В категории:Европа / Полша / Свят

Хиляди на протест в Полша срещу съдебната реформа на правителството

Десетки хиляди протестираха в неделя във Варшава и още няколко големи полски града срещу опитите на правителството да подчини изцяло на своята воля съдебната система в страната. Полското правителство посяга на Върховния съд, като прави опит да заобиколи конституционни норми и да наложи нов кадрови режим на най-високата съдебна инстанция.

Снимка: Marcin Kulasek

Хиляди протестиращи се събраха пред парламента на Полша в неделя на протест срещу дясното правителството на прочулата се вече в цяла Европа “Право и справедливост” (ПиС). След разтурването на полския Конститутиционен трибунал в края на миналата година, сега дойде ред и на Върховния съд.

Проектозаконът, внесен от правителството на Беата Шидло, но реално управлявано от Ярослав Качински, ще даде възможност на министъра на правосъдието Збигниев Жобро да замени всички настоящи съдии от въпросното съдилище. Заложеното в проектозакона прекратяване на мандата им е в очевиден разрез с полската конституция, където е изрично написано, че той продължава шест години.

Но при условие, че Конституционния трибунал вече беше „реформиран“ от ПиС, вероятно е чиновниците от това ведомство да не открият нищо нередно в деянията на управляващите и въпросния закон.

Друг проблем е, че Върховният съд в Полша се произнася по легалността и правилността на избирателния процес след всички избори, което кара гражданите и опозицията се опасяват от възможност за манипулации и в този план.

Идеите за промяна в законодателството, касаещи Върховния съд, са поредният епизод от опитите на управляващата партия „Право и справедливост“ за налагане на свой контрол върху съдебната система. Правителствената пропаганда нарича тези свои действия “очистваща съдебната система реформа”. Разбира се – от комунисти и агенти на бившото разузнаване. Това предизвика остра и масова реакция под формата на улични протести в страната и изправи правителството пред пореден сблъсък с Европейската комисия.

Законопроектът ще принуди всички настоящи съдии, с изключение на онези, назначени от министъра на правосъдието, да се оттеглят от постовете си. Текстът беше публикуван късно вечерта миналата сряда, часове след като депутатите на ПиС успяха да прокарат друг закон, който дава повече права на парламента да назначава съдии.

Лидерите на опозицията определиха ходовете на управляващите като „обявяване на преврат“ и бяха категорични, че ако законопроектът за Върховния съд мине, това ще премахне и последните остатъци от независимостта на полската съдебна система. В петък от Европейската комисия заявиха, че наблюдават случващото се в Полша „с голяма загриженост“.

Същевременно правителството и медиите свързани говорят за „опит за силов преврат“ и настояват, че ПиС има демократичен, политически мандат за всичките свои постъпки и се радва на много висок рейтинг. Последните сондажи действително сочат подкрепа за управляващите надхвърляща 45%. Официални представители на властта твърдят, че реформите са необходими, за да направят съдебната система по-ефективна и справедлива.

Според официалните данни на кметството във Варшава над 10 000 души са взели участие в неделния протест във Варшава пред парламента, а полицията ги изчислява на 4500. Протести имаше и в още няколко големи града – Вроцлав, Шчечин. Допълнителна демонстрация пред Върховния съд във Варшава вечерта също е събрала хиляди участници.

Гжегож Шхетина, лидер на „Гражданска платформа“ и Ришард Петру, лидер на партията “Модерна” – двата най-големи опозиционни парламентарни клуба, се обърнаха към протестиращите и се заканиха, че партиите им ще си сътрудничат по-тясно срещу правителството. В митингите участваха и много други десни лидери, но представители на леви организации като партия “Заедно” или сдружение “Инициатива Полша” не са били допуснати до трибуната.

С плакати и лозунги като „Не искаме диктатура“ и „Върнахте се от почивка и демокрацията си отиде“, протестиращите изпълниха улиците, скандирайки „Няма да се предадем„.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар