В категории:Свят

Хюстън се дави – в свободата си от регулации

Един от най-големите градове в САЩ е строен без регулации, които да намаляват риска от наводнения, и без съобразяване с капацитета на пътищата, което прави евакуациите трудни и опасни

 

Източник: https://www.epa.gov/tx

Стив Ръсел, Newsweek

Тук в Тексас много ценим свободата си. Докато пиша от накиснатия Централен Тексас, по новините дават хора, плаващи по река Бъфало Баю в Хюстън. Верни на принципите си, горди жители на един от най-големите градове в САЩ, който се е разраствал без наредби за райониране.

Настроенията в града са, че хората, които притежават недвижими имоти, трябва да са свободни да ги разработват както пожелаят. Хюстън се намира на страхотно място заради достъпа на морски транспорт до Мексиканския залив. Той обаче не е добро място за строеж заради твърде многото неабсорбиращи дъжд пространства, които увеличават риска от наводнения. Ако водата можеше по-лесно да попие в земята, сега нямаше да има реки на местата, където преди седмица имаше пренаселени улици.


В не толкова свободните градове административните бандити в отделите за градско планиране налагат ограничения на обема непромокаеми повърхности, които могат да бъдат използвани при строежите. Някои от ограниченията все пак могат да бъдат хитро заобиколени, като се засади трева върху иначе непромокаеми павета по паркингите. Дори ако си отговорил на стандартите за неабсорбиращите покрития, плановете ти пак могат да отидат в кошчето, защото някакъв компютър е преценил, че бизнесът ти ще привлича автомобилен трафик, който надвишава капацитета на околните пътища. Безличните бюрократи нямат никакво уважение към неотменимото право на всеки американец да паркира колата си на обществените пътища по време на пиковите часове.

Когато по време на лекция по право за пръв път разбрах, че в Хюстън няма райониране, саркастично попитах дали мога да построя пречиствателна станция в луксозния квартал Ривър Оукс. Борците за свобода в класа бързо ме скастриха и ми обясниха, че там няма пречиствателни станции, защото имотите са твърде скъпи. Нима не разбирах, че пазарът регулира използването на земята по-ефективно, отколкото би могъл който и да е бюрократ?

Ривър Оукс остава едно от местата с най-скъпи недвижими имоти в САЩ – модел за това какво може да се постигне с подходящо планиране. Местните предприемачи постигат целите си за разработване чрез заложени в нотариалните актове ограничения и „джентълменски” споразумения. През 20-те години на миналия век се изисква стойността на изгражданите там домове да надхвърля 7 хил. долара, освен това са регламентирани и допустимите архитектурни стилове. „Джентълмените” от онова време разбира се са изключвали евреи, негри и други нежелани елементи. След като Хюстън се слива с Ривър Оукс през 1927 г., предградието се превръща в квартал, но остава убежище за видни и богати личности. Убежище, стриктно регулирано от обичаите, тъй като Хюстън не е регулиран от закона.


Междувременно непромокаемите покрития в града продължават да се разрастват всяка година. В репортажите по телевизията днес се вижда, че улиците са наводнени. Двете реки, минаващи през града са излезли от коритата си. Хората се придвижват през вода, висока до кръста, носейки по няколко вещи, деца или домашни любимци.

Сегашните катастрофални наводнения в града са резултат от дъждове от 50 до 75 см. на квадратен метър. В добавка към това инженерни войски обявиха, че ще отворят шлюзовете на няколко язовира в района, за да избегнат повреди по стените. Очаква се шлюзовете да останат отворени в продължение на седмици, което допълнително ще увеличи водното равнище на реките. Националната метеорологична служба освен това предупреждава, че Хюстън трябва да очаква още силни дъждове.

Докато пиша това, ураганът „Харви” вече наближава Луизиана, като отнася със себе си силните ветрове и бурите, но оставя дъжд и повече дъжд. Критиците в телевизионните студия се оплакват, че власите в Хюстън не са издали заповед за задължителна евакуация. Това обаче може да хрумне само на някой, който не е виждал как местните магистрали се превръщат в паркинги поне два пъти на ден, когато хората просто пътуват към работата си и обратно.


Да се изведе цялото население по едно и също време на тези улици – улици, които се наводняват дори при по-слаби дъждове – ще доведе не само до неудобство, но и до фатални случаи. Биха били нужни не по-малко спасителни акции от сега, само че в по-опасни условия.

Шефът на полицията в Хюстън Арт Ейсведо също счита, че задължителната евакуация би увеличила още повече броя на жертвите от бедствието. Пред MSNBC той заяви, че половината население би отказало да се евакуира, но дори другата половина би била достатъчна, за да предизвика огромни задръствания, които ще  изложат всички на изключителна опасност при пороите.

Хюстън е построен без да има предвид капацитетът на пътищата, точно както е строен без да се регулира обема на непромокаемите повърхности, заради които водата не се просмуква в почвата, а изпълва улиците, каналите и речните корита.

Но тексасците ценят много свободата си.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар