В категории:Свят

Как Израел извлича “признания” от тежко ранено палестинче

Петнадесетгодишният братовчед на Ахед Тамими, превърнала се в икона на палестинската съпротива, е бил арестуван посред нощ и заплашван, за да “признае”, че тежките му травми всъщност не са причинени от куршума на израелски войник

Мохамед Тамими не може да излиза от дома си и да ходи на училище заради нараняванията си, но според израелските власти няма проблем да бъде разпитван посред нощ без присъствието на родители и адвокат.

В нощта на неделя срещу понеделник израелските сили задържаха палестински тийнейджър, част от чийто череп липсва, след като през декември бе прострелян в главата от израелски войник по време на протест срещу окупацията на родното му село в Западния Бряг, пише Intercept.

Петнадесетгодишното момче – Мохамед Тамими, бе един от десетте задържани жители на село Наби Салех по време на среднощния щурм. Седемнадесетгодишната братовчедка на Мохемед – Ахед, се намира в израелски военен затвор от декември насам. Тя бе обвинена заради видео, на което се вижда как  удря шамар на войник, намираш се в двора на семейната ѝ къща около час след прострелването на братовчед ѝ.

Мохамед е бил извлечен от дома си посред нощ – обичайна тактика за израелските власти, след което е подложен на разпит въпреки тежкото му здравословно състояние. След прострелването му през декември момчето прекарва в кома почти седмица и главата му остава силно деформирана. Здравословното му състояние остава тежко, като за другата седмица е насрочена операция за черепна реконструкция.

След вълна от критики от страна на местни правозащитници, Мохамед бе освободен в понеделник следобед. Мистерията защо израелските власти биха нанесли толкова очевиден удар върху собствения си имидж, се разреши малко по-късно благодарение на Facebooк публикация на генерал-майор Йоав Мордехай, отговарящ за военното управление на палестинските цивилни в окупирания Западен бряг. Генералът обяви, че по време на разпита на Мохамед от страна на военните, на който не са присъствали родителите и адвокатът му, момчето е “признало” че се е наранило, след като е паднало от колело.

Мордехай, оглавяващ израелският център за координация на управленските дейности в териториите (COGAT), настоява, че досега неоспорваните свидетелства на очевидци, отразени в израелските, палестинските и международни медии, според които Мохемед е прострелян в главата от израелски войник, всъщност представляват “фалшива новина”. Той също така обвинява семейство Тамими в “култура на лъжи и подстрекателство”. Арабскоезичната версия на поста му бе придружена със снимка на статия за раняването на момчето, щампована с надпис “фалшива новина”.

От своя страна семейството на момчето излезе с изявление, в което се казва, че “Израел арестува ранено, травматизирано 15-годишно дете посред нощ и го принуди да лъже от страх да не бъде пратено в затвора в това си състояние”. “Те ще направят всичко по силите си, за да дискредитират Мохамед и цялото семейство”, коментира чичото на момчето Аталах, цитиран от Washington Post. Той добавя, че момчето е било уплашено, че ще бъде задържано, ако каже, че е ранено по време на демонстрация. Мохамед все още приема лекарства за епилепсия, които да предотвратяват гърчове.

Генерал-майор Мордехай с гордост обяви във Facebook, че добре подробно документираният случай на Мохамед всъщност е „фалшива новина“

След освобождаването си Мохамед е потвърдил пред репортера на AFP Джо Дюк, че наистина е казал на разпитващите го израелци – които са го обвинявали в участие в “насилствен бунт” – че се е наранил като е паднал от колелото си. “Това е първият палестински тийнейджър, на когото израелската армия вярва, когато отрече, че е участвал в сблъсъци”, коментира Джонатан Полак, активист, който участва в кампанията за освобождаване на Ахед. Той описва това развитие на събитията като “абсурдно”. Израелският журналист Гидеон Леви отбелязва, че през миналата година, когато е бил на 14 години, Мохамед е прекарал три месеца в израелски военен затвор заради обвинения, че е хвърлял камъни по израелски военен джип на входа на селото му.

За да опровергае твърденията на израелските власти, семейство Тамими публикува медицинските документи, показващи, че през декември Мохамед е претърпял спешна операция за премахване на облицован в гума стоманен куршум, заседнал в лявата част на главата му. Снимки на извадения куршум и томографията на главата на Мохамед преди операцията бяха публикувани и от израелски медии. Сарит Михаели от израелската правозащитна организация B’Tselem публикува част от медицинските документи в интернет и нарече опита на израелските военни да отричат реалността “оруелски”.

Семейство Тамими също така изтъква, че опитът да се отрече отговорността за нараняването на Мохамед идва след странните твърдения на високопоставени членове на правителството, че Ахед и братовчедите ѝ всъщност са актьори без роднински връзки, които само се преструват на потиснати от Израел. “Това, което започна като изсмукан от пръстите опит да се изкара, че изобщо не сме семейство, сега вече стига до отричане на документираната реалност”, завяват Тамими.

Във видео интервю за израелския вестник Haaretz през януари Мохамед обясни, че заради раните си няма да може да посещава училище или да напуска дома си в продължение на шест месеца. В показанията си през израелският военен съд през декември Ахед, тогава още шестнадесетгодишна, е заявила, че сметнала войниците в двора си за са същите, които са простреляли братовчед ѝ. „Видях същите войници, които уцелиха братовчед ми, да стоят пред дома ми. Не можех просто да стоя тихо и реагирах”, свидетелства тя.

Един от членовете на рода Тамими – Билал, публикува видео от среднощния щурм в понеделник, от което се вижда, че окупационните сили заливат част от селището с течност с отблъскваща миризма, предназначена за разпръскване на тълпи. Според израелския журналист Хагай Матар, тази течност е известна сред като “скунксът”. Тя се почиства много трудно и вонята от нея може да се носи с месеци.

Бащата на Ахед – Басем, чиято съпруга бе задържана заедно с дъщеря му, е основният организатор на ежеседмичните протести в Наби Салех срещу окупацията и съседните незаконни израелски селища, към които е отклонен единственият водоизточник на селото. Решението на израелските власти да арестуват и съдят Ахед дойде като отговор на възмущението от страна на десните избиратели на управляващата коалиция заради кадрите, на които се вижда как момичето шамаросва израелски войник. Този ход обаче имаше обратен ефект, тъй като превърна Ахед в символ на палестинската кауза, а случаят ѝ придоби международна популярност. Поведението на израелските власти бива остро критикувано по цял свят, включително от правозащитни организации като Amnesty international и знаменитости като Сара Силвърман.

Семейство Тамими заявява, че заради тази ПР криза израелските власти отчаяно търсят начин да запушат устите им. При първото изслушване от делото на Ахед военният съдия забрани достъпа на журналисти и дипломати, въпреки протестите на адвокатите ѝ.

Според данните на  B’Tselem към 1 декември 2017 г., две седмици преди ареста на Ахед, Израел е държал в арести и затвори 313 малолетни палестинци. През миналата седмица правозащитната организация Defense for Children International съобщи, че израелските военни съдилища издават обвинителни присъди на 99% от задържаните палестинци и често са обвинявани, че приемат фалшиви самопризнания, които според осъдените са били извлечени със заплахи.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар