Без Рахой на софийската среща за Балканите

Испанският премиер няма да се включи в неформалната сбирка у нас през месец май, защото не желае страната му да участва в който и да е форум, ако там е представено и Косово. Мадрид е сред петте страни от ЕС, които не признават едностранно обявената от бившата югопровинция независимост

Мариано Рахой и председателят на Европейския съвет Доналд Туск на входа в правителствения дворец "Ла Монклоа" в Мадрид. Рахой винаги е отзивчив към Брюксел по общоевропейски теми, но за Косово е категоричен, че няма да отстъпи. Снимка: El Pais
Мариано Рахой и председателят на Европейския съвет Доналд Туск на входа в правителствения дворец „Ла Монклоа“ в Мадрид. Рахой винаги е отзивчив към Брюксел по общоевропейски теми, но за Косово е категоричен, че няма да отстъпи. Снимка: El Pais

Хавиер Каскейро

„Ел Паис”

Докато Мариано Рахой е премиер на Испания, страната няма да участва в никаква среща на върха, на която присъства Косово като самостоятелна държава. Това е твърдата и неотклонна позиция на правителството и тя предопределя неучастието му в неформалната сбирка по ситуацията на Балканите, която подготвя председателстващата ЕС през това полугодие България. Форумът е предвиден през месец май в София. Испания не признава Косово заради неговата едностранно провъзгласена независимост и заради силово променените му граници.

Правителството на Рахой, което като цяло е безобидно и неконфликтно в отношенията си с други страни и в рамките на Европейския съюз, иска да запази тази добра форма, но не крие, че името и концепцията на Косово предизвикват у него уртикария. Особено сега, когато продължава неразрешената социална, политическа и институционална криза в Каталуня.

Испания никога не е искала, нито е планирала да признава независимостта на бившата провинция Косово, както напомни след седмичното заседание на кабинета и говорителят на правителството – министър Иниго Мендес де Виго.

Събранието на Косово единодушно одобри на 17 февруари 2008 г. декларация за едностранно обявяване на независимост от Сърбия, което предизвика противоречива международна реакция. Досега 112 страни членки на Обединените нации са признали тази република. Сред страните, непризнаващи независимостта освен Испания са Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. Общо в тези страни живеят над 100  милиона европейци.

Всяка от въпросните държави е взела това решение по собствени причини. В случая с Испания мотивът е, че тя се придържа към всеобщия критерий да не се признават едностаранни провъзгласявания на независимост, нито силова промяна на границата на страните.

Правителствени източници подчертават, че тази позиция е „етична” и „принципна” и че не е свързана пряко с конфликтната ситуация, която преживява Каталуня, особено в последните месеци. Впрочем, една от основните битки, свързани с Каталуня напоследък, бе именно предотвратяването на всякакво международно признаване. Нещо, което бе постигнато.

Правителствените източници уточняват по отношение на срещата на върха в България за Косово първо, че не става дума за официална среща на ЕС, а за неформално свикана сбирка от страната домакин. И второ, че предния ден същият домакин приема официално заседание на Европейския съвет, в което вече Рахой се предполага да участва като испански премиер.

Българските власти имат нещо като черна дупка на границата си със Западните Балкани и затова искат да използват присъствието на лидерите на 28-те съюзници от ЕС, за да дебатират и за Косово. Тази идея никак не се харесва в „Ла Монклоа” (правителствената резиденция в Мадрид – б.р.), нито в испанското външно министерство. Официалните източници разбират потребността на българското правителство да се опита да разреши проблема си, но дълбоко съжаляват, че то допуска грешката да въвлича и другите в този въпрос, който би трябвало да е максимално ограничен.

Правителството на Рахой не иска още да официализира своето отхвърляне на тази среща и преговаря по слабата вероятност Косово да не присъства в София в онзи ден нито като като отделна страна (а само като част на една комисия на UNMIK – мисията на провинциалната администрация на Обединените нации в Косово), нито със самостоятелно знаме, нито чрез своите настоящи висши представители, спрямо които има много резерви и съдебни обвинения и които още преди края на 2018-та могат да се окажат изправени пред Трибунала по човешките права в Хага.

………………………………………………………

Мендес де Виго: „Не ги признаваме”

Говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго бе запитан след заседанието на министерския съвет относно възможното участие на премиера Мариано Рахой в европейския форум на 17 май в София (България), на който е възможно да бъде представено официално и Косово. Той отговори: „Все още не знаем кой ще участва, не знаем добре как ще е структурирано. Наблюдаваме какво се случва. Позицията на правителството спрямо Косово е ясна, точна и непоклатима. Заедно с други четири страни (Гърция, Румъния, Кипър и Словакия) не признаваме Косово и неговата едностранно обявена независимост”. По отношение на непризнаването на Косово Мендес де Виго подчерта: „Досега не сме го направили, няма да го направим и в бъдеще”. Рахой няма да отиде на тази среща, ако там е и Косово.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар