В категории:Близкият изток / Свят

Израелски военен съд повдигна 12 обвинения срещу Ахед Тамими

Правозащитници и роднини на шестнадесетгодишното момиче се опасяват, че израелските власти ще я вкарат в затвора като назидание и опит да всеят страх сред палестинската общност

Израелските власти повдигнаха обвинения срещу Ахед Тамими, шестнадесетгодишната палестинска активистка, превърнала се в едно от лицата на палестинската съпротива. Тийнеджърката бе арестувана на 19 декември, след като в интернет стана популярно видео, на което се вижда как тя прогонва двама израелски войници от двора на къщата си в селището Наби Салех в окупирания Западен бряг.

Инцидентът се разиграва малко след като израелските сили прострелват 15-годишния братовчед на Ахед в главата с гумиран куршум. В резултат на това момчето получава тежко вътрешно кървене и прекарва 72 часа в медицинска кома. Майката на Ахед Нариман, както и 20-годишната ѝ братовчедка Нур, която също се появява във видеото, също бяха арестувани.

В понеделник израелския военен съд повдигна 12 обвинения срещу Ахед, включително за нападение над войник, за възпрепятстване на войниците да изпълняват задълженията си, както и за два минали случая на хвърляне на камъни. Адвокатът на момичето Габи Ласки заявява пред Al Jazeera, че Нариман е обвинена в предполагаемо “подстрекателство” заради публикуването на видеото в социални медии, както и за нападение. Адвокатът подчертава, че повдигнатите срещу Ахед ѝ майка ѝ обвинения включват по-стари инциденти, несвързани с видеото. Братовчедката на Ахед Нур също е обвинена в нападение и възпрепятстване на войници да изпълняват задълженията си.

Ахед Тамими и майка ѝ Нариман. Снимка: Al Jazeera

Семейство Тамими е известно с активизма си в селището Наби Салех. Това е първият случай, в който израелските сили арестуват Ахед, но майка ѝ е била задържана поне пет пъти в миналото. През миналата седмица друг роднина на момичето – Махал Тамими, бе арестуван по време на демонстрация пред центъра за задържане. Протестиращите настояваха за освобождаването на Ахед и роднините ѝ, както и на Мунтер Амира – друг изявен палестински активист от бежанския лагер Айда във Витлеем, който бе арестуван наскоро.

Адвокат Ласки заявява, че е успяла да подсигури пускането от ареста на Нур и Манал, но израелският военен прокурор може да обжалва решението.

Бащата на Ахед – Басем, коментира пред медиите, че е много вероятно дъщеря му да бъде осъдена и хвърлена в затвора при такива обвинения. “Те са изградили делото специално около нея, за да могат да я държат затворена възможно най-дълго. Много се притеснявам за дъщеря си”, заявява Басем, който също е арестуван много пъти от израелските сили. “Нейната съдба е в ръцете на хора, които дори не гледат на палестинците като на пълноценни хора”, добавя той.

Адвокат Ласки също отбелязва, че предвид обвиненията срещу Ахед е възможно тя да бъде хвърлена в затвора за дълго. Ласки изтъква, че палестинските тийнеджъри обикновено получават присъди от шест до девет месеца по обвинения за хвърляне на камъни.

Организацията за защита правата на затворниците Addameer отчита, че хвърлянето на камъни е най-честото обвинение, повдигано срещу палестински деца. В окупирания Западен бряг, където палестинците са управлявани под израелското военно законодателство, хвърлянето на камъни e наказуемо с до 20 години в затвора. Правозащитната организация отбелязва, че израелските власти редовно се целят в “най-младите и най-уязвими” членове на политически активни палестински семейства, за да “оказват натиск върху семействата им и целите общности да прекратят всякакви опити за обществена мобилизация”.


Басем Тамими заявява пред Al Jazeera, че Израел се опитва да пречупи Ахед, защото “те е символ на съпротивата”. “Израел иска да покаже на другите млади палестинци какво ще се случи с тях, ако се опитат да се съпротивляват”, смята той. Израелският писател и активист за мир Ури Авнери също смята, че с наказанието за Ахед, която по думите му “се превръща в нова Жана Д’арк пред очите ни”, израелските власти искат да всеят страх. Той обаче изтъква, че когато другите палестински младежи виждат снимките ѝ от ареста, те си казват само, че искат да са като нея.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар