В категории:България / Екология

РИОСВ-Варна каза „не“ на добива на газ в Генерал Тошево

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна потвърди решението, взето от жителите на региона на референдум в края на миналата година. За категоричния резултат при гласуването вероятно спомогна и протестът пред сградата на РИОСВ.

Снимка: dobrichonline.com

Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна (РИОСВ – Варна) окончателно реши да не се добива природен газ в Генерал Тошево, предаде БГНЕС.

Въпреки всички предварителни обещания, заседанието се проведе при затворени врати, без отразяване в медии и без неговия състав да е обявен официално, посочва „БезЛого“. Поради тези причини, пред РИОСВ още в 9:30 се събраха десетки протестиращи, които обградиха входа на сградата с плакати.

На заседанието е бил разгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово“, с площ 219 кв. км., в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“ на „Русгеоком БГ“ ЕАД.

Припомняме, че въпросното инвестиционно намерение беше подложено на референдум, проведен успешно и спечелен от хората, които застават срещу добива на газ в региона.

В крайна сметка с 34 гласа против и 3 гласа РИОСВ – Варна също се произнесе срещу намерението за добив на газ. Според инспекцията „има вероятност добивът на газ в района да замърси подземните води и водни находища“, пише още БГНЕС.

Решението на РИОСВ – Варна може да бъде обжалвано от „Русгеоком БГ“ пред Административния съд. Едноличен собственик на капитала на фирмата „Русгеоком БГ“ е компанията „Ди Ди Мениджмънт“ на издателя на в-к „Сега“ и бизнесмен Сашо Дончев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар