В категории:България

Спря ли украинското посолство в София премиерата на роден филм за Донбас?

Под натиск от посолството на Украйна в България българското министерство на културата вероятно е упражнило влияние върху „Евросинема“ да отмени премиерата на филм, посветен на войната в Донбас.

Авторите на филма „Донбаска пролет“ Екатерина Митринова, Цветомир Гетов, Александър Николов и Стефан Петров обявиха, че премиера на продукцията им, насрочена за 31 октомври в „Евросинема“ в София, е пред провал заради натиск от посолството на Украйна, през Министерството на културата, върху киното. Макар да са уговорили прожекцията още преди месец и да са предплатили кино салона, три дни преди датата на на премиерата – на 28 октомври, авторите на „Донбаска пролет“ са информирани в личен разговор, че прожекция няма да има.

В личен разговор и без да имат писмено потвърждение на отказа да проведат уговорената и предплатена прожекция, от ръководството на киното са информирали авторите, че тези действия на „Евросинема“ са предприети след нота от Посолството на Украйна в България до Министерството на култура, което от своя страна е упражнило натиск върху киното да отмени насрочената за утре премиера на филма.

Отмяната на премиерната прожекция, насрочена за 19:30 часа във вторник, беше потвърдена в телефонен разговор пред „Барикада“ от служител на киното, който обясни, че може единствено да потвърди, но не и да обясни причините. „Барикада“ успя да се свърже и със собственика на „Евросинема“ Ина Дърова, която отказа коментар с думите: „Може би е добре да се обърнете към Министерството на културата по този въпрос. Аз няма да мога да ви отговоря“.

Запитана защо за спирането на премиерата в частното кино „Евросинема“ трябва да отговаря Министерството на културата и каква е връзката г-жа Дърова добави: „Обадете се на секретарката на Министерството на културата и ѝ задайте всички въпроси оттук нататък“, след което призова повече да не я притесняваме и затвори телефона. В рамките на деня, въпреки многократните опити, не успяхме да се свържем с управителя на „Евросинема“ Димитър Василев.

Потърсени за коментар, от пресцентъра на Министерството на културата засега нито потвърдиха, нито отрекоха да е упражняван натиск върху „Евросинема“ като следствие от нота на украинското посолство срещу филма. От министерството пожелаха от „Барикада“ да получат по имейл писмени въпроси, а в писмото ни, изпратено по обяд, бяха уведомени, че материалът по темата ще бъде публикуван в 17:00 часа. До обявения час от министерството не изпратиха свое становище и отговори на поставените въпроси. Екипът на „Барикада“ е готов да ги публикува, когато и ако такива бъдат изпратени.

На камък удари и опитът ни да получим становище по случая от Посолството на Украйна в България. След няколко разговора с централата на посолството и молби да бъдем свързани с пресцентър, в крайна сметка бяхме свързани с г-жа Тетяна Кононова – трети секретар на посолството. Около 15:00 часа тя ни помоли за 15 минути време, след което ще ни потърси, за да представи позицията на посолството, но обаждане не последва. До приключване на материала безуспешни се оказаха няколкото нови опита да разговаряме отново с г-жа Кононова. Писмени въпроси са изпратени и на официалния имейл на посолството, като отново сме готови да публикуваме на по-късен етап получените отговори.

В своята позиция авторите на филма заявяват, че още в неделя (29 октомври) са били информирани от желаещи да присъстват на премиерната прожекция, че касата на кино „Евросинема“ отказва да продава билети за „Донбаска пролет“. На място екипът на филма също се убеждава, че продажбата на билети е спряна, а освен това е премахнат от вътрешната витрината плаката на филма. Прожекцията е премахната и от афиша с общата програма на киното, а в ранния следобед на 30 октомври прожекцията изчезна и от сайта programata.bg.

„Ние, създателите на този филма, избрахме „Евросинема“ за нашата премиера, тьй като това кино е известно до момента с показването на „независими документални и алтернативни филми“, пишат авторите.

Кино „Евросинема“ не е държавно, но фирмата използва държавни помещения, собственост на Министерството на културата, което се намира в същата сграда на бул. „Александър Стамболийски“. За първи път обаче става обществено достояние случай, при който собственикът на терена в лицето на Министерството да определя какви филми да бъдат или да не бъдат излъчвани, при това – според авторите на един очевидно забранен филм – под натиск от чуждо посолство.

„За филма, който желаем да покажем на зрителите, са изразходвани лични средства на неговия автор и е положен доброволен труд от страна на целия негов екип. Погледът към събитията е алтернативен, подкрепен с документалност и свидетелства. Ние недоумяваме: какви хора и по какви причини могат да искат да спрат един нов български филм, който още не е показан никъде? Може ли да има „аргументи“ за забрана на един все още бял екран? Откъде идва тази цензура – киното дължи разяснение за това и дължи разяснение по въпроса „Възнамерява ли да налага цензура под външен натиск?“. Ние не приемаме да бъде правен опит за цензура със спиране на уговорена прожекция. Подобна цензура, ако ръководството на „Евросинема“ я приеме за основателна, е неприемлива за нас като творци. Все още вярваме, че представителите на киното ще изпълнят своя ангажимент и ще оправдаят оказаното им доверие“, посочват авторите на филма в своята позиция. Те призовават всички закупили билети и желаещи да гледат филма да дойдат в 19:30 часа на 31 октомври пред „Евросинема“ и да настояват заедно с авторите филмът все пак да бъде излъчен.

„Проведохме поредица от лични разговори със собственика на киното г-жа Ина Дърова и с управителя г-н Димитър Василев. Неофициално ни обясниха, че става въпрос за натиск от посолството на Украйна, през Министерство на културата, над „Евросинема“. Подобна форма на цензура е мръсна и много опасна“, заяви за „Барикада“ Екатерина Митринова – автор на филма „Донбаска пролет“. Тя подчерта, че на този етап няма официална информация, а всички обяснения са в лични разговори. По думите ѝ, Дърова и Василев са притеснени за бъдещето на киното и най-вероятно поради тази причина са се поддали на натиска.

Екатерина разказа, че филмът е съставен основно от интервюта с жители на Донбас, а целта му е да покаже на обществеността в България личното мнение на тези хора, чийто живот е коренно променен вследствие на войната. Тя посочи, че у нас са е станало достъпно мнението на украинските власти в Киев, на протестиращите в украинската столица, а в руски медии би могло да бъде открито и мнението на Русия, но е имало дефицит относно мнението на самите жители на Донбас. Според нея броят на жертвите в тази война надхвърля многократно официално обявените от ООН 10 000, а по време на пребиваването си в Украйна тя с очите си е видяла следите от бомбардировки, засегнали цивилни граждани. Митринова е категорична, че в тази война не са спазени никакви морални граници.

„Направи ни впечатление, че у нас се прокарва само едната гледна точка – тази на правителството в Киев. Бяхме заинтригувани да видим на място какво се случва, защото усетихме, че в България има филтър. Чрез серия от интервюта сме показали как живеят хората там. Интересуваме се основно от това как се живее в Донбас, кой стреля и по кого“, добави сценаристът на филма Александър Николов.

Авторите са се срещнали и разговаряли с най-различни хора, като мнението по въпроса „кой стреля“ по тях е било единодушно – редовната украинска армия. „Другият въпрос, по който бяха единодушни беше, че те повече не искат да бъдат част от тази държава“, каза Митринова. Според Александър филмът разказва за една братоубийствена война, а нито един от хората не е изразил желание да воюва. Посланието на филма е антивоенно, а това според него категорично се доказва и от плаката му, на който стои следния цитат от жител на Донбас: „Трябва така да живеем, че нашето поколение и следващото след него даже да не си помисля за думата война“.

„Търсим чисто човешкото измерение, а аудиторията би трябвало да получи възможност да се запознае с една различна гледка точка. Не разбираме защо украинското посолство в България е притеснено от възможността българските зрители да чуят различно мнение, дошло от хора, които живеят на територията на Украйна“, добави Екатерина Митринова. Тя е категорична, че пътуването до Украйна и реализацията на филма е осъществено изцяло с лични средства на автори, което днес ѝ дава самочувствие да настоява филмът да види бял свят.


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар