В категории:Свят

Бърни Сандърс предупреждава за възхода на „международна олигархия”

„Досиетата от Рая” са поредното доказателство, че шепа олигарси и корпорации притежават и контролират значителна част от световната икономика, но не плащат справедлив дял от данъците

Бърни Сандърс. Снимка: https://www.facebook.com/senatorsanders

Щатският сенатор Бърни Сандърс предупреждава, че светът ускорено се превръща в „международна олигархия”, контролирана от малка група милиардери – което е бе подчертано от разкритията в т.нар „Досиета от Рая”.

В коментар пред Guardian – един от медийните партньори на проекта, разкриващ тайни на инвеститори в офшорни зони – Сандърс заявява, че допълнителното обогатяване на големи компании и богаташи чрез данъчни убежища е „един от големите проблеми на съвремието”. Той заявява, че „Досиета от Рая” отварят вратата към „един голям проблем не само за САЩ, но и за правителствата по целия свят”.

„Големият проблем на нашето време е ускореното придвижване към международна олигархия, в която шепа милиардери притежават и контролират значителна част от световната икономика. „Досиета от Рая” показват как тези милиардери и международни корпорации стават все по-богати като укриват своето богатство и печалби, за да избегнат плащането на справедливия дял данъци”, подчертава той.

Сандърс, който изненадващо се превърна в сериозен конкурент на Хилари Клинтън във вътрешните избори на Демократическата партия през миналата година, сочи като виновници за процъфтяващото укриване на данъци в офшорни зони както Конгреса, така и администрацията на Тръмп. Той посочва, че републиканците в Конгреса са основни виновници за осигуряването на дори още по-големи данъчни облекчения за печеливши корпорации като Apple и Nike, които активно укриват печалби в офшорни зони.

Той подчертава, че от същите данъчни облекчения се възползват и супербогатите членове на кабинета на Тръмп, „които избягват плащането на данъци за милиарди долара в САЩ като преместват американски работни места и печалби в офшорни данъчни убежища. Трябва да затворим тези вратички и да изискваме справедлива и прогресивна данъчна система”, заявява Сандърс.

В края на миналата седмица Международният консорциум на разследващите журналисти и медийните му партньори започнаха да публикуват разкрития за офшорни далавери, основаващи се на 13.4 млн. изтекли документа. Това е най-голямото изтичане на информация за офшорния бизнес след т.нар. „Панамски книжа”, които също бяха обработвани и разпространявани от финансирания от САЩ журналистически консорциум. Новите публикации хвърлят допълнителна светлина към офшорните практики на корпоративни гиганти като Apple, Nike и Glencore. Документите показват и как британското кралско семейство и парадиращият с хуманитарната си дейност певец Боно също се възползват от офшорни сделки, редом с дълъг списък от олигарси от Русия и други бивш съветски републики.

Сред изобличените от новите публикации е и министърът на търговията на Тръмп Уилбър Рос. Разкритията идват на фона на усилията на Белия дом и републиканците да направят нова данъчна реформа, осигуряваща още по-големи облекчения за най-богатите. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и съпартиецът му Рон Уайдън излязоха със съвместно изявление, в което обвиняват републиканците, че прокарват нова данъчна реформа, без да се опитват да затворят вратичките, разкрити от последните изтекли документи.

„В резултат на това републиканците награждават милиардерите като министър Рос за това, че избягват данъци, като същевременно наказват много хора от средната класа с повишаване на данъците… „Досиетата от Рая” са доказателство, че данъчните планове на републиканците облагодетелстват богатите и ощетяват средната класа в тази страна, като вторите са тези, които носят финансовото бреме от мащабното корпоративно укриване на данъци”, заявяват конгресмените.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар