В категории:България

Пристигащите в ЕС бежанци са намалели наполовина, а в България – 5.5 пъти

През 2017 г. страната ни е приела едва 0.5% от всички бежанци в ЕС, докато 82.5% от тях са отишли в едва шест страни. Най-голям дял търсещи убежище спрямо собственото население е посрещнала Гърция – 11 пъти повече от България

Кадър от филма „Граница“ на Елена Йончева.

Рязко свиване на бежанската вълна в Европа отчитат статистическите служби през 2017 г., което се дължи основно на намаления интензитет на военните действия в Сирия и Ирак. Бежанците, пристигащи от Сирия в ЕС са намалели от 335 хил. на 102 хил. души, а тези от Ирак – от 127 хил. на 47 хил.

Почти четворно са намалели бежанците от Афганистан до 43 хил. души. Техният брой достигна пик през 2015 и 2016 г. в резултат от връщането в страната на 1.8 млн. души от съседните Иран и Пакистан, което заедно с още толкова вътрешно разселени хора доведоха до хуманитарна криза в страната.

Бежанската вълна към България отслабва значително по-бързо, което говори, че страната ни не е предпочитана дестинация за бягащите от военни конфликти или глад в Близкия Изток. През 2017 г. новопристигналите у нас бежанци са едва 3,470 срещу 18,990 година по-рано и са двойно по-малко от 2013 г., когато бе началото на кризата. Отливът съвпадна с обявяването на оградата по границата с Турция за завършена, като цената ѝ достигна около 200 млн. лв. (точни данни липсват и до днес). Преминаването на оградата се оказа лесно постижимо с помощта на обикновена стълба, а на места тя вече е паднала.

84% от потърсилите убежище у нас през 2017 г. са от Афганистан (30%), Ирак (27%) и Сирия (27%), като най-рязък е спадът в броя на афганистанците – 8.5 пъти. У нас са дошли 2.4% от бежанците в ЕС от тази страна, като 70% от тях са се озовали в Германия, Гърция или Франция. Почти половината иракчани, бягащи към Европа също са завършили пътуването си в Германия, докато у нас са пристигнали едва 2%. Пристигналите в ЕС сирийци, които продължават да са най-голямата бежанска група, са общо 102 хил., като 49 хил. от тях са се регистрирали в Германия. У нас са дошли 940 души от тази страна, което е 0.9% от всички.

Като цяло България е приела едва 0.5% от всички бежанци в ЕС през 2017 г., докато 82.5% от тях са отишли в едва шест страни – Германия, Италия, Франция, Гърция, Великобритания и Испания. Страната ни е приела 489 бежанци на милион местни граждани, докато средното ниво за ЕС е 2.6 пъти по-високо (1270/милион). За сравнение, се още невъзстановената от световната икономическа криза Гърция е посрещнала 5295 бежанци на милион население.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар