В категории:България

БНР иска повече пари от държавата, за да ги даде на “Музикаутор”

Ръководството на БНР използва провала си в преговорите с “Музикаутор” като мотив да поиска повече пари от държавата. Освен това то твърди, че има нужда от средства, за да развива „Радио България“, което наскоро се опита да закрие

Александър Велев по време на радиодискусия за съдбата на "Радио България". Снимка: БНР
Александър Велев, който през пролетта се опита да ликвидира „Радио България“, сега иска 500 хил.лв. допълнителна субсидия, за да го развива.

Ръководството на националното радио е поискало допълнителни 2 млн. лв. към предвидената за 2018 г. субсидия по време на заседание на медийната комисия в парламента, съобщи БГНЕС. Проектът за държавния бюджет предвижда запазването на миналогишното ѝ ниво от 42.3 млн. лв. и през следващата година, а от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза се вижда, че увеличение не се предвижда поне до 2020 г. Това би изострило допълнително проблема с недофинансирането на радиото, тъй като разходите за поддържането на качеството на програмите, без да става дума за каквото и да било развитие, постоянно растат.

Мотивите на настоящото ръководство да поиска повече средства обаче не звучат достатъчно убедително. Генералният директор на БНР Александър Велев се е позовал на допълнителните плащания, които общественото радио ще трябва да направи към „Музикаутор“ през настоящата година. В средата на лятото ръководството на медиата капитулира изцяло пред исканията на сдружението за колективно управление на авторски права, което искаше поетапно преминаване на общественото радио към тарифите, по които се таксуват частните станции.

Първоначално, ръководството на БНР отхвърли категорично тази възможност с аргумента, че държавната субсидия, която радиото получава от данъкоплатците, не може да се третира като приходите от реклама на частните играчи. Бе стартирана и съдебна процедура, както и такава за нарушение на монополните закони, като Комисията за защита на конкуренцията обяви, че “Музикаутор” е злоупотребило с монополното си положение при преговорите с БНР.

Въпреки подкрепата на институцията и на множество артисти, които предоставиха музиката си за безплатно излъчване в ефира на програмите на общественото радио, ръководството му в лицето на Александър Велев подписа договор с “Музикаутор”, за който сайтът на БНР не е съобщил и до днес. Причината за това е, че договорът приема рязко увеличение на парите за сдружението за 3 години напред, както и тенденция за изравняване на тарифата за БНР и частните радиа.

До края на 2016 г. БНР плащаше 1% от субсидията си на “Музикаутор”, плюс 4.55% от собствените си приходи от реклама. За 2017 г. ръководството се съгласи на двойно увеличение на този дял, а за 2018 г. се готви да задели 2.62%. При тази капитулация в преговорите е по-логично да се подадат оставки в ръководството, отколкото този провал да се използва за искане на допълнителни средства от държавата.

Оставката на Александър Велев бе поискана и през юни по повод на действията му спрямо „Радио България“, което той определи като “отживелица от Студената война”, въпреки че медиата е на над 80 години. Сега Велев е заявил пред медийната комисия на НС, че се нуждае от половин млн.лв., за да развива въпросното „Радио България“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар