В категории:Свят

Бърни Сандърс продължава да е най-популярният политик в САЩ

Той е подкрепян от разочарованите избиратели и младите, но върхушката на Демократическата партия продължава да подкопава защитаваните от него прогресивни реформи

Снимка: https://www.facebook.com/berniesanders

Бърни Сандърс е сенаторът, който има най-висок рейтинг на одобрение в щата, от който е избран, пише Obeserver. Според социологическо проучване на Morning Consult, публикувано на 11 юли, Сандърс е одобряван от 75% от запитаните в родния му щат Вермонт. На второ място се нарежда сенатор Брайън Шац, демократ от Хавай, чийто рейтинг на одобрение сред избирателите му е с 6% по-нисък. Сенаторът от Кентъки Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената, има най-нисък рейтинг сред избирателите в щата си. Проучването се базира на 140 хил. интервюта, проведени между 1 април и 18 юни 2017 г. То дава допълнителни доказателства, че Сандърс е най-популярният политик в страната.

Друго проучване, извършено от Fox News през март 2017 г., показа, че Сандърс има най-висок рейтинг на одобрение сред национално известните политици: 61% срещу само 32% неодобрение. Тогава на второ място се нареди вицепрезидента Майк Пенс с одобрение от 47%. Друго проучване на Harvard-Harris от април потвърди тези резултати. В това запитване Сандърс получи 57% одобрение, а Хилари Клинтън – 42%.

Като независим Сандърс набира значителна популярност сред избирателите, които не се чувстват представени от Демократическата или Републиканската партия. Популярността на Сандърс нараства и заради увеличаващия се активизъм на хората от т.нар. „,милениум” поколение. По време на първичните избори Сандърс получи повече гласове от млади хора от всички расови демографски групи, отколкото Клинтън и Тръмп взети заедно

След унизителната загуба на Клинтън от Тръмп, Сандърс поведе съпротивата на демократите срещу неговите политики като плана на републиканците за реформа в здравеопазването. Същевременно той продължава да работи и за прогресивни реформи в самата Демократическа партия, което предизвика съпротива сред партийната върхушка. В последно време няколко видни демократи се оплакаха от очертаващото се разделение в партията. Прогресивното крило остава критично към демократи, които отказват да подкрепят политики като универсално здравеопазване.

Последствията от тази борба вече се проявиха в няколко щата. Като се почне от вътрешните избори за местно ръководство на Демократическата партия във Флорида и Калифорния, които бяха манипулирани в полза на кандидатите на партийния елит, и се стигне до опитите за въвеждане на универсално здравеопазване във втория щат, които бяха саботирани от корпоративните демократи през юни.

„Бърни щеше да спечели” се превърна в мантра за прогресивната левица в САЩ. Социологическите проучвания наистина показват, че Сандърс е щял да се представи по-добре от Хилари Клинтън срещу Доналд Тръмп.

Образът на Сандърс като аутсайдер привлича гласоподавателите, които са обезправени от текущата система. Избирателите оценяват неговата искреност и това, че той общува директно с хората в цялата страна. Демократическата партия може да научи много от начина, по който Сандърс се заминава с политика. Вместо това обаче тя е обвързана с богати донори и не предлага последователно послание и набор от принципи, които да я разграничат от Републиканската партия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар