В категории:Свят

Как Израел се бори с екзистенциалната заплаха от 16-годишно палестинско момиче

Кадрите на младата палестинка, прогонваща войници от двора на къщата си, след като братовчед ѝ е прострелян в главата, разгневиха крайнодесните израелци

Ахед Тамими се превръща в един от символите на палестинската съпротива срещу окупацията

Робърт Маки, Intercept

Тази сряда израелският военен съд удължи ареста на Ахед Тамими – 16-годишното момиче, което през последните години се превърна в едно от лицата на палестинската съпротива срещу израелската окупация на Западния бряг благодарение на отразяването в социалните мрежи на постоянните протести в нейното селище.

Момичето бе арестувано при среднощен щурм на семейния ѝ дом в село Наби Салех рано в понеделник. Арестът и кадрите от „смелия” щурм, публикувани от израелската полиция, изглежда идват като усилие да се успокоят крайнодесните израелци, разгневени от видео, разпространено миналата седмица. На него се вижда как палестинската тийнейджърка и нейна братовчедка принуждават с шамари и ритници двама тежковъоръжени израелски войника да се махнат от двора на къщата им.

Възмущението бе подклаждано от израелци, които твърдят, че конфронтацията е инсценирана, за да генерира симпатия – без да споменават факта, че до инцидента се стига след като израелски войник прострелва в главата 15-годишния братовчед на Ахед по време на демонстрация против окупацията.

Бащата на момичето Басем, заявява пред вестник Haaretz, че дъщеря му, която ще навърши 17 през януари, е била ядосана заради случилото се с братовчед ѝ, като в онзи момент не се е знаело дали момчето ще оцелее. (През уикенда лекарите успяват да извадят куршума от черепа му и го поставят в медицинска кома).

Видеото от инцидента бе разпространявано активно в социалните мрежи от израелци, изразяващи гордост от „спокойствието и сдържаността” на войниците и яростно възмущение от това, че са „тормозени” от някакво момиче.

Палестинските активисти обаче изтъкват, че подобен прочит на инцидента игнорира факта, че войниците са се намирани в имота на семейството – в зона, която е под военна окупация вече повече от половин век.

Клипът бе публикуван във Facebook и от крайнодесния рапър Йоав Елаиси, известен сред феновете си като „Сянката”, според когото това демонстрира „импотентността” на „кастрираната” израелска армия.

„Никой не успя да ни обясни защо ако наистина има основателна причина за задържането ѝ, тя не е арестувана още в петък, когато се случва инцидента? Освен ако истинското обвинение срещу нея не е това, че е накарала израелски войници да изглеждат безсилни пред камера”, коментира кореспондентът на Haaretz Аншел Пфефер.

Същевременно израелци, имащи критично отношение към окупацията, изразиха подкрепата си за младата политическа затворничка. „Съчувствам на войниците, чието правителство ги е поставило в невъзможна ситуация. Също така се възхищавам безкрайно на шестнадесетгодишната Ахед Тамими, която е арестувана заради куража, който показва в съпротивата срещу окупацията. Шамарът не е военно престъпление – ние израелците сме си „спечелили” правото да бъдем унижавани”, заявява изследователят Даниел Сайдеман. „Поразена съм колко повече хора са вбесени от тийнейджърка, зашлевяваща войник-окупант пред дома ѝ, отколкото са възмутените от армията, която убива, прострелва и отвлича роднините на същото това момиче”, коментира от своя страна журналистката и активистка Наташа Рот.

Врявата около инцидента се дължи отчасти на натрупалия се гняв към родителите на момичето – Басем и Нариман Тамими, които през последните години успяват да привлекат внимание към израелската окупация като използват социалните медии, за да документират ежеседмичните протести в своето село, които се провеждат от 2009 г.

Както се посочва в статия за семейството в New York Times Magazine, Ахед за пръв път става известна през 2012 г., когато се появяват кадри, на които малкото момиче размахва юмрук към израелски войник и иска обяснение защо брат ѝ е бил задържан:

„В интернет започва да се разпространява масово видеото на това дребно русо момиченце, изправено пред израелския войник. Тя и майка ѝ са поканени в Истанбул, където за тяхно учудване са посрещнати на летището от десетки деца, носещи тениски с образа на Ахед. По пътя е имало и билборди с нейното изображение. Репортерите ги следвали навсякъде, а докато вървели по улиците около тях се събирали тълпи. Заведени са на среща с премиера Реджеп Ердоган в югоизточния град Урфа, след което летят заедно с него обратно до Истанбул”

Не всички обае реагират ентусиазирано. Един десен блогър нарича Ахед „Шърли Темпъл”. Израелският новинарски сайт Ynet пък се захваща да търси доказателства, че „палестински родители използват деца, за да дразнят войниците и да провокират насилствен отговор”.

Подобен дебат се развихря и преди две години, когато се появяват други кадри на Ахед, на които тя хапе пръста на израелски войник, държащ по-малкия ѝ брат.

Израелците, които защитават продължаващата окупация на Западния бряг – както и незаконните еврейски селища, които войниците са пратени да охраняват – отново се опитват да обвиняват за ареста на момичето родителите ѝ. Според тях нещастието на Ахед от живота под военна окупация всъщност е актьорска игра.

Защитниците на момичето обаче настояват, че семейството ѝ има пълното право да използва социалните медии, за да документира ефекта от израелската военна власт над техния живот, както и на живота на милиони други палестинци, които са лишени от основни граждански права.

Въпреки официалните призиви към палестинците да се ангажират само с невъоръжена борба, израелските лидери изглеждат дълбоко раздразнени от протестното движение, водено от семейство Тамими в родното им село. Министърът на образованието Нафтали Бенети коментира през радиото на израелската армия, че младата жена, удряща шамар на войник „трябва да завърши живота си в затвора”.

Когато майката на Ахед отива пред израелския полицейски участък, където държат дъщеря ѝ, тя също е арестувана.

При удължаването на заповедта за задържане на Ахед израелският военен съд също така уведоми баща ѝ Басем, че той също е разследван и може да бъде арестуван. След съдебното заседание той заяви пред медиите, че е горд от дъщеря си и семейството е решено да продължи с протестите. „Вярваме, че това е нашият път, нашият дълг и нашата отговорност – да се съпротивляваме докато на окупацията бъде сложен край”, заявява Тамими.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар