В категории:България

На 13 000 души – една линейка

Такава е ситуацията в Генерал Тошево. Почти същата е в десетки български общини

Сградата на общинската администрация в Генерал Тошево. Снимка: общински сайт

„Обслужва ни една единствена линейка. Нормално ли е? Отдавна е така. Да не се разболее човек! Разчитаме на личните си автомобили. Но много от хората са стари, не шофират… Да умираме ли?…“.

Това проплакаха читатели от община Генерал Тошево пред „Барикада“ преди няколко дни. И разказаха за доста случи, при които линейката се бави или не идва.

Оказа се, че споделят самата истина. Казусът със спешната помощ в общината стигна и до парламента, където депутати от БСП отправиха въпрос към здравния министър Кирил Ананиев. „Населението в този район е 13 347 души, населените места са над 40. Центърът за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево разполага с две линейки, едната от които е повредена и не работи. От дълго време се осъществява от една линейка, която е недостатъчна и затруднява работата на екипите. Запознати ли сте с проблема и предвиждате ли подмяна и осигуряването му с нови линейки и в какъв срок“, попитаха народните представители Валентина Найденова и Николай Иванов.

Трябва да се направи уточнението, че община Генерал Тошево териториално е една от най-големите в страната, тоест наличието на годни линейки е доста важно за здравеопазването там. Видът и броят на специализираните автомобили не касае само пациентите, но и качеството на работа на самите лекари.

Отговорът на Ананиев на депутатския въпрос е доста интересен. Той най-спокойно потвърждава, че всичко на всичко две линейки са отредени за община Генерал Тошево. Казва, че при повреда те може да се сменят със специализирани автомобили от областния център Добрич. Не коментира защо това не се е случило в конкретния случай. И накрая обещава, че през първата половина на 2019 г. трябва да тръгнат из страната 400 нови линейки. Те ще бъдат доставени в рамките на проект, благодарение на който спешния център в Генерал Тошево ще се сдобие с нова сграда. Не уточнява обаче ще бъдат ли увеличени линейките конкретно в региона. Премълчава и факта, че проектът е обжалван и всъщност не се знае кога точно ще се реализира.

В крайна сметка би било истинско чудо линейките в Генерал Тошево да се увеличат. Недостиг има в почти всяка община, като дори бързо развиващата се Банско разполага с две линейки. Две, при положение, че в района е пълно с туристи зиме, а вече и лете?

В Генерал Тошево трескаво се ремонтират улици, но по-големият проблем е свързан със здравеопазването. Снимка: общински сайт

Наскоро жителите на Генерал Тошево се оплакаха и от липса на полицейски патрули, проблем имаха също така с транспорта. Тъжното е, всички тези беди се появяват не само в погранични общини като нея, а навсякъде в страната. Властта от своя страна е активна, но… на виртуалния фронт. Например – през миналия месец на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков му хрумна да направи интернет портал с името „selovoditel“. В него жители на българските села може да вписват различни характеристики на селището си, за да го рекламират с цел заселване или инвестиции. Няма да коментираме смисъла от подобно начинание. Само ще отбележим, че опция за регистриране на брой линейки или полицейски патрули, които обслужват хората, няма.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар