Смърт на сенегалец разпали бурни сблъсъци в Мадрид

Квартал Лавапиес в испанската столица пламна от протести срещу полицейски действия спрямо имигранти. Полицията твърди, че кончината на 35-годишния Маме Мбайе, издъхнал на улицата от кардио-респираторен колапс, няма нищо общо с хайката на силите на реда срещу амбулантни търговци в съседен район на града. Напрежението обаче не спада и гневни заселници от Африка през целия ден изпълват площад „Нелсън Мандела” в същия квартал

Бурни сблъсъци с полицията се разгоряха в мадридския квартал Лавапиес заради смърт на сенегалски имигрант. Снимка: EFE
Бурни сблъсъци с полицията се разгоряха в мадридския квартал Лавапиес заради смърт на сенегалски имигрант. Снимка: EFE

Тълпи от гневни хора, подпалени контейнери за смет, мотоциклети и коли, разбити офиси на банки и витрини на магазини, камъни срещу полицията, скандирания „Полицаи убийци”, „Вън полицията от кварталите на Мадрид”, „Социална, а не полицейска държава” – такава бе картината в мадридския квартал Лавапиес миналата нощ. Исторически кварталът, разположен в централната част на Мадрид, е бил населяван главно от евреи, но в последните десетилетия там преобладават мигранти от Черна Африка и Магреба.

Причината на избухналите бурни сблъсъци бе смъртта на улица „Осо” в същия квартал на 35-годишния Мама Мбайе, имигрант от Сенегал. Той припада на тази улица около 17 часа в четвъртък, 15 март. Събират се хора, идва и полицейски патрул, който вика линейка, а докато тя дойде, прави изкуствено дишане на припадналия. Екипът на линейката продължава с усилията да го реанимира, откарва човека в болница, но той умира. Като причина за смъртта му е посочен кардио-респираторен колапс.

Маме Мбайе приживе. Снимка: El Pais
Маме Мбайе приживе. Снимка: El Pais

Сред обитателите на Лавапиес обаче бързо се разпространява вестта, че Мбайе е починал, защото му се наложило да бяха от преследващи го с мотоциклети полицаи, направили хайка за амбулатнти търговци на централния мадридски площад „Пуерта дел Сол”. А сенегалецът, който няма разрешение за постоянно пребиваване в Испания, но живеел там от 14 г., се препитавал тъкмо с амбулантна търговия, тоест бил mantero („одеалджия”). Така испанците наричат продавачите, които обикновено разстилат стоката си на одеала и които най-често са от африкански произход.

Гневът срещу полицията, която наистина сурово преследва незаконната амбулантна търговия, кипва с люта сила в Лавапиес след 21 ч. на 15 март, когато улиците на квартала вече гъмжат от ядосани хора, скандиращи лозунги срещу полицейското насилие. Съответно и силите на реда са там. Сблъсъците, палежите, трошенето продължават до около 1:30 ч. след полунощ, полицаите стрелят с гумени куршуми и блокират улиците с полицейски камиони.

Офиси на банки в Лавапиес бяха атакувани от демонстрантите при протестите в Лавапиес. Снимка: El Pais
Офиси на банки в Лавапиес бяха атакувани от демонстрантите при протестите в Лавапиес. Снимка: El Pais

Полицията твърди, че към местните жители от квартала са се присъединили и големи групи младежи, видени да излизат вечерта от спирката на метрото „Лавапиес” и познати от редовните си участия в антисистемни демонстрации. Те са участвали най-активно в сблъсъците и в издигането на лозунги.

Ранени са около 20 души, като половината от тях са полицаи. Има най-малко шестима задържани.

Още при първите информации за напрежението кметицата на Мадрид Мануела Кармена, която е избрана от левичарската листа Ahora Madrid („Сега Мадрид”), разполагаща с мнозинство и в градския съвет, написа в Туитър: „Съжалявам изключително много за смъртта на един гражданин в Лавапиес. От кметството ще разследваме основателно случилото се и ще реагираме подобаващо. Цялата ми солидарност за семейството и приятелите (на починалия – б.р.)”.

Този коментар на Кармена още снощи предизвика недоволни реакции от полицията, а днес вече и от опониращи ѝ политически партии като „Сюдаданос” и Народната партия, които смятат, че така тя е окуражила протестите, още преди да има цялостна яснота за реалните обстоятелства и събития.

Според цитирани от в.„Ел Паис” полицейски източници картината на случилото се е изопачена и изкуствено са свързани събития от вчера, между които всъщност нямало връзка. Източниците твърдят, че починалият на улица „Осо” Маме Мбайе нямал нищо общо с наистина извършената полицейска хайка срещу „одеалджии” на площад „Пуерта дел сол”.

Версията на полицаите, подкрепена и от свидетел, цитиран пак в „Ел Паис”, е следната. Полицейски патрул от двама служители, тръгнали да връчват призовка на друго лице в Лавапиес, били извикани да помогнат на припаднал на улицата човек от негов приятел и те се отзовали. Човекът според полицаите бил получил епилептичен припадък и те му оказали първа помощ, докато дойде извиканата от тях линейка. По нищо не личало човекът да е „одеалджия” и да е тичал отнякъде.

Чак по-късно започнала да се разпространява „фалшивата новина”, че починалият бил преследван от полицейски патрул и така било акмулирано напрежението, довело до сблъсъците.

Други свидетелства обаче, прозвучали на демонстрацията в Лавапиес на следващия ден, в петък, и разпространени в Туитър, сочат, че точно по улица „Осо“, където е издъхнал Мбайе, са бягали подгонените от полицейската хайка „одеалджии“ от „Пуерта дел сол“. Доказано бе, че и самият Мбайе е бил преди това на „Пуерта дел сол“ и заради хайката побързал да си тръгне към Лавапиес.

Африкански имигрант "одеалджия" показва пред медиите снимка, на която личи как полицаи малтретират амбулантни търговци. "Аз не искам да крада. Искам да работя. Защо ни тормозят?", казва човекът, цитиран от "Ел Паис". Снимка: El Pais
Африкански имигрант „одеалджия“ показва пред медиите снимка, на която личи как полицаи малтретират амбулантни търговци. „Аз не искам да крада. Искам да работя. Защо ни тормозят?“, казва човекът, цитиран от „Ел Паис“. Снимка: El Pais

„Ел Паис” цитира и Рафаел Ескуедро, директор на Испанкката мрежа по имиграция и подпомагане на бежанци, който заявява, че организацията е отправила искане за най-сериозно разследване на случилото се: „Кметството трябва да изясни дали е имало полицейска хайка на „Пуерта дел сол” и дали агентите са преследвали починалия по-късно човек. Искаме да се запознаем и със записите на камерите за наблюдение в Лавапиес”.

След тежката нощ напрежението не спадна. Още от сутринта на 16 март недоволни хора започнаха да изпълват площад „Неслън Мандела” в Лавапиес, като сред тях има не само имигранти.

На площад "Нелсън Мандела" В Лавапиес от сутринта се трупат недоволни обитатели на Лавапиес. Снимка: El Pais
На площад „Нелсън Мандела“ В Лавапиес от сутринта се трупат недоволни обитатели на Лавапиес. Снимка: El Pais

Най-висок е градусът на недоволството сред събралите се сенегалци, които реагираха с негодувание дори срещу сенегалския консул Муктар Белал Ба, който дойде на площада, за да се опита да ги успокои. Консулът трябваше да се скрие в едно от кафенетата, за да не го набият, а после се наложи полицейска намеса, за да бъде изведен безопасно от кафенето – и това само допълнително нажежи обстановката.

Полицията трябваше пак да се намеси, за да изведе безопасно консула на Сенегал от кафенето, в което той се скри от гнева на сънародниците си. Снимка: El Pais
Полицията трябваше пак да се намеси, за да изведе безопасно консула на Сенегал от кафенето, в което той се скри от гнева на сънародниците си. Снимка: El Pais

За тази вечер е предвидена възпоменателна церемония за Маме Мбайе пак на същия площад. През целия ден човешкото множество не спря да приижда и да скандира „Справедливост, справедливост!“ Чернокожи оратори припомняха, че Мбайе години наред е живял в Испания, очаквайки да се легализира статута му, но така и не му е било дадено разрешение за постоянно пребиваване – ситуация, в каквато се намират и много от другите африкански имигранти и амбулантни търговци. „Животът на одеалджиите също е важен!“ – бе друго често скандиране.

По-късно на същия площад се събра и контрадемонстрация, която отстояваше тезата на полицията – че не е имало полицейска репресия, провокирала смъртта на Мбайе. Наложи се силите на реда да направят разделителен кордон между двете прояви.

Човешко море залива площад "Нелсън Мандела" в мадридския квартал Лавапиес. Снимка: Туитър
Човешко море залива площад „Нелсън Мандела“ в мадридския квартал Лавапиес. Снимка: Туитър

Събитията бележат преминаването на своеобразен Рубикон в Испания, която поне досега се славеше с изключителната си толерантност към имигрантите и за разлика от други европейски страни не беше ставала арена на подобни сблъсъци. Специфичното в случая от миналата нощ е, че бяха издигнати не просто лозунги срещу полицейските действия спрямо имигрантите, но и против „полицейската държава”.

„Ел Паис” цитира следния подслушан диалог между двама от демонстрантите по време на снощните сблъсъци. Единият: „Лайняна е тази страна!” Другият: „Страната не. Политиците са лайняни. Виж, има повече бели, отколкото черни между демонстрантите. Много хора са с нас.”

Може да се припомни, че в кварталния театър точно в Лавапиес в началото на 2014 г. е учредена партията „Подемос”, която и досега поддържа свой център за комуникация в същия квартал.

"Стига институционален расизъм"–гласи един от лозунгите, размахвани от демонстрантите на площад "Нелсън Мандела" в квартал Лавапес. Снимка: Туитър
„Стига институционален расизъм“ – гласи един от лозунгите, размахвани от демонстрантите на площад „Нелсън Мандела“ в квартал Лавапес. Снимка: Туитър
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар