В категории:Европа / Свят

Гладна стачка на сирийските бежанци в Атина

В центъра на гръцката столица, на площад Синтагма, бяха разпънати няколко десетки палатки със сирийски имигранти – предимно жени и деца. Те желаят да им бъде разрешено да пътуват до други държави от ЕС – най-вече Германия, за да бъдат със семействата си.

От началото на 2017 г. над 148 хиляди бежанци са пристигнали в Гърция. Източник: Pixabay

„Нашите семейни връзки са по-силни от Вашите незаконни споразумения” – гласи банер, окачен от протестиращите на площада. Бежанците се позовават на разпоредби, които позволяват на семействата да се събират заедно на едно място. По закон е предвидено, че ако едно лице получи убежище в Германия, към него може да се присъединят съпругът/съпругата Му и децата им. Ако лицето е непълнолетно правото позволява на родителите му, братята и сестрите, както и на хората, грижещи се за него. да отидат в съответната държава.

Протестиращите, разпънали своите палатки в непосредствена близост до сградата на гръцкия парламент, се оплакват, че очакват от много дълго време срещата с близките си. Като „незаконно споразумение” имат предвид неформалната договореност между Берлин и Атина, за която наскоро съобщиха и немските, и гръцки медии. Тя предвижда ограничаване на броя на бежанци за Германия.

Мекар германският вътрешен министър Томас де Мезиер да обясни, че събирането на семействата ще протича при различни от съществуващите правила за квотите, както и че те могат да бъдат спокойни, чашата на търпението на бежанците явно прелива.

Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас заяви, че причината за дългите срокове на очакване е големият брой искания, и апелира за спокойствие.

Относно процедурата „събиране на семейства” тази година успяхме да реализираме с 27% повече, отколкото през предходната. Не разбирам обвиненията за умишлено забавяне на процедурите и някакви тайни споразумения с нашите партньори” – заяви той пред медиите.

Има още един проблем – в Германия много бежанци получават така наречената „допълнителна защита”. Този статут е подобен на статута на бежанеца, но не е идентичен, защото с него е значително по-трудно да се доведе семейството.

От началото на 2017 г. над 148 хиляди души пристигнаха в Гърция. Повечето от тях са жени и деца, които желаят да отидат при съпрузите и бащите си в Германия и в Швеция, но в гръцките бежански лагери вече се чувства недостиг на места. Правителството предвижда да ги настани в хотели и почивни домове за зимата, докато се разглеждат техните кандидатури.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар