В категории:Икономика

Бърни Сандърс: Да си върнем властта от милиардерите

Сенаторът призовава за международно прогресивно движение, което да се изправи срещу мощните специални интереси на елитите и да работи за елиминиране бедността, неравенството и последствията от климатичните промени

Бърни Сандърс. Източник: https://www.facebook.com/berniesanders

Бърни Сандърс, Guardian

Ето къде се намираме като планета през 2018 г.: след всички войни, революции и международни конференции през последните 100 години, днес живеем в свят, където съвсем малка група богати индивиди упражняват непропорционални нива на контрол над икономическия и политически живот на обществата в глобален мащаб.

Колкото и да е трудно за проумяване, факт е, че шестимата най-богати хора на Земята притежават повече богатство, отколкото цялата по-бедна половина на човечеството – 3.7 млрд. души. И още – най-богатият 1% вече притежава повече пари от останалите 99% от населението. Докато милиардерите парадират с разкоша си, почти един от всеки седем души се бори да оцелее с по под 1.25 долара (два лева – б. ред.) дневно. Ужасяващата реалност е, че около 29 хил. деца умират всеки ден от напълно предотвратими заболявания като диария, малария и пневмония.

В същото време по цял свят корумпирани елити, олигарси и анахронистични монарси харчат милиарди за всякакви безумни екстравагантности. Султанът на Бруней притежава около 500 Ролс-Ройса и живее в един от най-големите дворци на света – сграда с 1788 стаи, оценявана на 350 млн. долара. В Близкия Изток, където се намират пет от десетте най-богати монарси в света, младите кралски особи си правят луксозни разходки из целия свят, докато родният им регион страда от най-високата младежка безработица в света, а най-малкото 29 млн. деца живеят в бедност без достъп до нормално жилище, чиста вода или питателна храна. Освен това докато стотици милиони хора преживяват в потресаващи условия, търговците на оръжие по света стават все по-богати благодарение на трилионите, които правителствата харчат за оръжия.

В Съединените щати Джеф Безос – основателят на Amazon, който в момента е най-богатият човек в света, притежава капитал с нетна стойност над 100 млрд. долара. Той е собственик на най-малкото четири имения за милиони долара. И ако това не е достатъчно, той харчи 42 млн. долара за изграждането на часовник в планина в Тексас, който трябва да може да работи 10 хил. години. Същевременно в складовете на Amazon в САЩ служителите често изкарват дълги, изтощителни смени и получават толкова ниски заплати, че трябва да разчитат на програми за купони за храна, общински жилища и здравеопазване за социално слаби, плащани от данъкоплатците.

Нещо повече, на фона на огромното неравенство в богатството и доходите хората по цял свят губят вярата си в демокрацията – управление от хората, за хората и на хората. Те все повече осъзнават, че глобалната икономика е нагласена да възнаграждава тези на върха за сметка на всички останали. И затова са гневни.

Милиони хора работят по-дълго и за по-ниски заплати, отколкото преди 40 години – както в САЩ, така и в много други държави. Те се чувстват безпомощни, наблюдавайки неколцината силни на деня, които си купуват избори, и политическите и икономически елити, които стават все по-богати – докато бъдещето на техните собствени деца става все по-мрачно.

Насред с цялото това икономическо отчаяние, светът става свидетел на притеснителен възход на авторитаризма и десния екстремизъм. Той се подхранва от възмущението на тези, които се чувстват изоставени, като едновременно с това експлоатира и усилва този гняв, а също и разпалва огъня на етническата и расова омраза.

Днес повече от всякога всички ние, които вярваме в демокрацията и прогресивното управление, трябва да обединяваме работещите хора и тези с ниски доходи по целия свят зад откликващ на техните проблеми дневен ред. Вместо омраза и разединение, ние трябва да отправяме послание на надежда и солидарност. Трябва да развием международно движение, което да се противопостави на алчността и идеологията на милиардерската класа и да ни поведе към свят на икономическа, социална и екологична справедливост. Дали това ще бъде лесна битка? Определено не. Но това е битка, която не можем да избегнем. Залозите просто са прекалено високи.

Както папа Франциск правилно изтъкна в своя реч през 2013 г.: “Ние създадохме нови идоли. Някогашното преклонение пред златния телец намери ново и безсърдечно въплъщение в култа към парите и диктатурата на една икономика, която е безлична и е лишена от истинска хуманна цел. Днес всичко се случва според законите на конкуренцията и оцеляването на най-приспособимите, като силните се хранят с безпомощните. Като следствие масата хора се оказват изключени и маргинализирани – без работа, без възможности, без средства да се спасят”.

Едно ново и международно прогресивно движение трябва да се посвети на преодоляването на структурното неравенство, както в рамките на обществата, така и между отделните страни. Такова движение трябва да преодолее мисленето в рамките на “култа към парите” и “оцеляването на най-способните”, срещу което предупреждава папата. Движението трябва да подкрепя национални и международни политики, насочени към повишаване на стандарта на живот за бедните и хората от работническата класа – пълна заетост, достатъчно заплащане, безплатно висше образование и здравеопазване, както и справедливи търговски споразумения. В добавка към това трябва да ограничим корпоративната власт и да предотвратим разрушаването на околната среда в резултат на климатичните промени.

Ето само един пример за това, какво трябва да правим. Само преди няколко години Мрежата за данъчна справедливост изчисли, че най-богатите хора и най-големите корпорации в целия свят прокарват най-малкото между 21 и 32 трлн. долара в офшорни данъчни убежища, за да избегнат плащането на справедливия дял данъци. Ако работим заедно за елиминирането на офшорните данъчни злоупотреби, генерираните от това нови приходи могат да бъдат използвани, за да се сложи край на глада по света, да се създадат стотици милиони нови работни места и значително да се намали крайното неравенство в приходите и разпределението на богатството. Тези активи могат да се използват за настъпателно придвижване към устойчиво земеделие и ускоряване на прехода на енергийната ни система от изкопаемите горива към възобновяемите ресурси.

Изправянето срещу алчността на Wall Street, срещу силата на гигантските мултинационални корпорации и срещу влиянието на глобалната милиардерска класа е не само морално – това е стратегически геополитически императив. Изследване на Програмата за развитие към ООН показва, че възприеманията на гражданите за неравенството, корупцията и социалното изключване са сред най-постоянните показатели, по които може да се предвиди дали общностите биха подкрепили десен екстремизъм и групи, използващи насилие. Когато хората усещат, че картите са подредени в техен ущърб и не виждат път напред чрез легитимни средства, е по-вероятно да се обърнат към вредни решения, които само усилват проблема.

Това е повратен момент в световната история. Благодарение на експлозивното развитие на високите технологии и свързаните с това пробиви, вече имаме капацитета значително да увеличим глобалното благосъстояние по честен начин. Имаме на разположение средства за елиминиране на бедността, увеличаване на продължителността на живота и създаване на достъпна и незамърсяваща глобална енергийна система.

Това е, което можем да направим, ако имаме смелостта да застанем заедно и да се изправим срещу мощните специални интереси, които просто желаят повече и повече за себе си. Това е, което трябва да направим, в името на своите деца, внуци и бъдещето на нашата планета.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар