от издирвани 206 378 са върнати обратно в класните стаи. Многократно по време на кампанията стана ясно, бройката на липсващите деца е ориентировъчна, не се знае дали са в България, от колко време са в чужбина, учат ли нейде в странство, ако въобще са там.

Дядо Славейков би се хванал за главата от някои случки в българското образование. Снимка: ,,Барикада“

17 297 е похвална цифра, но МОН не оповести детайлен разрез на данните – в кой клас са върнати децата, къде,

колко от тях не са учили въобще, колко все пак имат някакво образователно ниво

и т.н. Пък и никой не се поинтересува от тези подробности. Неяснотите винаги водят до съмнения. Особено, когато има повод.

Преди няколко дни в Народното събрание, при писмената форма на парламентарен контрол, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи шокиращи данни относно ,,приобщаването”. А именно, че в някои региони на страната броят на осмокласниците е … повече от броя на децата, завършили 7. клас през миналата учебна година.

Въпросът към Вълчев е отправен от депутатката от БСП Ирена Анастасова. Тя е поискала да узнае цифрата на записаните през настоящата учебна година първолаци, осмокласниците, както и на завършилите през юни седмокласници. Питането е именно по повод ,,хайката” по завръщане на децата. От предоставените от Вълчев съвкупни данни трудно може да се направи извод относно връщането на учениците в образователната система. Цифрите по отделни области обаче са повече от любопитни.

Така например в област Велико Търново завършилите 7. клас през старата учебна година са 1763, а записаните в 8-и през новата – 1837. Във Враца – съответно 1444 и 1465. Подобно е положението във Варна (3654 седмокласници и 3746 осмокласници), Ловеч (1053 срещу 1077) . Още и в Монтана, Стара Загора, Шумен. Особено любопитна е ситуацията в Стара Загора. Децата, завършили 7. клас са 1625, а записаните в 8-и – 2493. Така излиза, че

в по-горния клас учениците се увеличават с над 50%.

,,Мобилните екипи” там са свършили чутовна работа.

Има обаче проблем. И той е, че не е ясно откъде се вземат толкова много нови деца в Стара Загора и на другите места. Очевидно става дума за ,,приобщени” ученици, тоест изпаднали и върнати. Но, видно от отговора до Анастасова, не са завършили 7. клас това лято. Откъде са тогава? Възможно е да са завършили 7. клас в минали години, но тук има един тънък момент. От тази учебна година основно образование се получава именно в 7. клас, като за целта бе променена структурата на изучавания материал. Ако това са ,,стари седмокласници”, те са без диплом за основно образование. Не могат автоматично да преминат в 8. клас. Или точно това се е случило?

Правомерният вариант би бил всички тези деца да са учили в чужбина, да са преминали съответното ниво, равняваващо се на нашия 7-и, и да са записани в 8-и. Но това, разбира се, е най-малко възможната хипотеза. Eдва ли завишените числа се дължат и на ,,разместване“ на децата по области. Друг удачен вариант е тези ученици да са държали някак приравнителен изпит съобразно новите изисквания за 7.клас (основно образование), но в нито едно школо не се е чуло това да се е случило.

Най-вероятно децата са във възраст за 8. клас и

са били записани без значение имат ли въобще 7-и и кога са го изкарали.

Кадър от септември 2017 г.: Министър Красимир Вълчев и заместничката му Деница Сачева издирват ,,на терен“ ученици. Снимка: фейсбук профил на МОН

А е важно, повтаряме, да са го завършили тази година,  защото иначе те преминават ,,по втория начин” в следващия етап на средното образование. ,,Втори начин”, разрешен от държавата.

Иронията е, че в изявлението на МОН по повод ,,върнатите в системата деца” Стара Загора бе посочена като една от областите отличнички. Разбира се, има и още един вариант за неясните данни – да става дума за тотална стъкмистика.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар