В категории:Свят

Електрическата криза в Газа продължава да се влошава

Решението на Махмуд Абас да намали доставките на ток за блокираната ивица е част от противопоставянето с Хамас, но последствията са само за обикновените жители

Снимка: middleeastmonitor.com

Питър Бюмонт, Guardian.

Магазинът за електроника на Имад Шлаил в град Газа е пълен с клиенти, които обаче се интересуват само от два продукта – LED лампи и батерии за тях. Жителите на вече изключително обеднялата ивица Газа са се научили да се адаптират към факта, че имат електричество едва 2-4 часа на ден.

Гневът на живеещите там обаче се поднови миналия месец, когато достъпа до електричество бе намален допълнително по искане на палестинския президент Махмуд Абас. Това представлява ескалация на конфликта му с Хамас – ислямисткото движение, което овладя контрола над ивицата Газа преди десет години.

Недостигът на електричество определя начина, по който хората живеят: например ставане посред нощ, ако има ток, за да пуснат водните помпи и пералните. Само малцината богати имат редовен и дълготраен достъп до електричество, за да захранват осветлението, електрониката, хладилниците и климатиците си в задушаващата лятна жега в Газа.

„Преди продавахме всякакви неща. Но напоследък е различно. Продаваме само батерии и зарядни устройства. Кризата е толкова тежка, че продаваме по 100 батерии на ден, докато нормално бихме продавали по 20”, казва Имад.


Газа има нужда от 430 мегавата електроенергия, за да посреща ежедневните си нужди, но получава само половината от това. Шестдесет мегавата се доставят от единствената електроцентрала в Газа, която страда от недостиг на електричество. Останалата част идва от Израел, като доставките се финансират от Палестинската власт, базирана на Западния бряг.

Ходът на Абас да ореже доставките на ток за Газа, която се намира под блокада на Израел и Египет вече 11-та година, бързо го превърна в мразена фигура сред много жители на ивицата. Те питат защо Абас наказва 2 млн. свои сънародници палестинци с тези действия, които изглеждат като опит да принуди Хамас да се откаже от контрола над територията.

Макар бизнесът на Имад да върви добре, той е разгневен от новите спирания на тока, които засягат всички сфери на живота – от спешните отделения на болниците до пречистването на водите. „Не съм направил нищо, за да бъда наказван от когото и да е. Това е най-лошото положение откакто се помня, но очаквам да става все по-лошо и по-лошо. Не само за електричеството, но и за други неща. Пропадаме все по-дълбоко”, казва той.

Освен намалените доставки на електричество, палестинската власт намали и заплатите на своите служители в Газа с до 30%, което изкара хиляди души на протест. Жителите на ивицата обвиняват Абас и че блокира процеса по изпращане на хора, нуждаещи се от лечение извън Газа, макар че виновният за това не е толкова ясен.


Проблемите на ивицата Газа – където нивата на безработица са ендемични – са особено видни в най-бедните райони. В бежанския лагер ал-Шати в град Газа, където живее и ръководителят на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания, цели жилищни сгради тънат в тъмнина, докато в други само по няколко прозореца са слабо осветени.

Айман Насър, на 32 години, стои заедно със свои приятели пред своята будка за продажба на гълъби и пилета, намираща се до основния пазар на лагера. Лицето му е осветено от екрана на телефона му, а в магазина свети само една лампа с батерии. „Част от проблема е, че до нас не стигат никакви новини. Кого трябва да обвиняваме за това? Хамас, Израел, Абас?”, казва той. „Всичко е свързано с политиката, но ние сме тези, които оставаме изиграни и от двете страни”, казва приятелят му Ашраф Кашкин.

Айман Насър, на 32 години, стои заедно със свои приятели пред своята будка за продажба на гълъби и пилета. Снимка: Питър Бюмонт, Guardian.

Ако има въпрос, който всички палестинци в Газа си задават, той е какво се надява да постигне отдалеченият и застаряващ Абас. Дали се надява, че режимът на тока ще доведе до бунт срещу Хамас, след като в началото на годината имаше демонстрации, свързани с недостига на електричество?

През миналия месец висш представител на ръководеното от Абас движение Фатах заяви, че този ход на палестинската власт – която плаща по 12 млн. долара месечно за израелските доставки на ток за Газа – цели да „пресуши финансовите резерви на Хамас”. Много хора обаче изразяват съмнение относно момента, мотивите и реалните ефекти.

Сред тях са и представители на правозащитни организации като Amnesty International, които предупреждават, че това може да превърне дългосрочната криза в Газа в мащабна катастрофа, тъй като вече се отразява на болниците и пречиствателните станции.

„За десет години обсадата незаконно лишава палестинците в Газа от техните най-основни права и потребности. Под бремето на незаконната блокада и трите въоръжени конфликта, икономиката рязко се е влошила, а хуманитарните условия са сериозно деградирали. Последните спирания на електричеството създават риск да превърнат и без това тежката ситуация в пълномащабна хуманитарна катастрофа”, заявява Магдалена Муграби от Amnesty.

Моментът, в който това се прави също повдига въпроси. „Абас вероятно е единственият, който знае защо прави това в Газа”, отбелязва Мохамер Абу Саада, анализатор и професор по политически науки в университета Ал Азхар.

„Аз честно казано не се хващам на това, което той казва през последните три месеца: че ще предприеме извънредни мерки за натиск срещу Хамас, за да ги накара за предадат контрола над ивицата Газа. Не вярвам на това, защото то не обяснява защо е чакал десет години, за да натисне по такъв начин Хамас? Честно казано, ако той го бе направил през първите няколко месеца, щеше да се намери решение за разделението. Сега Абас не наказва Хамас, а наказва 2 млн. палестинци. В крайна сметка лидерите на Хамас си имат огромни генератори. Бедните хора са тези, които страдат”, отбелязва той.

„Друго нещо, което няма смисъл е съкращаването на заплатите на хората, които се предполага, че са най-лоялни към палестинската власт и Абас. Същите хора, които са били арестувани и измъчвани от Хамас”, добавя професорът. Саада също така се съмнява, че екстремните мерки срещу Газа могат да дадат резултат. Той посочва, че Хамас са преживели десетилетие на блокада и три войни с Израел.

„Всеки път, когато Хамас е под натиск, те успяват да изобретят нови начини, за да заобиколят обсадата. Това не е продуктивен начин за действие срещу Хамас. Ако си мисли, че палестинците в Газа ще вдигнат бунт срещу Хамас, Абас е в грешка”, изтъква той.


Тахер ал-Нуну, съветник на Хания, предполага, че кризата с електричеството е предизвикана най-вече за да отвлича вниманието от провалите на самия Абас. „Той иска да създаде враждебна атмосфера срещу Хамас в Газа, но се проваля в това. Неговият основен мотив е провалът на политическия му път през последните 11 години, защото така никой не го пита какво е постигнал за палестинския народ в този период”, заявява той.

По думите му последните решения на Абас само ще доведат до повече неволи за събратята му палестинци. „В миналото ако попитате обикновените хора кой е отговорен за трудностите в Газа, отговорът щеше да е Израел или Хамас, и само евентуално Абас. Ако ги попитате сега, ще ви кажат Абас”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар