Венесуела праща 5 милиона долара помощ за пострадалите от наводненията в Тексас

Освен пряко насочените средства, ще се заделя и процент от продажбите на американския филиал на венесуелската държавна петролна компания. Всичко ще отива за строеж на жилища за останалите без дом след урагана „Харви”

Спасители изнасят пострадали от наводнените райони във и около Хюстън. Снимка: Fox News
Спасители изнасят пострадали от наводнените райони във и около Хюстън. Снимка: Fox News

Правителството на Венесуела изпраща 5 милиона долара преки помощи за пострадалите от урагана „Харви” в Тексас, САЩ, съобщи венесуелският външен министър Хосе Ареаса, цитиран от изданието Chavez Vive. Министърът допълни също, че към засегнатите от бедствието общности ще бъде насочван и процент от продажбите на бензин на фирмата Citgo, американския филиал на венесуелската държавна петролна компания PDVSA. Citgo обслужва около 6000 бензиностанции и покрива повече от половината от територията на САЩ. Средствата ще бъдат вложени в построяването на жилища за пострадалите от урагана.

По нареждане на венесуелския президент Николас Мадуро се изработва интегрален план за оказване на помощ, който се координира директно с местните власти в пострадалите райони на САЩ. Каракас също така е предложил на Вашингтон контингент от доброволци – медици и други специалисти, които да работят на мястото на бедствието.

Около 30 000 души, останали без домове, са подслонени в 320 центрове за настаняване в Хюстън. Потвърдените жертви на стихията засега са 31, сочи Chavez Vive.

 

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар