В категории:Свят

Палестински фермер бе убит в навечерието на масов протест по границата на Газа

Палестинците в Газа започват шестседмичен протест с искане на бежанците да се позволи да се върнат в домовете си, от които са били прогонени през последните 70 години

Роднини на загиналия фермер в болницата в Южна Газа. Снимка: Reuters

Фермер от Ивицата Газа е убит, а още един човек е ранен в следствие на израелски артилерийски обстрел, съобщава говорителят на местните здравни власти, цитиран от Reuters. Това се случило часове преди да започнат планираните палестински протести по границата с Израел.

Обстрелът е бил нанесен в близост до град Кан Юнис в южната част на Газа. Израелските военни обявиха, че танк е изстрелял два снаряда заради “подозрителна активност” в близост до граничната ограда. Според палестинското здравно министерство загиналият е 27-годишния Омар Самур. Свидетели са заявили пред кореспондента на BBC, че двамата мъже са събирали магданоз от нивата, когато са били ударени от снарядите. Според палестински източници още няколко души са ранени от израелски огън в северната част на Газа.

Серията от протести, наречени “Голям марш за завръщане”, трябва да продължат шест седмици. Организаторите на акцията настояват да се позволи на палестинските бежанци да се завърнат в домовете си, които сега се намират на територията на държавата Израел.

Израелските военни виждат в протестите опасност за сигурността, поради което подсилиха забранената за достъп зона от палестинската страна на границата и изградиха допълнителни ограждения и препятствия. По границата бяха разположени и 100 израелски снайпериста.

Организаторите на шествието, сред които е и ислямистката организация Хамас, която контролира Газа, обвиняват Израел, че с убийството на фермера се опитва да сплаши палестинците да не участват в протеста. От израелското външно министерство заявяват, че протестът е “преднамерен опит да се провокира конфронтация с Израел” и че “отговорността за всякакви сблъсъци е единствено на Хамас и другите участващи палестински организации”.

Палестинските активисти са издигнали десетки палатки на пет места по границата – от Ерез на Север до Рафа в близост до египетската граница на Юг. Протестите започват на 30 март – т.нар. “Ден на земята”. На тази дата  палестинците отбелязват убийството на шестима души от страна на израелските сили за сигурност по време на демонстрация срещу конфискацията на земя през 1976 г.

“Маршът за завръщане” трябва да приключи на 15 май, когато се навършват 70 години от това, което палестинците наричат Накба (Катастрофата) – прогонването на стотици хиляди палестинци в следствие на конфликтите, съпътстващи създаването на държавата Израел.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар