В категории:Свят

Масова истерия може да е обяснението за „звуковите атаки” срещу посолството на САЩ в Куба

Специалистите сочат, че неврологичното функционално разстройство е най-вероятното обяснение на инцидентите, заради които се стигна до дипломатическа криза между Вашингтон и Хавана

 

Посолството на САЩ в Хавана. Източник: Wikipedia

Специалисти по неврология предполагат, че мистериозните заболявания сред много щатски дипломати в Куба – които доведоха до обтягане на отношенията между двете държави – може да са причинени от някаква форма на „масова истерия”, а не от „звукови атаки”, каквито версии са разпространявани от Вашингтон.

Необяснените инциденти станаха оправдание САЩ да изтеглят повечето служители на посолството си в Хавана и да изгонят мнозинството кубински дипломати от Вашингтон, припомня Guardian.

Невролозите отбелязват през изданието, че не е възможно поставянето на пълноценна диагноза без достъп до повече информация и до 22-та засегнати дипломатически служители, които се оплакват от редица симптоми, включително загуба на слух, пищене в ушите, главоболие и замаяност.

Държавният департамент описва инцидентите като „атаки”, които са започнали в края на миналата година и са продължили до август. Разследващите в САЩ и Куба обаче досега не са открили никакви доказателства за използване на оръжие. Специалистите по неврология настояват, че трябва да се обмисли вероятността да става въпрос за „функционално разстройство”, дължащо се на проблеми с нервната система на пострадалите.

„От обективна гледна точка това прилича повече на масова истерия, отколкото на каквото и да е друго”, коментира Марк Халет от Националния институт по неврологични заболявания и инсулти в САЩ. „Масова истерия” е популярен термин за подобни изблици сред групи хора, които са частично или изцяло психосоматични. Халет обаче изтъква, че пострадалите не трябва да бъдат обвинявани. „Психосоматичното заболяване е заболяване като всяко друго. То не трябва да бъде стигматизирано. Важно е да се каже, че симптоми като тези не се появяват доброволно. Те не са сигнал за слабост в личността на индивида”, изтъква Халет, който е и президент на Международната федерация по клинична неврофизиология.

Той подчертава, че е по-обичайно подобни разстройства да засягат малки групи хора, често част от семейства. Той обаче добавя, че е възможно да бъдат засегнати по-голям брой индивиди, особено ако те работят заедно в напрегната и враждебна среда.

„Доколкото виждам има много голям бой хора със сравнително неясни оплаквания. Проучването за възможните причини не е открило нищо, а споменаването на звукови сигнали е относително безсмислено”. Ако става въпрос за масова истерия, това може да изясни мистерията – и предполагам да нормализира отношенията между Куба и САЩ”, заявява Халет. „Всички тези хора са набутани заедно в една неспокойна среда – точно такава ситуация може да допринесе за подобно развитие. Безпокойството може да е един от критичните фактори”, смята ученият.

През миналата седмица Associated Press съобщи, че е получила аудио записи на високочестотен шум, какъвто някои от служителите на щатското посолство в Хавана твърдят, че са чули. Не е ясно обаче дали този шум е свързан със здравните оплаквания. В статията на агенцията също така се изтъква, че не всички засегнати американци в Куба са чували шумове, а за останалите не е ясно дали са чували едно и също нещо.

„Обикновено има нещо, което действа като спусък за функционалното разстройство. Често става въпрос за нещо дребно и неспецифично, може да е леко физическо нараняване. Но в съчетание с някаква степен на безпокойство, както и самоубеждение и предварителни очаквания, това води до изопачаване на усещанията”, коментира пред Guardian Алън Карсън, консултант невропсихиатър и бивш президент на Британската асоциация по невропсихиатрия.

„Ако е налице достатъчно силно очакване, че нещо ще се случи, това ще изкриви приеманата информация по начин, който ще изглежда напълно реалистичен на засегнатите. При определени обстоятелства това може да бъде предавано от човек на човек… ако при един индивид преживяването е много силно, това може да вкара мислите на околните в определена посока”, добавя Карсън.

Много експерти по акустика вече са коментирали, че е изключително малко вероятно симптоми като описаните да бъдат причинени от някакво „звуково оръжие”.  Друга теория е, че здравните оплаквания се причинени от разузнавателна операция, която се е объркала. Това обаче също среща скептицизма на експертите и не е подкрепено с доказателства.

САЩ не са обвинили директно кубинското правителство, но Вашингтон заявява, че Хавана не е спазила задължението си да осигурява сигурност на чуждите дипломати на територията на страната. Кубинските власти отричат внушенията за проведени „атаки” и предложиха сътрудничество за разкриване на причините за симптомите.

„Не смятам, че кубинското правителство има нещо общо”, коментира Бен Роудс, външнополитически съветник на бившия президент Барак Обама, който е участвал в преговорите за подобряване на отношенията с Хавана. „На първо място, това изглежда е започнало през декември. По онова време кубинското правителство бързаше да подписва споразумения и бизнес сделки с нас… с други думи опитваше се да запази добрите отношения. Твърдението, че по същото време биха започнали нещо, целящо да взриви тези отношения няма никаква логика”, казва той.

Джон Стоун, невролог от университета в Единбург и автор на изследвания за функционалните неврологични разстройства, коментира, че подобни проблеми са често срещани – това е втората най-честа причина пациента да потърси консултация с невролог.  „Съществува заблуда, че само слабохарактерни, невротични хора могат да страдат от такива симптоми. Това не е истина. Хората не симулират симптомите на главоболия, замайване и проблеми със слуха”, изтъква той.

Стоун добавя, че в Куба всичко може да е започнало с един или двама души, страдащи от главоболия и проблеми със слуха. В последствие тези симптоми са се разпространили заради стресовата атмосфера на посолството и приказките за „звукова атака”.

„Нищо от това няма смисъл, докато не се вземе предвид психогенното обяснение”, заявява Робърт Бартоломю, медицински социолог и автор на серия от книги за изблици на масова истерия. „Американските разузнавателни агенции са най-усъвършенстваните в света, а те явно нямат представа какво причинява симптомите. Бих заложил къщата си, че и в разузнавателната общност има хора, които са заключили, че това е психогенно явление. Техните анализи обаче са прикрити или просто игнорирани от администрацията на Тръмп, защото не се вписват в техния наратив. Масово психогенно заболяване е най-вероятното обяснение”, подчертава той.

Запитани за възможността инцидентите да се дължат на неврологични проблеми, от Държавният департамент са отговори са пратили следния отговор: „Нямаме окончателни отговори за причината или източника на атаките на щатските дипломати в Куба. Продължаваме с настойчивото разследване и не искаме да говорим преди то да е завършило”.

След встъпването си в длъжност Доналд Тръмп зае значително по-враждебна позиция спрямо Куба, отколкото предшественика си. През юни той обяви частична отмяна на мерките за сближаване, прокарани от Обама, като затегна правилата за пътуване и търговия с острова.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар