В категории:Великобритания / Свят

Кен Ливингстън: Кризата във Венесуела е факт, защото Чавес не уби олигарсите

Бившият кмет на Лондон твърди, че богатите семейства на Венесуела използват властта си над търговията, за да саботират наследника на Чавес – Николас Мадуро.

Кен Ливингстън като кмет на Лондон по време на Световния икономически форум през 2008 година. Снимка: Wikimedia Commons

Предлагаме ви материал на британския „Гардиън“, публикуван първоначално в един вариант на 3 август, но редактиран по-късно същата вечер. След редакцията от първоначалния текст бяха премахнати няколко абзаца, а други бяха добавени вместо тях. С цел по-лесно ориентиране коя част от текста изглежда се е сторила неподходяща на редакторите на изданието, а друга – необходимо да бъде добавена, сме използвали различни цветове. С червено е обозначен текстът, който изчезна от страниците на „Гардиън“, а със синьо е допълнението, което беше внесено по-късно

Jessica Elgot, The Guardian

Бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън твърди, че нежеланието на Уго Чавес да убие олигарсите след като идва на власт е причината за днешните размирици в страната.

Ливингстън, който е изключен от Лейбъристката партия, смята, че една от причините за икономическата криза във Венесуела е нежеланието на правителството да послуша съвета му за инвестиции в инфраструктурата. Според бившия кмет това е щяло да увеличи независимостта на южноамериканската страна от износа на петрол и неговата цена.

Бившият кмет на Лондон, който е дългогодишен поддръжник на покойния президент Чавес и неговия наследник Николас Мадуро, заявява, че враговете на социалистическите лидери искат да възстановят властта си.

„Едно от нещата, които Чавес не направи, когато дойде на власт, е че не уби олигарсите. Във Венесуела има 200 семейства, които контролират 80% от всичките богатства в страната“, каза Ливингстън пред Talk Radio.

„Той им позволи да живеят, да продължат. Подозирам, че много от тях използват своята власт и контрол върху вноса и износа, за да сринат Мадуро“

Ливингстън посети Венесуела по време на кметския си мандат и сключи с Мадуро сделка за доставка на нефт, който бе използван за нуждите на обществения транспорт на Лондон. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин също често е изразявал възхищението си от Чавес, заявявайки през 2013 г., че той е „вдъхновение за всички нас, които се борим срещу остеритета и неолиберализма в Европа“.

Кадър от погребението на Уго Чавес. Снимка: Wikimedia Commons

Кризата в южноамериканската страна се задълбочи, след като социалистическото правителство реши да проведе и спечели обявените по-рано избори за Национално конституционно събрание, които бяха бойкотирани от опозицията.

Лондонската компания Smartmatic, която предоставя технологичната платформа за избирателната система в страната, заяви, че резултатите са били манипулирани с най-малко един милион гласа. Мадуро от своя страна каза, че компанията е била „стисната за шията от грингосите„.

Новото конституционно събрание е орган, съставен изцяло от управляващата социалистическа партия и нейните политически съюзници, които сега ще имат способността да пренаписват конституцията и да разпускат държавни институции.

Изборите за събранието идват след месеци на безредици и протести, по време на които бяха убиха повече от 120 души, на фона на покачващата се инфлация след падането на цените на петрола. Това повлия на поскъпването на хранителните продукти и лекарствата.

След като медиите критикуваха изказванията на Ливингстън, той заяви, че думите му нарочно са изтълкувани грешно.

„И не, не смятам, че Чавес е трябвало буквално да убие олигарсите. Това, което казвам е, че Чавес не предприе никакви мерки, за да ограничи тяхната власт. Много от олигарсите останаха в страната и започнаха да планират отстраняването на Чавес веднага след успеха му. Стратегията им включваше множество противоконституционни методи, насилие, включително и неуспешния преврат от 2002 година“, поясни Ливингстън.

Според Ливингстън южноамериканската страна не е успяла да се отърси от зависимостта си от петрола.

„Когато бях във Венесуела, посъветвах техния министър на финансите, но той пренебрегна съвета ми. Аз му казах, че трябва да предприеме масови инвестиции в сектора на инфраструктурата, за да спре зависимостта на икономиката от петрола. Той не направи това и мисля, че тук се корени един от проблемите им“, заявява Ливингстън.

Мадуро нямаше никакви наченки на авторитаризъм, когато бе сключен договорът за доставка на петрол за нуждите на обществения транспорт на Лондон, припомня бившия лондонски кмет.

Според сделката Венесуела се задължаваше да доставя всяка година дизел на стойност 16 милиона паунда, като получава в замяна експерти, които съветваха правителството по широк набор от въпроси – от градоустройствено планиране и строеж на нови жилища, до почистването на реките и рекламата на Венесуела като туристическа дестинация. „В него нямаше нищо арогантно или заплашително“, споделя Ливингстън.

Според бившия кмет слуховете и новините, че силите на реда са арестували двама опозиционни лидери преди провеждането на изборите не са нищо повече от „циркулираща пропаганда“.

„Опитват да свалят правителството. Има въоръжена опозиция, която убива хора. Има блокада на храни и лекарства. Ако имаше някакви доказателства, че Мадуро иска да създаде еднопартийна държава, аз щях веднага да се обявя против него“, казва Ливингстън.

Корбин в момента е на почивка в Хърватия, но натискът над него да се изкаже относно кризата расте. Много е вероятно той да бъде запитан дали още симпатизира на правителството на Венесуела, когато почивката му приключи в понеделник.

„Изявлението на Лейбъристката партия в понеделник даде ясна позиция относно значимостта на зачитането на върховенството на закона и правата на човека. Ние наблюдаваме внимателно ситуацията и следим развитието във Венесуела“, заявява говорител на Корбин.

Междувременно бившият министър в правителствата на Тони Блеър и Гордън Браун – Питър Хайн, заяви, че обществеността чака силно изявление от Лейбъристката партия и нарече насилието в страната „неприемливо“. Хайн, който преди е подкрепял кампанията за солидарност с Венесуела, смята, че правителството на Мадуро очевидно залита към авторитаризма.

„Исторически лейбъристите са имали много силни позиции относно човешките права, отмяната на апартейда, Бирма, както и при подкрепата на Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. От днешна гледна точка е ясно, че какъвто и напредък да е имал Чавес, то днес режимът затваря членове на опозицията, тормози журналисти, а насилствените протести са просто неприемливи“, заявява Хайн. „Много хора очакват лейбъристите да се изкажат и да действат спрямо дългогодишната традиция на подкрепа за човешките права и свободи“, завършва министърът от правителството на Блеър.

Лейбъристкият депутат Бари Ширман бе от тези, които останаха разтревожени от коментарите на Ливингстън. „Интересно е да се види как Социалистическият интернационал атакува Венесуела. За жалост още една странна изява на Кен Ливигстън“, написа в Twitter Ширман.

Що се отнася до Лейбъристката партия, тя отказа да коментира изявлението на Ливингстън, тъй като той е отстранен от нея заради множеството си заявления, че Хитлер е подкрепял ционизма.

През изминалата седмица консерваторите атакуваха Корбин, който преди е подкрепял Мадуро. Последният от своя страна е заявявал относно лидера на лейбъристите, че той е приятел на Венесуела. Грег Ханд, търговският министър на консерваторите, сподели линк в Twitter  към телевизионно предаване, в което Корбин звъни на Мадуро през 2014 г. И добави: “Корбин ще му звънне ли сега, за да му каже да спре убийствата”.

Външният министър в сянка на лейбъристите Емили Торнбери заяви в сряда, че правителството на Венесуела трябва да отговори на опасенията относно „все по-авторитарното управление“ на Мадуро.

„Нашето официално изявление в понеделник призова правителството на Венесуела да зачита правата на човека и върховенството на закона, както и да не третира изборния резултат като мандат за още репресии и насилие. Президентът Мадуро трябва лично да отговори на легитимните опасения на световната общност за задълбочаващия се авторитаризъм в страната. Такава е позицията на нашата партия и днес“, заявява говорителят на Торнбери.

Главният говорител на лейбъристите Крис Уилямсън обаче разкритикува САЩ по време на интервю за Би Би Си 2.

„Насилието и безредиците са инспирирани и подпомогнати от Съединените щати, които финансират опозиционните групи и от десетилетия имат изключително мрачна история на намеса в Латинска Америка“, твърди Уилямсън, който заявява още, че не е апологет на правителството на Венесуела.

„Очевидно те също са допуснали грешки. Не са направили достатъчно, за да диверсифицират икономиката. Но вижте, те са под огромен натиск. А междувременно британските медии предлагат един изключително едностранчив поглед върху ситуацията“, смята  Уилямсън.

За главния говорител на лейбъристите е много любопитно защо никой не критикува САЩ и дясната опозиция. „Ясно е, че не е редно да се налагат санкции над страна, която изживява такава тежка криза“, завършва Уилямсън.

Кой е Кен Ливингстън?

Кен Ливингстън става първият кмет на Лондон, след като тази институция е създадена през 2000 г.  Ливингстън остава на поста до 2008 година и е известен с прогресивните си крайнолеви и републикански възгледи. Интересно е да се отбележи, че Тони Блеър не е искал Лейбъристката партия, която тогава е под негово ръководство, да издига кандидатурата на Кен Ливигстън.

След яростна битка и подобаваща медийна атака Блеър успява да издигне кандидатурата на Франк Добсън. Ливингстън обаче не се отказва, кандидатира се като независим и в крайна сметка печели първите избори за кмет на Лондон. Като кмет той предприема мерки за ограничаване на употребата на коли, превръща улици в пешеходни зони, води война с расизма и хомофобията. Ливингстън успява да намали проблема с липсата на жилища в Лондон и дори успява да спечели номинацията за провеждането на Олимпийски игри в британската столица. Ливингстън е известен с антиционистките си възгледи и със своя остър език.

„Всяка седмица трябва да се беси по един банкер, докато останалите си вземат поука. Всяка година международната финансова система убива повече хора, отколкото Втората световна война. Но нали знаете – Хитлер поне беше луд“, споделя Ливингстън. В крайна сметка той е изключен от Лейбъристката партия през 2016 година, след като заявява, че Хитлер е подкрепял ционизма, като защитава тезата си чрез Споразумението Хаавара от 1933 г. Ливигстън смята, че израелското лоби се опитва да изкара антисемит всеки, който е критичен към политиката на Израел.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар