В категории:Свят

Процесът срещу Ахед Тамими започна при затворени врати

Израелският военен съд забрани достъпа на медии до процеса срещу палестинската тийнейджърка, превърнала се в символ на съпротивата срещу окупацията. Правозащитни организации призоваха за незабавното освобождаване на Ахед, която е едно от 350-те деца, намиращи се в израелските затвори

Ахед Тамими се превръща в един от символите на палестинската съпротива срещу окупацията

Младото палестинско момиче, което бе снимано как шамаросва двама израелски войници пред дома си, се яви през израелския военен съд във вторник. Ахед Тамими, която миналия месец навърши 17 години в затвора, е изправена пред редица обвинения, включително нападение над силите за сигурност, подстрекателство и хвърляне на камъни. Заседанието във вторник бе първото в процес, който може да продължи месеци, и който вече стана символичен в битката за международното обществено мнение, отбелязва Guardian.

Съдията нареди изслушването да е при закрити врати и изхвърли голямата група журналисти, които се бяха събрали във военната база Офер, където заседава съда. Това стана въпреки настояването на адвоката на Тамими да се позволи на медиите да наблюдават процеса.

Поддръжниците на Тамими изтъкват, че до инцидента през декември се е стигнало малко след като момичето е разбрало, че израелски войник е прострелял в главата 15-годишния ѝ братовчед с облицован с гума куршум. Момчето прекара няколко дни в кома и ще остане обезобразено.

След като кадрите от сблъсъка ѝ с войниците предизвикаха възмущение сред десния електорат на управляващата в Израел коалиция, тя бе арестувана посред нощ, като ѝ се отказва освобождаване под гаранция. Тамими може да прекара години в затвора заради неща, които според прокуратурата са “криминални деяния”, Срещу момичето има общо 12 обвинения, някои от които датират още от 2016 г.

Бащата на Ахед, Басем, заяви при пристигането си в съда, че няма положителни очаквания, “тъй като това е военен съд, който е част от израелската военна окупация”. Изслушването във вторник бе кратко, като Тамими се яви в затворническа униформа и с оковани ръце и крака. Процесът бе отложен за март.

Някои от критиците на Израел посочват, че този случай олицетворява бруталния подход на държавата, прилаган след овладяването на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим преди половин век.

Тамими живее в село Наби Салех, чиито жители провеждат постоянни протести, след като единственият им водоизточник е отклонен към незаконно израелско селище. През годините стотици палестинци са били арестували и ранявани при тези протести, а няколко са убити – включително чичото на Ахед. Това не е първият случай, в който Ахед се оказва център на медийно влияние – още от 2012 г. кадри на младото момиче от протестите в селото я превръщат в международен символ на движението против окупацията.

Преди началото на процеса правозащитни организации като Amnesty International повториха призивите си Тамими да бъде незабавно освободена. “Като отказват да освободят Ахед Тамими след ареста ѝ на 19 декември, израелските власти показват единствено презрение към задълженията си за закрила на децата според международното право. Като невъоръжено момиче, тя не е представлявала никаква заплаха по време кавгата с двамата израелски войници, които са били тежко въоръжени и са носели защитно облекло. Нищо, което е направила, не може да оправдае продължаващото ѝ задържане и дългите, агресивни разпити, на които е подложена”, заявява Магдалена Муграби, заместник директор на Amnesty за Близкия Изток и Африка.

“За пореден път израелските власти реагират на актове на неподчинение на палестинско дете с мерки, които са непълно непропорционални на конкретния инцидент”, добавя тя. Amnesty подчертава, че в момента в палестинските затвори и центрове за задържане се намират около 350 палестински деца. “Израелската армия всяка година дава на военен съд стотици палестински деца, често след като ги е арестувала при среднощни щурмове и ги е подложила на малтретиране, включително завръзване на очите, заплахи, вкарване в изолатор и разпити без присъствието на техните адвокати или роднини”, заявяват от правозащитната организация.

Докато Тамими и семейството ѝ са възхвалявани от много палестинци като герои на съпротивата, международната им популярност предизвиква истерия сред представители на израелската десница. Представители на правителството, включително министърът на културата Мири Регев наричат Ахед “терорист” и настояват да получи дълга присъда. Наскоро един зам.-министър дори призна, че е поръчал специално разследване дали Тамими са истинско семейство или актьори, защото не е могъл да повярва, че палестинци могат да бъдат руси и синеоки.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар