В категории:Свят

Бивши служители на Facebook и Google ще се борят срещу творенията си

Пристрастяването на децата към технологии и социални мрежи е един от най-вредните ефекти, които гигантите от Силициевата долина имат върху обществото

Снимка: www.pexels.com

Група технологични експерти от Силициевата долина, които са били сред първите служители и инвеститори на Facebook и Google, излязоха с предупреждение за зловредните ефекти от социалните мрежи и смартфоните. Те също така обявиха, че ще се обединят, за да се борят с влиянието на компаниите, за чието създаване са спомогнали, съобщава New York Times.

Обезпокоените експерти създават организация, наречена “Център за хуманни технологии”. Заедно с неправителствената група за наблюдение на медиите Common Sense Media те планират кампания против пристрастяването към технологии сред децата, която да обхване 50 хил. държавни училища в съединените щати.

Кампанията, наречена “Истината за технологиите”, ще бъде финансирана със 7 млн. долара от Common Sense Media и с пари, набрани от Центъра за хуманни технологии. Common Sense разполага и с ефирно време за реклами на стойност 50 млн. долара, дарено от партньори на организацията като Comcast и DirecTV. Кампанията ще цели образоването на ученици, родители и преподаватели относно рисковете ,свързани с технологиите, включително депресията, която може да бъде причинена от прекомерното използване на социални мрежи.

“Ние сме били отвътре. Знаем какви измерители използват компаниите, знаем как говорят и как работят”, заявява ръководителят на групата Тристан Харис, който в миналото е е бил продуктов мениджър и специалист по етиката в Google.

Ефектът от технологиите, особено върху младите, се превърна в тема на разгорещени дебати през последните месеци. През януари двама големи инвеститори поискаха от Apple да проучи здравословните ефекти от продуктите си и да въведе промени, които да улеснят ограничаването на използването на мобилни устройства от страна на децата. През миналата седмица педиатри и експерти по психичното здраве призоваха Facebook да се откаже от услуга за съобщения, насочена към деца над 6 годишна възраст. Родителски организации също така изразиха тревога за YouTube Kids, продукт на видеоплатформата на Google, където понякога се появява обезпокоително съдържание.

„Най-големите суперкомпютри в света се намират в две компании – Google и Facebook. И накъде е насочен потенциалът им? Към мозъците на хората, към децата”, коментира Харис.

Високопоставените служители от Силицевата долина обикновено възприемат компаниите си като взаимосвързани семейства и рядко говорят публично едни срещу други. Това обаче започва да се променя. През ноември инвеститорът Чамат Палихапития, който е работел за Facebook, когато е била съвсем млада компания, излезе с изявление, че социалната мрежа “разкъсва основите на обществото”.

Новият Център за хуманни технологии включва безпрецедентен съюз от бивши служители на някои от най-големите технологични компании. Освен Харис в инициативата участва Санди Паракилас, бивш оперативен мениджър на Facebook, Лин Фокс, бивш комуникационен мениджър в Apple и Google, Дейв Морин, също бивш мениджър от Facebook, Джъстин Розенстайн, който в създател на бутона “харесвам” в социалната мрежа, Роджър МакНамий, един от първите инвеститори във Facebook, както и Рене ДиРеста, специалист по ботовете в интернет.

Групата очаква броя на членовете ѝ да се увеличава. Първият им проект, насочен към реформиране на индустрията, предвижда създаване на специален уебсайт, предоставящ съвети към инженери то технологични компании, изразяващи опасения за нещата, които им е поръчано да изградят. Сайтът ще съдържа данни за ефектите върху здравето от различни технологии и насоки как да се създават продукти, които са по-здравословни.

Джим Щайър, основател и директор на Common Sense, заявява, че “Истината за технологиите” е изградена по модела на кампаниите против тютюнопушенето и е фокусирана върху децата, защото те са най-уязвими към пристрастяване. Според него това е и нещото, което може да накара ръководителите на технологичните гиганти да направят промени. През миналия месец изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви пред Guardian, че не би искал племенникът му да използва социални мрежи. Наскоро един от първите инвеститори във Facebook Шон Паркър заяви, че “един Бог знае какво социалните мрежи причиняват на умовете на децата ни”. Щайър обаче подчертава, че вижда “някаква степен на лицемерие”, в подобни коментари, идващи от важни хора в Силициевата долина.

Центърът за хуманни технологии също така възнамерява да лобира за прокарване на закони, които да ограничат силата на големите технологични гиганти. Първоначално усилията ще са съсредоточени върху два законопроекта. Единият, предложен от сенаторът от Демократическата партия Едуард Марки, предвижда да бъдат изследвани ефектите на технологиите върху здравето на подрастващите. Другият законопроект, съставен от калифорнийският сенатор Боб Хертзбърг, ще изисква забрана на използването на автоматизирани ботове без идентификация.

Роджър МакНамий заявява, че се е присъединил към групата, защото е ужасен от това, което е помогнал да се създаде с ранната си инвестиция във Facebook. По неговите думи социалната мрежа стимулира предимно първични емоции в мозъците ни като страх и гняв. “А благодарение на смартфоните, те не те оставят в нито един момент, в който си буден. Хората, които създават тези продукти могат да ги спрат, преди да са нанесли повече вреди. За мен това е възможност да поправя своя грешка”, добавя той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар