В категории:Балкани / Свят

Още кого и какво завлича обвинението срещу Хашим Тачи?

Оглавяваната от българка Специализирана прокуратура за Косово в Хага удари по върхушката в Прищина, но резонансът ще е и за всичките ѝ ментори в САЩ, НАТО и ЕС, върху които също ще увиснат известните от 20 години престъпления срещу човечеството начело с „Къщата на ужасите”. Проваля се вашингтонската среща за сръбско-косовските отношения.

Президентът на Косово Хашим Тачи бе обвинен в престъпления срещу човечеството. Снимка: en24.news

Световна новина-бомба избухна вечерта на 24 юни. Беше разгласено, че още през април Специализираната прокуратура за Косово в Хага е излязла с обвинителен акт от 10 точки, с който обвинява косовския президент Хашим Тачи, бившия председател на парламента в Прищина Кадри Весели и още няколко бивши членове на АОК (Армията за освобождение на Косово) във военни престъпления и в престъпления срещу човечеството, извършени през 1998-2000 г. Конкретните обвинения са за около 100 убийства, както и за преследвания и изтезания на хора. Имената на жертвите са установени и сред тях има косовски албанци, сърби, роми, лица от други националности и политически противници на АОК.

„Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения”, се казва в съобщението.

В него се посочва още, че обвинението се разгласява официално, защото Тачи и Весели били „предприели повторни усилия”, за да попречат на разследването. Те тайно се опитвали да въздействат, за да бъде изменен косовският закон за създаване на международен съд за престъпленията в Косово. „Извършвайки тези действия, Тачи и Весели са поставили личните си интереси над жертвите на своите престъпления, над закона и над народа на Косово,” се отбелязва в съобщението.

Хашим Тачи (цивилният в центъра) сред бойци на АОК по време на войната в Косово. Снимка: alo.rs

Специализираната прокуратура в Хага е създадена през 2015 г. съгласно именно споменатия косовски закон и чрез финансирането от ЕС, за да разследва извършени от косовска страна престъпления по време на довелия до бомбардировките на НАТО над бивша Югославия конфликт в тази бивша сръбска провинция, обявила независимост през 2008 г.

Начело на Специлизираната прокуратура през 2016 г. измежду 148 кандидати е избрана уважаваната българска специалистка по международно наказателно право проф. Екатерина Трендафилова, която е била съдийка в Международния наказателен съд от 2006 до 2015 г.

Поводът за създаването на Специализираната прокуратура, заработила ефективно от средата на 2017 г., е доклад на ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа), изготвен от швейцареца Дик Марти и публикуван на 7 януари 2011 г. В него са изнесени данни за многобройни престъпления на висши и редови дейци на АОК по време на косовския конфликт и дори след навлизането в Косово на силите на КФОР (международни мироопазващи сили, ръководени от НАТО) на 12 юни 1999 г. Сред престъпленията са посочени наркотрафик, отвличания и убийства на хора, търговия с човешки органи.

Докладът на свой ред е предизвикан от ужасяващи подробности, изнесени в публикувана през 2008 г. (когато е обявена независимостта на Косово) книга на швейцарката Карла дел Понте – бивша главна прокурорка на Международния наказателен трибунал на ООН в Хага за престъпленията в бивша Югославия. Когато публикува книгата „Ловът. Аз и военните престъпници”, Дел Понте вече не работи за трибунала, а е посланик на Швейцария в Аржентина. Най-скандалното, което разкрива в нея, са подробности за т. нар. „къща на ужасите”, известна и като Жълтата къща (по първоначалния цвят на фасадата ѝ, която после е пребоядисана в бяло) в албанското село Рипе. В нея от отвлечени от АОК хора – предимно сърби или врагове на АОК – са били извличани органи, които после са били препродавани в клиники за трансплантации на Запад. Повечето от жертвите са били убивани. Въпросната къща е била само една от верига подобни бази, а зад всичко това са стояли висши дейци на АОК.

„Къщата на ужасите“ в Рипе, където са убивали хора и са им вадели органите за нелегален трафик. Снимка: espreso.rs

Карла дел Понте твърди още в книгата си, че когато се е опитала да разследва официално тези престъпления като прокурор на Хагския трибунал, е била възпрепятствана, а събраният по нейно време доказателствен материал от къщата е бил унищожен след внасянето му в трибунала. Случаят обаче въпреки всичко излиза наяве и стига до медиите. Така през 2004 г. екип на трибунала и представители на силите на ООН все пак отиват до въпросната къща и се опитват да съберат отново доказателства, но го правят по начин, който не отговаря на съдебните норми, и всичко отново заглъхва на юридическо ниво.

Нов камък в блатото хвърля последвалият доклад на Дик Марти, чийто първоначален вариант е пуснат за информация в ПАСЕ още през декември 2010 г., а е публикуван официално през януари 2011 г. В доклада е посочено, че мрежата за отвличания и убийства на хора и за търговия с органи се ръководи от водачи на крило в АОК, наречени „групата от Дреница”, а техен „бос” е лично Хашим Тачи. Престъпната им дейност не спира, а напротив, процъфтява, след влизането на КФОР в Косово. АОК е припозната като партньор на НАТО в Косово и ѝ е оставен контролът не само в голяма част от тогава все още сръбската провинция, но и в Албания – където е и била основната част от мрежата с „къщи на ужасите”. Една от тях дори се е разполагала съвсем близо до летището в Тирана, за да може човешките органи да бъдат транспортирани колкото се може по-бързо на Запад.

Докладчикът на ПАСЕ Дик Марти. Снимка: kossev.info

Макар това да е бил основният „бизнес”, групата се е занимавала още и с трафик на наркотици и проститутки, както и с изнудвания.

В доклада на Дик Марти се припомня, че по данни на Червения кръст над 6000 души са обявени за издирване в Косово след конфликта там. От тях 1400 са намерени живи. Открити и идентифицирани са телата на 2500 души. 1900 души все още се водят за изчезнали по време на войната. А поне 500 души са изчезнали след пристигането на натовските сили на КФОР на 12 юни 1999 г. От тях 100 са косовски албанци, останалите са предимно сърби, пише в доклада. В него също е потвърдено, че доказателственият материал, събиран в Жълтата къща в Рипе, е унищожен.

Хашим Тачи беше любимец на Мадлин Олбрайт, държавна секретарка на САЩ по време на войната в Косово, която много допринесе за политическото му издигане. Снимка: Global Research

Още при публикуването на този документ Хашим Тачи, който по онова време е премиер на Косово, възмутено отхвърля изнесените в него данни, уличаващи го в престъпления, и приписва всичко на някакъв заговор за дискредитиране на младата косовска държава.

Действалият от 1993 до 2017 г. Международен наказателен трибунал за престъпленията в бивша Югославия оправдава всички бивши дейци на АОК, срещу които са подадени жалби. Такъв е случаят и с бившия командир от тази групировка Рамуш Харадинай, който по-късно оглавява правителството в Прищина.

След като започва да действа Специализираната прокуратура за Косово обаче, около 200 някогашни бойци на АОК отново са привикани за показания – включително и Харадинай, който заради новата си призовка от Хага подава оставка от премиерския пост през юли 2019 г. Той се явява пред прокуратурата там, но се възползва от правото си да мълчи, след което се прибира у дома си.

Тъй като досега въпросната Специализирана прокуратура така и не бе излязла с нито едно официално обвинение, мнозина смятаха, че и тя само ще създава видимост за търсене на правосъдие, но и като предшествалия я трибунал няма да се осмели да посегне на бивши командири от АОК, превърнали се днес в политическа върхушка на Косово. Ето защо огласеното сега обвинение срещу Хашим Тачи, Кадри Весели и още техни съратници, удрящо възможно най-високо в настоящата косовска йерархия, наистина има ефекта на взривила се бомба.

Сърдечна дружба свързваше Хашим Тачи в края на 90-те и с тогавашния британски премиер Тони Блеър. Снимка: World Wizard

Впрочем, за Весели, който е не само бивш парламентарен шеф, но и оглавява Демократическата партия на Косово, е необходимо да се напомни, че е ръководил и „тайните служби” на АОК. Заподозрян е, че е играл особено важна роля в елиминирането на „предатели” – по-конкретно на дейци от Демократичната лига на Косово на Ибрахим Ругова.

В международен аспект най-детониращ е ударът по Тачи. Тази събота той трябваше да участва в среща в Белия дом във Вашингтон със сръбския държавен глава Александър Вучич под домакинството на американския президент Доналд Тръмп, който се надяваше да блесне така предизборно като помирител между Прищина и Белград. Срещата, организирана от спецпратеника на Тръмп в Косово – Ричард Гренел, е част от международната кампания за натиск над Сърбия да признае Косово. По линия на ЕС това е условието за възможно бъдещо сръбско членство. Но Тръмп държеше да надиграе Брюксел в тези усилия и лично да изтръгне от Вучич прегръдка с Тачи и договаряне на признаването.

Както и всички досегашни американски лидери, републиканецът Доналд Тръмп също не е отказвал близост на Хашим Тачи. Снимка: Туитър

Само че след новината от Спецализираната прокуратура това става чисто физически невъзможно. Тачи вече предупреди Гренел, че няма да отиде на срещата в Белия дом. Отначало се смяташе, че Косово все пак ще бъде представено там от настоящия си премиер Авдула Хоти. Но и той днес заяви, че се отказва да пътува до Вашингтон, защото ситуацията в Прищина след отправените от Специализираната прокуратура обвинения изисква присъствието му там.

Има вероятност Тачи да реши да подаде оставка – както постъпи Харадинай миналата година. Това ще изиска избор на нов президент на Косово – нещо, което там се прави от парламента. Не бива да се забравя, че Прищина съвсем отскоро е и с правителството на Хоти, след като предишният премиер Албн Курти бе свален на 25 март т. г. под натиска на САЩ.

Все пак Хоти не отмени днешните си разговори в Брюксел, където се намира също и Вучич. От страна на ЕС няма засега официална позиция по обвиненията, но беше декларирано, че Съюзът поддържа работата на Специализираната прокуратура.

На свой ред Държавният департамент на САЩ определи обвиненията като крачка към „установяване на истината и процеса на помирение на Западните Балкани”.

Мнозина се питат дали всъщност Вашингтон, който винаги само до определен период използва компрометирани съюзници, държейки ги „на къс повод” с досиетата им, отдавна не е целял да се отърве от Тачи и сие. Прави впечатление, че през март т. г.  държавният секретар на САЩ Майк Помпео пише специално писмо до Тачи да не се опитва да пречи на Специализираната прокуратура, защото само ще влоши ситуацията.

Хашим Тачи посрещна в Прищина и българския премиер Бойко Борисов миналата година, удостоявайки го с високо косовско отличие. Снимка: БТА

Същевременно е пределно ясно, че ако се разприказва сега пред прокуратурата, Тачи има много какво интересно да разкаже за американските си приятели по време на войната в Косово. А сред тях ярко блестят тогавашната държавна секретарка на САШ Мадлин Олбрайт и лично президентът Бил Клинтън, увековечени в булеварди и паметници в Прищина. Без тях нямаше да има ни Тачи-политик, ни независимо Косово. А от коя американска партия беше Клинтън и адмнистрацията му? От Демократическата, която сега толкова иска да попречи на Тръмп за втори мандат, а той пък с радост би ѝ отмъстил…

Само че, ако Тачи повлече сега след себе си всичките онези американски и натовски „герои” от бомбардировките над Югославия и косовската война, нещата едва ли ще спрат само с орезиляването на демократите в САЩ. А ще свържат цялата уж прогресивна „международна общност” – от която и сегашната администрация в Белия дом, и НАТО, и ЕС няма къде да избягат – с мрачно лице, обвинено като престъпник срещу човечеството, убиец и търговец на човешки органи…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар