В категории:Балкани / Европа / Свят / Сърбия

Сърбия: военен престъпник изнесе лекция

В началото на този месец ген. Владимир Лазаревич изнесе първата си лекция във Военната академия в Белград. Той е бивш командир на югославската армия по време на операциите през 1998 и 1999 г., целящи да „успокоят” косовските албанци и е осъден за военни престъпления в Хага. Лекцията му предизвика вълна от критики както по света, така и в Сърбия.

Генерал Владимир Лазаревич. Снимка: YouTube

Генералът беше поканен от министъра на отбраната във Военната академия и тази покана се вписва перфектно в белградската политика относно Брюксел и Вашингтон в последно време. Една от причините за бойните настроения в Сърбия са каталонските събития, които припомнят за Косово.

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия и министър на външните работи, Ивица Дачич, заяви в интервю за Ройтерс, че Белград ще поддържа балансирана политика спрямо Русия, Запада и Китай, и че никой не може да промени това. Изказването беше в отговор на думите на представител на Държавния департамент на САЩ, че Сърбия „не може да седи на два стола едновременно” и че трябва да заеме страната на ЕС.

Със значителна доза агресия Дачич добави, че след като „Испания може да има своя собствена концепция за Каталуния”, тогава и Сърбия може да има своя за Косово. Прищина реагира веднага – „Да видим дали това ще забави или ускори членството на Сърбия в ЕС”; „ЕС би трябвало сериозно да е обезпокоен от такива действия в Сърбия” – тези два туита бяха публикувани от президента на Косово, Хашим Тачи.

Освен това, за лекцията бе последвана от коментари от бившия прокурор за военни престъпления в Сърбия Владимир Вукчевич, който я нарече „анти-човешка, морално спорна”. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот от своя страна заяви, че  „явно за министърът на отбраната осъденият за военни престъпления е герой”. Реагира и заместник помощникът на държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа, Хойт Брайън Ий –  същият, който по време на скорошно посещение в Белград направи забележката за „седенето на двата стола”.

Сръбските потребители на Twitter започнаха акция с тагове „Аз съм Лазаревич” или по-точно „Je Suis Lazarević” в знак на подкрепа за генерала, и показаха абсурдността на аргументите на критиците – „Ако някой студент пляска на лекцията на Лазаревич, излиза, че е военен престъпник”.

Истината е, че всъщност генерал Владимир Лазаревич бе осъден в Хага през 2009 г. на 15 години лишаване от свобода за военни престъпления в Косово. Той не излежа цялата си присъда и през 2015 г.беше пуснат на свобода. Генералът е провел лекцията по изрично искане на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, което може да се тълкува като проява на сръбската политика в посока на Изток. Но целта не винаги оправдава средствата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар