В категории:Икономика

Брюксел ще позволи по-голяма свобода за ставките на ДДС в ЕС

Европейската комисия ще позволи въвеждането на намалени ставки за повече продукти според предпочитанията на отделните държави

Снимка: pixabay.com

Брюксел иска да намали вътрешните сблъсъци в Европейския съюз заради нивата на Данък добавена стойност, като даде на страните членки повече правомощия да определят сами ставките на повечето продукти, съобщава Financial times. Според публикувани в четвъртък предложения на Европейската комисия страните ще могат да прилагат понижени ставки за повечето стоки и услуги, стига да поддържат среднопретеглена ставка на ДДС от поне 12 на сто.

В момента среднопретегленото ниво в целия ЕС е 19%. Европейският комисар по икономическата и финансова политика Пиер Московиси нарече сега действащата система “остаряла”. По думите му новото предложение ще осигури “общи правила, когато това е необходимо за функционирането на вътрешния пазар, както и по-голяма гъвкавост за правителствата да прилагат предпочитаните от тях политики чрез ставките за ДДС”.

Страните членки на съюза стават все по-критични към липсата на гъвкавост от страна на Брюксел по отношение на ДДС. Преди всички 28 членки трябваше единодушно да одобрят исканията на отделни държави за въвеждане на изключения за по-ниски ставки върху специфични продукти. Еврочиновниците също така са уморени от постоянното издигане на вътрешни политически спорове до европейско ниво.

Един пример за това бе бившия британски премиер Дейвид Камерън, който поиска въвеждане на изключение за т.нар. “Данък тампон” на среща на европейските лидери през 2016 г., с което принуди всички 28 държавни лидери да се занимават с въпроса. Впоследствие еврокомисията заяви, че иска да направи ДДС “по-прост, по устойчив на измами и по-добър за бизнеса” като прехвърли част от процеса по вземане на решения към националните правителства. Представената тази седмица инициатива трябва да бъде единодушно одобрена от страните членки и да бъде гласувана в националните парламенти, за да стане закон.

Според новата концепция правителствата ще трябва да поддържат стандартните ставки за ДДС върху движими стоки с висока стойност като коли, потребителска електроника и смартфони, които според Брюксел лесно могат да станат обект на ДДС измами. Стандартните ставки ще трябва да продължат да биват прилагани за контролирани стоки като тютюн, гориво и финансови услуги.

Страните членки ще трябва да поддържат стандартна ДДС ставка от най-малко 15%, но ще могат да определят четири намалени ставки: една нулева, една под 5% и две между 5% и стандартната ставка за страната.

От еврокомисията заявиха в четвъртък, че искат да позволят на страните да опростят ДДС за малкия и среден бизнес. Бизнеси с годишни приходи под 100 хил. евро ще могат да кандидатстват за изключения в ДДС в други членки на ЕС, като се планира правилата за това да бъдат улеснени и за компании с под 2 млн. годишен оборот. Двете предложения целят да позволят на бизнеса да се приспособи към препоръката на ЕК от миналия октомври ДДС да бъде начислявано според страната на потребителя. Сегашните правила начисляват ДДС според ставките в страната на продавача. ЕС очаква тези промени да намалят с 50 млрд. евро годишните загуби от ДДС измами в блока.

В момента стандартните ставки на ДДС в ЕС варират от 17% в Люксембург до 27% в Унгария. В България стандартната ставка е 20%, а единственото изключение е 9 процентовия ДДС за хотелиерската индустрия. България е и една от двете страни в ЕС, които нямат намалени ставки за основни продукти. През миналата есен над 30 хил. граждани подкрепиха инициативата за въвеждане на необлагаем минимум и диференциран ДДС за хранителни стоки, лекарства, книги и други продукти от първа необходимост. Подписката бе внесена е Народното събрание и предстои парлaментарните комисии да разгледат исканията и да излязат със становища.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар