В категории:България

50 000 поискаха официално от парламента забрана на фермите за кожи (снимки)

„Не на фермите за „ценни“ кожи““ казаха с подписите си близо 50 000 български граждани. Те настояват Народното събрание да извърши законови промени, които да забранят отглеждането у нас на животни с цел „производството“ на кожи. Дали депутатите ще изберат ценностите на наненасилие, чиста природа и устойчиво бъдеще пред бързите печалби, страдание, смърт и разруха, питат инициаторите?

Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в Българи внесе в Народното събрание над 33 000 подписа в подкрепа на искането за законови промени, които да забранят отглеждането в България на животни с цел добив на ценни кожи. Още 15 000 души са подкрепили искането чрез онлайн петиция. Всички те са категорични, че „производството на кожи е страдание за животните, а индустрията за ценни кожи е жестока и ненужна в 21 век“.

„Събирахме подписи, както ни е позволено, само в рамките на три месеца. Изискванията са такива, че се налага вписването на лични данни като ЕГН, постоянен или настоящ адрес. Въпреки тромавата правна процедура и затрудненията по защита на личните данни, ние вярваме, че събраните подписи са предостатъчно, за да покажат обществения интерес и желанието на хората. Никой човек, който се информира достатъчно, не може да остане безпристрастен към страданието на животните, пагубните последствия върху природата и местните хора“, заяви един от инициаторите на подписката.

Те настояват политиците да разгледат сериозно въпроса, защото фермите за т.нар. ценни кожи са „тиктакаща екологична бомба и неописуемо страдание за животните“.

„Много страни се усетиха навреме и приеха забрани, въпреки, че от десетилетия фермите са съществували там. Подписката ще е пореден тест за институциите и управляващите, чрез който ще разберем доколко те са способни да се вслушат в обществото. Дали ще изберат ценностите на наненасилие, чиста природа и устойчиво бъдеще пред бързите печалби, страдание, смърт и разруха, всичко зависи от тях и от желанието им да се информират достатъчно“, добавиха те.

В България от 2013 г. официално развиват дейност три ферми за ценни кожи. Само за 2017-та година в страната са убити над 100 хиляди норки. От 2013 г. убиваните животни за кожи се увеличават в пъти. Въпреки, че най-голямата ферма е заявила капацитет от 400 000 норки (годишно) за нито една ферма не е правен ОВОС (Оценка за въздействието върху околната среда), посочват още от гражданската инициатива.

По думите им има постоянни сигнали за забелязани норки в дивата природа и селата около фермите, както и за замърсяване около фермите. „Съществуването на фермите за норки е в нарушение на българското законодателство. Не са спазени изисквания на Закона за биологичното разнообразие, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 2 от 2009 г. за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч“, твърдят те и посочват, че вместо да се постараят законодателството да се спазва, българските власти всъщност правят опити да легализират беззаконието чрез облекчаване на режимите.

90% от произведените кожи се ползват за модни аксесоари и декорации, добавят те и припомнят, че близо 900 модни дизайнери, модни корпорации и топ брандове обявиха, че няма да ползват вече ценни кожи в колекциите си. Въпреки това и въпреки предприетите в 16 държави забрани и ограничения за отглеждане на животни заради кожите им, годишно по света над 100 000 000 животни се убиват с тази цел.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар