В категории:България

Нова гавра с шивачки, 200 души остават без заплати и работа

Шивашки цех на австрийска фирма край град Раковски затворил врати и съобщил на 200 свои служители без никакво предизвестие, че няма да си получат парите за последния месец.

Кадър от протеста на шивачки край град Раковски. Източник: „Нова телевизия“.

Поредната гавра с работници в шивашки цех, този път край град Раковски. 200 жени остават без работа и заплати за месец и половина, след като австрийската фирма „Тренд Фешън“, в която са били наети, им е заявила, че фалира и няма пари, предаде „Нова телевизия“.

Шивачките организираха протест пред цеха и настояват да бъдат съкратени по вина на работодателя, за да могат да отидат на борсата. Засега обаче са им предложили единствено да напуснат по взаимно съгласие.

„Връщаме след Великден и ни съобщават, че фирмата в Австрия е фалирала, обаче в България нямало да се обяви фалит – така ни казаха и ни освободиха за платен престой до неопределено време“, разказа една от ощетените жени. Те не са получавали парите си за март и за първата половина на април, като по думите им работят средно за по 500 – 600 лева месечна заплата, но редовно са осъществявали извънреден труд.

Друга жена сподели, че все пак е съгласила да подпише напускането си по взаимно съгласие, тъй като ѝ остават 3 месеца до пенсиониране и не е искала да има прекъсване, а бързо да се прехвърли в друга фирма.

За фалита на фирмата на служителите е съобщил самият шеф на фирмата от Австрия, твърдят те. „Дойде тук с преводач и с човек от „Човешки ресурси“ ни казаха, че фирмата там е фалирала и тук ще бъде… неопределено време, докато ще ни мотат, ще ни разкатават и в крайна сметка никой няма да си получи парите. Казаха, че няма да има пари за заплати“, възмути се друга бивша служителка.

Жените не са получили предизвестие за прекратяване на трудовите взаимоотношения, категорични бяха всички от тях. Дадени са им формуляри за заявление за прекратяване по взаимно съгласие и са им казали, че няма да бъдат съкратени от работодателя, но ако желаят, могат да напуснат „по взаимно съгласие“.

„Предлагат ни да започнем работа в други фирми. А кой ще ни изплати дължимото? Следващият работодател ли? Имам да получавам заплата и половина, плюс извънреден труд. Имам ученик, гледам го сама“, каза друга жена.

„Казват ни, че имало фалит, но трябвало да мине някаква процедура съдебна, която ще се забави 6 месеца и ние трябва да стоим и да чакаме да обявят фалита, за да пратят хората на борсата. Как ще стане това – шест месеца кой човек ще стои без пари, за да чака да получи някакво обезщетение от борсата, някакви си пари?“, гневяха се жените.

„Всяка сутрин идвахме от 06:00 до 16:30, като и в събота сме работили от 06:00 до 12:30. Но сега насреща какво ще получа аз за това? Кой ще ми плати? Аз имам ученик тази година, как ще платя кредита? Имам кредит за 3000 лева, а това беше единственият ми доход. Аз съм самотен родител и си отглеждам сама детето. Този месец какво да му дам? Как да си платя сметките? Никой не ми отговаря на този въпрос?“, обобщи личната на трагедия на всички засегнати друга от шивачките.

Шефовете им казали – ако си искате книжките, заповядайте, ще ви ги дадем, но ще бъдете съкратени по взаимно съгласие. „Шиехме якета за известни фирми, но накрая сме на улицата без нищо и без никакви обяснения“, казаха жените и се заканиха, че въпреки всичко ще се борят докрай.

Екип на „Здравей, България” е потърсил ръководството на австрийската компания в централния офис на дружеството в град Кричим. Още с пристигането си там екипът е възпрепятстван от мъж от охраната, който заявява, че офисът е заключен. Фирмата дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим, добавят от NOVA, а опитите на телевизията да се свърже с централата на дружеството в Австрия също се оказват безуспешни.

В студиото на „Нова телевизия“ омбудсманът Мая Манолова побърза да предупреди служителите да не подписват документи за напускане по взаимно съгласие, защото това не е в интерес на служителите, ако искат да си получат изработените пари. „Възможностите за получаване на обезщетение са много по-големи, ако правоотношението била прекратено по инициатива на работодателя, каквато е всъщност ситуацията“, каза тя.

„По никакъв начин работниците не трябва да прекратяват трудовото правоотношение по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие, защото по този начин ще получават пари от бюрото по труда само четири месеца, а иначе могат да получават до 1 година“, обясни Манолова и добави, че освен това след последните промени в Кодекса на труда и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците и служителите, според които те могат да получат парите си от Фонда за гарантиране на вземанията. Това обаче може да се случи, само ако ощетените работници имат поне 2 неизплатени заплати, а в момента те са изработили една и половина, каза Манолова.

„В момента работодателят ги е пуснал в престой по негова вина за още 15 дни. Важен им е този срок, в който те да имат 2 дължими заплати, за да могат да получат компенсанция от Фонда“, обясни тя. По думите ѝ това е гаранция, че работниците ще си получат заработеното.

Тя заяви още, че още миналата миналата седмицата ръководството на фирмата все пак е подало молба за започване на процедура по несъстоятелност, което означава, че има шанс процедурата да се развие бързо.

Манолова обаче призна, че ще е необходимо ощетените работници да чакат няколко месеца, а за някои от служителите това е фатално житейско събитие. „Със сигурност ще минат няколко месеца, но доскоро нямаха шанс да вземат нищо не след 2-3 месеца, а никога“, каза омбудсманът.

По отношение на работниците с кредити към банки Манолова каза, че омбудсманът може да помогне и много често и се налага да го прави, като влиза в контакт с банките и се опитва да договори разсрочване на задълженията на ощетени работници.

„Организираме преговори между банки и техните клиенти с цел разсрочване на дължими суми с опит да накараме ръководството на банката да влезе в ситуацията в клиента. Това е действие от взаимен интерес, защото и банката няма интерес да тръгва към предсрочно събиране. Но е факт, и трябва да го кажа, че високомерното отношение на редица банкови служители наистина е доста нелицеприятно. Но след намесата на мен или на моите колеги обикновено се стига до положителна развръзка. Не става дума да не се изплащат дължими суми, става дума да се прояви разбиране, да се предоговори, за да е в общ интерес“, коментира омбудсманът.

Работниците в тази сфера в България се оказват най-чести жертви на работодателски произвол. През януари стана ясно, че шивачките от дупнишката фирма „Абонданца“, случаят на които нашумя през миналата година, ще останат без изработените си пари, защото дори последните промени в закона не обхващат техния случай.

Отново през януари се разбра, че от ноември 2017-та своите заплати не са получавали около 140 служители на обувната фирма “А.М. shoes”. Част от служителите на “А.М. shoes” бяха същите, ощетени преди това в „Абонданца“.

През 2017-та година нашумя и случаят със шивачките от Ветрен, които също останаха без заплати, тъй като задлъжнялата към тях фирма се измъкна чрез съществуващата тогава вратичка в закона, която позволява закъсала фирма да бъде прехвърлена елементарно на клошар. По-късно тази възможност беше ограничена от закона, а промяната предизвика остро недоволство на работодателските организации.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар