В категории:Свят

Гутериш призова за вдигане на блокадата на Газа

Генералният секретар на ООН призовава за единство на палестинците и слагане на край на „една от най-драматичните хуманитарни кризи”

Посещението на Антонио Гутереш идва на фона на влошаване на хуманитарната криза в Газа и на изостряне на отношенията между ООН и Израел. Снимка: https://twitter.com/palinfoen

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш призова за вдигане на блокадата на ивицата Газа по време на посещение в контролирания от Хамас палестински анклав в сряда.

Според ООН целта на няколкочасовото посещение е била да се провери хуманитарната ситуация в Газа, която живее под блокада от страна на Израел и Египет вече десетилетие.

„Аз съм дълбоко развълнуван да бъда в Газа днес, за съжаление за да стана свидетел на една от най-драматичните хуманитарни кризи, които съм виждал за всичките години работа в хуманитарната сфера”, заявява Гутериш, цитиран от AFP.

Освен, че призова Израел да вдигне блокадата, Гутериш изтъкна нуждата то палестинско единство, „съответстващо на принципите на Организацията за освобождение на Палестина”. По думите му разделението „само подкопава каузата на палестинския народ.

„Имам една мечта. Мечта един ден да видя две държави в светите земи – Израел и Палестина, живеещи в мир и сигурност заедно”, заяви той. Гутериш призова за „програма за действие” за подобряване на условията на живот на палестинците и обяви спешна помощ от 4 млн. долара за дейностите на ООН в Газа. Заедно с коментарите, че е важно да се отворят границите, Гутериш изтъкна и важността на това, „да се избегне натрупването на войнственост, което може да подкопае доверието между двата народа”.

Този коментар изглежда бе насочен към „Хамас“ – ислямското движение, което овладя контрола над Газа през 2007 г., след като изборната му победа над „Фатах“ през предишната година предизвика разрив и междуособици сред палестинските организации.

Това е първото посещение на Гутериш в региона, след като пое ръководството на ООН в началото на годината. По време на четиридневната си визита той се срещна с израелски и палестински лидери, за да ги окуражи да възобновят мирните преговори. Ръководителят на световната организация посети централата на ООН в Газа и направи обиколка на анклава, при която се срещна с изявени представители на палестинската общност, но не ѝ с лидери на „Хамас“.

Първоначално „Хамас“ обяви, че Гутериш не е желан в Газа заради неглижирането на въпроса с палестинците в израелски затвори, но по-късно говорителят на движението Фавзи Бархум приветства главния секретар и заяви, че се надява той да работи за сваляне на израелската блокада. Според вестник Haaretz Гутериш е бил посрещнат от няколко десетки протестиращи палестинци при влизането си в Газа.

Преди да влезе в ивицата Гутериш направи обиколка в пограничната зона, при която бе придружаван от израелския посланик в ООБ Дани Данон и висши представители на израелската армия. Данон е заявил пред Гутериш, че Хамас използват международната помощ, за да прокопават тунели и да атакуват Израел, и са „превърнали жителите на Газа в заложници”.

Посещението на ръководителя на ООН идва в момент на рязко влошаване на хуманитарната криза в крайбрежния анклав. Като част от конфликта си с Хамас, базираната на Западния бряг палестинска власт намали плащанията за доставките на електричество от Израел към Газа, което остави голяма част от ивицата без ток в най-големите летни жеги. Блокадата се затяга  от страна на Египет, тъй като управляващите там военни имат враждебно отношение към „Хамас“. Върху ситуацията дава отражение и противопоставянето между Катар и Саудитска Арабия, тъй като първите са основен спонсор на „Хамас“, а вторите – на режима на генерал Сиси в Египет.

След срещата си с палестинския премиер Рами Хамдала в Рамала във вторник, генералният секретар на ООН заяви, че двудържавното решение на израело-палестинския конфликт остава единствената жизнеспособна възможност. Това заявление идва на фона на заканите на израелския премиер Нетняху, че израелските селища в окупираните палестински територии няма да бъдат премахвани. „Ние се завърнахме тук с цел да останем завинаги”, заяви Нетаняху по време на събитие, отбелязващо 50 годишнината от окупацията на Западния бряг.

През последните години отношенията между Израел и ООН стават все по-хладни, тъй като управляващата в Тел Авив дясна коалиция вижда всякакви призиви за защита на правата и културата на палестинците като „анти-израелски действия”. По-рано тази седмица израелският зам.-външен министър Ципи Хотовели заяви, че ООН трябва „драстично да промени отношението си”, и предупреди, че страната може да прекрати подкрепата и финансирането за международната организация.

ООН многократно е осъждала отношението на Израел към палестинците. Според приетата през 2009 г. резолюция 1860, Израел трябва да изтегли силите си около ивицата и да позволява доставки на храна, горива и лекарства в Газа. Подобно на редица други резолюции на ООН, тази също не е спазена от Тел Авив. Заради ограниченията все още не са възстановени разрушенията, нанесени на инфраструктурата в Газа по времe на последната военна кампания на Израел през 2014 г. Тогава загинаха около 1500 цивилни палестинци, една трета от които деца.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар