В категории:Европа / Свят / Франция

Франция и Белгия парализирани от стачки

Стотици хиляди французи излязоха на протест срещу планираните от Еманюел Макрон реформи, а стачка обхвана редица сектори както във Франция, така и в Белгия. Гражданите в центъра на Европа са недоволни от бюджетните съкращения за обществени услуги и законодателните инициативи, които са в полза на бизнеса и за сметка на работниците.

Национални стачки на служителите в редица сектори във Франция и Белгия блокираха двете държави на 10 октомври.

За първи път от 10 години насам всички синдикати в публичните сектори във Франция изкарват на стачка своите членове, съобщава Euronews.

Очакванията на организаторите са в демонстрациите да се включат около пет милиона служители в училища, детски ясли, аварийни служби и транспортни оператори. Стачките са срещу планираното от президента Еманюел Макрон замразяване на заплатите в публичния сектор и съкращението на 120 000 работни места в публичния сектор, което правителството иска да наложи. Макрон се опитва да прокара реформите по процедура, която прескача парламента, а действията му са критикувани от редица организации и политически противници.

Във Франция днес се провеждат повече от 130 различни демонстрации в различни части на страна, като в тях участват около 20% от общата национална работна сила. Според изследване на агенция „Харис“, стачката се подкрепя от 57% от френската общественост.

Стотици полети в цяла Европа бяха отменени или забавени с много време заради стачката на френските авиодиспечери. Полетите на около 100 000 пътници не са могли да се осъществят, посочва Independent.

Членовете на основните въздухоплавателни синдикати спряха работа още в понеделник вечер и ще продължат да стачкуват до сряда в рамките на демонстрациите срещу трудовата реформа на Макрон. На авиокомпаниите е било наредено да отменят три от всеки десет полета, а много други са отклонени от Франция, което е предизвикало удължаване на времето за пътуване и задръствания.

Деветте синдиката, призовали за стачни действия във Франция, са разгневени и от плановете на Макрон за промяна в правилата за отпуск по болест. Според тях реформата ще доведе до влошаване на условията за труд на милиони служители.

Министерството на образованието заяви в изявление, че около 17% от учителите в страната са се включили в стачните действия. Затворени са били цели детски градини, училищни столове и училища. В знак на солидарност, студенти в Париж са блокирали входовете на няколко гимназии, които също не са отворили врати, посочва Associated Press.

„Те премахват всички социални защити, които се предполага, че трябва да защитават най-уязвимите и работници“, заявява Сандрин Амуд, учителка от Париж, която участва в стачката.
Според синдиката на учителите SNUIPP-FSU в стачката участват почти половината от учителите в основните училище във Франция.


Президентът Еманюел Макрон е изправен пред критики, че реформите му облагодателстват богатите, пише Financial Times. Стачката е пореден епизод от демонстрациите срещу наскоро избрания президент, чийто рейтинг се срива.

„Ще напомним на г-н Макрон, че има балон, в който живее той, но има и истински свят“, заяви Филип Мартинес, ръководител на CGT, най-големият профсъюз в публичния сектор. Според Financial Times, президентът застъпва „скандинавски модел“ и иска да направи пазара на труда по-гъвкав, като превърне Франция в привлекателна дестинация чрез данъчни облекчения. Но четири месеца след избирането му той е обвиняван, че се фокусира изцяло върху про-бизнес реформи и данъчни облекчения за богатите, посочва изданието.

Първият бюджет на Макрон – този за 2018-та година – включва много сериозно съкращаване на данъка върху имуществото, което е причина опонентите му да го наричат „президента на богатите“, допълват от Financial Times. Под натиск правителството планира през тази седмица отново да въведе данък върху луксозните автомили, яхтите и други.

Лидерът на синдиката „Работническа сила“ Жан-Клод Мейи заяви, цитиран от BBC, че мерките на строги икономии (т.нар. остеритет), налагани в последните години, застрашават изначално съществуването на публични услуги. Майи изрази опасения, че крайната цел е прехвърляне на обществени услуги като здравеопазването в частния сектор.

В същото време стачка на служителите в публичния сектор, свикана от синдиката CGSP, се провежда и в Белгия. В столицата Брюксел работи само една линия на метрото и няколко трамвайни линии, автобусите не работят. Обхванати са пощенските услуги и някои училища, посочва AFP.

 


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар