В категории:България

След обществен и медиен натиск, премиерата на „Донбаска пролет“ се състоя

Около 30 минути преди обявения начален час за прожекцията, която беше спряна, касата на „Евросинема“ отново пусна билети за филма. Събралото се множество, упоритостта на авторите, недоволството в социалните мрежи и материалите на БНР и „Барикада“ вероятно са принудили замесените в опита за цензура на филма да отстъпят.

След обществен и медиен натиск, въпреки че беше изтеглен от програмата, а продажбата на билети за премиерата на филма „Донбанска пролет“ беше спряна, насрочената за 31 октомври прожекция все пак се състоя.

Припомняме, че в събота (28 октомври) авторите на филма за войната в Донбас Екатерина Митринова, Цветомир Гетов, Александър Николов и Стефан Петров бяха уведомени от ръководството на „Евросинема“ в София, че макар да са предплатили прожекцията си, тя няма да състои. Като неофициална причина е посочен натиск от Посолството на Украйна през Министерството на културата, което е собственик на помещенията, наети от „Евросинема“ на бул. „Александър Стамболийски“ в столицата.

Проверка на „Барикада“ в понеделник (30 октомври) също установи, че билети вече не се продават, филмът е свален от сайта programata.bg, а служител на киното призна по телефона, че премиера няма да има, но не успя да посочи причината. Потърсена за коментар, собственичката на „Евросинема“ заяви: „Може би е добре да се обърнете към Министерството на културата по този въпрос. Аз няма да мога да ви отговоря“. Запитана защо за спирането на премиерата в частното кино „Евросинема“ трябва да отговаря Министерството на културата и каква е връзката г-жа Дърова добави: „Обадете се на секретарката на Министерството на културата и ѝ задайте всички въпроси оттук нататък“, след което призова повече да не я притесняваме и затвори телефона.

В същия ден авторите на „Донбанска пролет“ разказаха за случката пред Българското национално радио , а освен това входира официално запитване до Министерството на културата. Изненадващо бързият за подобни случаи отговор  на министерството пристигна в деня, в който трябваше да се състои прожекция – 31 октомври. От министерството посочват, че не са оказвали натиск на „Евросинема“ и не са получавали писмо от украинското посолство.

Желаещите да гледат филма, както и авторите на продукцията заявиха още в понеделник, че в насрочения час ще бъдат пред киното и ще очакват премиерата да се състои, тъй като нямат писмен и аргументиран отказ. Около 19:00 часа пред киното се събраха десетки желаещи прожекцията да се състои, като в крайна сметка минути преди обявения начален час касите отново отвориха, а билети за прожекцията бяха пуснати в продажба. В крайна сметка, при голям интерес и пълна зала, премиерата се състоя успешно.

Нещо повече – авторите на „Донбаска пролет“ организират втора прожекция, която ще се състои на 2 ноември, от 19:00 часа, в кино „Освобождение“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 106.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар