В категории:България

Генерал Тошево каза категорично „не“ на добива на газ

При изпълнени изисквания за валидност на референдума, близо 97% от участвалите жители на общината се обявиха против добива на подземни богатства в региона. Причина за референдума стана инвестиционно намерение на компания на Сашо Дончев.

С огромно мнозинство от близо 97% от гласувалите и при изпълнени изисквания за валидност на референдума, жителите на Генерал Тошево се обявиха против добива на нефт, природен газ, твърди горива и минни отпадъци на територията на общината.

В допитването са участвали 6671 души от общо 12654, което означава активност от над 50% при изискуеми от закона 40%. От участвалите в референдума 6465 души са гласували с „да“, а едва 172 са посочили отговор „не“. Около 40 са недействителните бюлетини, съобщи официално общинската избирателна комисия.

На 17 декември жителите на Генерал Тошево трябваше да се произнесат по въпроса: „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи териториите за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци”.

Допитването беше организирано във връзка с внесеното инвестиционно намерение и поисканата 35-годишна концесия от фирмата „Русгеоком БГ” е за „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”, припомня fermer.bg.

Едноличен собственик на капитала на фирмата „Русгеоком БГ“ е компанията „Ди Ди Мениджмънт“ на издателя на в-к „Сега“ и бизнесмен Сашо Дончев.

„Гражданите на Генерал Тошево бяха категорични във вота си срещу добива на газ в общината, ще настояваме от държавата да се съобрази с решението“, обяви пред „Фокус“ кметът на общината Валентин Димитров.

Той добави, че резултатите от допитването не са изненада, като около предвиденото отдаване на терен на концесия за 35 години на фирма-инвеститор, предвиждаща 41 сондажа, е имало множество неясноти. Според Димитров са основателни и притесненията на гражданите, че евентуални сондажи ще повлияят на качеството на водата и почвата в района.

„Официалното предложение беше за добиване на природен газ по конвенционалния метод на дълбочина 2100-2700 м, макар че проучвателният сондаж, който е направен в Рогозина стига до дълбочина 5610 м. По написаното в доклада шистовите скали се намират над 4000 м и този метод – хидравлично разбиване, е за добива на шистов газ, за който има мораториум от 18.01.2012 г., приет от НС, но хората се притесняват, че може да падне по всяко време“, каза Валентин Димитров.

Той коментира още, че реализирането на инвестиционните намерения би обхванало близо ¼ от територията на Генерал Тошево, или над 219 хиляди декара площ, като съществува и опасността да се стигне до отчуждаване на земеделска земя. Валентин Димитров обясни, че ще се настоява за среща с премиера Бойко Борисов, за да бъде чут гласът на жителите на общината.

Референдумът в Генерал Тошево е поредният от серия местни допитвания у нас по екологични въпроси през 2017 година. На 12 юни успешно се проведе референдум в Трън, където 93% от участвалите в допитването се произнесоха срещу инвестиционните планове за златодобив в региона, тъй като според тях това ще застраши природата.

През август жителите на суворовското село Чернево успяха да проведат валиден референдум и заявиха, че настояват местните власти да не допускат изграждането на депо за отпадъци от ТЕЦ „Девен“.

На 18 юни в Стара Загора се проведе референдум за запазването на парк „Бедечка“, като 85% участвалите подкрепиха запазването на парка, но ниската избирателна активност остави решението в ръцете на общинарите. Около месец по-рано, на 14 май, местен референдум се проведе и в община Провадия, но допитването отново се провали заради ниска активност.

Николай Драганов

Бакалавър по социология и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2012-та година работи като политически журналист – в News.bg, Информационна агенция БГНЕС и Телевизия BiT. Като парламентарен репортер отразява работата на 42-рото и 43-тото Народно събрание. Съавтор е на документалния филм „Невидимите хора“.

Оставете коментар