Оставки на ключови министри разклатиха цялото правителство на Макрон

Разследването на Парижката прокуратура за злоупотреби срещу партията MoDem, заради което се оттегли френската военна министърка Силви Гулар, рефлектира и върху титулярката по европейските въпроси, и върху министъра на правосъдието. Близкият на президента Ришар Феран, заподозрян в конфликт на интереси, също се маха от кабинета и се покрива в парламента

Силви Гулар. Снимка: RFI
Силви Гулар. Снимка: RFI

Silvia Ayuso, El Pais

Френският президент Еманюел Макрон преживява първото сътресение на своя току-що започнал мандат. Един от най-важните му министри – титулярката на отбраната Силви Гулар, подаде оставка. Причината е предварително следствие, започнато срещу няколко евродепутати като нея от центристката партия MoDem (чието име означава „Демократично действие” и която е съюзник в правителството на Макрон) относно вероятни нередности при възнагражденията на асистенти.

„С хипотезата, че предварителното следствие спрямо MoDem ще доведе до изясняване на условията за работа на моите асистенти в Европейския парламент, желанието ми е да заявя свободно моята изрядност във всичко, което съм вършила,” декларира Гулар в свое съобщение, с което известява за оставката си.

Нейното оттегляне, макар да е само превантивно в случая, представлява сериозен удар за новия президент, който обяви като свой приоритет „връщането на морала в публичния живот”. Това дори се превърна в точка от първия предложен от кабинета му закон.

Решението на вече бившата министърка на отбраната, която доскоро дори беше сред фаворитите за премиерския пост, може да засегне и други членове на правителството.

Министърката по европейските въпроси Мариел де Сарне също фигурира в списъка на разследваните по подозрение, че може би на сътрудници на споменатата центристка партия се е плащало от фондове на Европейския парламент така, сякаш те са асистенти на евродепутати. Парижката прокуратура стартира следствието на 9 юни, след като един бивш парламентарен асистент обяви, че му се е плащало с пари от Брюксел, макар да е работел за MoDem.

Министърът на правосъдието Франсоа Бейру, който е натоварен да представи закона за прозрачността на правителството, е председател на същата тази поставена сега под лупа MoDem. В последния си брой седмичникът за разследвания Le Canard Enchaîné твърди, че дори личната секретарка на Бейру се е облагодетелствала от тази система. Секретарката е работила за него, но всъщност е получавала заплащане като помощничка на евродепутатката Де Сарне, сочи Le Canard Enchaîné.

Мариел де Сарне и Франсоа Бейру. Снимка: Le Parisien
Мариел де Сарне и Франсоа Бейру. Снимка: Le Parisien

„Президентът на републиката има задачата да възстанови доверието в публичните действия, да реформира Франция и да рестартира Европа,” отбелязва Гулар в своето съобщение. „Тази задача трябва да стои над всякакви лични съображения. Затова помолих президента, съгласувано и с министър-председателя, да изляза от правителството,” добавя тя.

Бейру, чиято оставка вече поиска опозицията, за момента не изглежда готов да я подаде. В изявление, публикувано от Le Monde министърът на правосъдието твърди, че решението на Гулар се дължи на „напълно лични” мотиви и че това не поставя под съмнение участието на партията му в правителството на Макрон.

На свой ред Де Сарне, която току-що бе избрана за депутатка, не изключва вероятността да наследи на поста ѝ Гулар. „Всички възможности са отворени – или към правителството или към председателството на групата на MoDem в Националното събрание,” заяви тя пред всекидневника Le Parisien, след като научи за оставката на своята колежка по кабинет и по партия.

Технически погледнато, предприетото от Гулар не е точно оставка, а по-скоро изразено желание (което е било удовлетворено) да не остава в правителството, което ще трябва да се прекомпозира след парламентарните избори, отминали в неделя. В понеделник премиерът Едуар Филип спази протокола и представи пред Макрон колективната оставка на цялото правителство. Макрон пък веднага му възложи сформирането на нов кабинет, който трябва да бъде обявен в сряда.

Макар да е формалност, Макрон и премиерът му се възползваха от тази процедура, за да се освободят от една прекалено неудобна фигура за „правителството на безупречните”, каквото вече бяха обещали да съставят. Става дума за Ришар Феран, който няма да остане министър на териториалната кохезия.

Той беше дясната ръка на Макрон по време на изборната кампания, но сега е разследван за вероятен конфликт на интереси и непотизъм. Макар Макрон да му изрази подкрепа пред натиска на опозицията за негова оставка, сега все пак реши да се възползва от преизбирането му като депутат и да го извади от правителството. Отсега-нататък Феран ще ръководи парламентарната група на партията на Макрон в долната камара

Оставката на Гулар несъмнено ще затрудни съставянето на новото правителство. Макрон трябваше да прави големи еквилибристики, за да може обявеният на 17 май (три дни след изборната му победа) кабинет да съчетае и неговата формация La République en Marche, и съюзната MoDem. Ако сега MoDem бъде принудена да излезе от правителството, задачата ще стане още по-сложна.

………………………………………..

Заглавието и подзаглавието са на „Барикада“. Превод от испански: Къдринка Къдринова

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар