В категории:България / Фотогалерия

Окончателно: Няма да има мажоритарно гласуване (фотогалерия)

Народното събрание отхвърли законопроекта на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. Едва 98 депутати от ГЕРБ, ВОЛЯ и един независим подкрепиха тази идея, а общо 121 народни представители от БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“.

„За“ въвеждане на мажоритарен вот гласуваха единствено ГЕРБ, ВОЛЯ и един независим депутат. „Против“ бяха от БСП, ДПС и „Обединени патриоти“.

Народното събрание отказа да приеме промени в Изборния кодекс, с които се въвежда мажоритарно гласуване. Законопроектът на ГЕРБ, който беше представен като отговор на резултатите от проведения референдум, беше отхвърлен от мнозинството. „За“ гласуваха 98 депутати – 87 от ГЕРБ, 10 от ВОЛЯ и 1 независим, а 121 общо от БСП, ДПС и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“.

Проектът предвиждаше промяна на избирателната система в България и замяната на пропорционалната система с мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района. Как точно страната да бъде разделена на 240 района, според законопроекта на Цветан Цветанов и колегите му, трябваше да бъде решено от администрацията на президента.

Макар преди дни законопроектът да беше приет от Комисията по правни въпроси към парламента, днес в зала настъпи обрат. Той се дължи на позицията на ДПС – в комисията двамата представители на Движението Йордан Цонев и Хамид Хамид гласуваха „за“ и обявиха, че ще съветват това да сторят в зала и колегите им. Вчера обаче стана ясно, че финалното решение на ДПС, взето по думите им след оспорвано гласуване, е да не подкрепят въвеждането на мажоритарен вот.

Темата за замяната на пропорционалната с мажоритарна система обаче най-вероятно отново ще бъде повдигната скоро, тъй като снощи в деловодството на Народното събрание е внесен нов законопроект, който цели въвеждането на мажоритарен вот. Негови автори са депутатите от парламентарната група на ВОЛЯ.

По време на дебатите вносителят Цветан Цветанов заяви, че когато по темата са се произнесли 2,5 млн. български граждани, дебатът вече не е работа на политиците. „Този дебат ще продължи, независимо какво ще бъде решението, обществото е задало съответните въпроси, на които трябва да отговорим“, заяви той още преди гласуването, с което намекна, че е наясно с предстоящия отрицателен резултат от гласуването. Цветан защити законопроекта на ГЕРБ с познатите аргументи, записани и в неговите мотиви – че така се отговаря на „исканията на гражданското общество“, че ще бъдат издигани „личности, които притежават високи професионални и нравствени качества“, че ще бъде повишено доверието в парламента.

Неговият колега от ГЕРБ Георги Марков изтъкна, че българските граждани са имали достатъчно време да ползват пропорционалната система и накрая демократично с гласа си да кажат, че не я харесват. Освен това мажоритарният вот според Марков „прави изборите интересни, той е непредсказуем“. Мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията, отвърна Филип Попов от БСП. Според него и партията му „чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента и плурализма”.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви, че ДПС се отказало от собствените си и партийни интереси и заставало зад националните. „Всички изменения досега в Изборния кодекс са правени против ДПС. ГЕРБ, предлагайки тези промени върви, срещу националните интереси. С този мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в парламента ще управлява еднолично“, посочи Аталай.

От ВОЛЯ обявиха, че вече са внесли свой законопроект, но ще подкрепят и този на ГЕРБ заради принципа. Не стана ясно защо партията на Веселин Марешки не е успяла да изготви законопроекта си поне с няколко дни по-рано, за да бъде разгледат заедно с другите два проекта за промени и гласуван още днес.

Най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането, посочи Николай Александров от „Атака“. Той обяви, че продължавам да се чуди коя ще е структурата, която ще определя районите, като според него именно това е най-големият капан и клопка, която съществува в такова законодателство.

В отхвърления днес законопроект на ГЕРБ беше включено и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции на 11 лв. на 1 лев. По този въпрос също имаше положителен, но не задължителен резултат от проведения референдум, иницииран от „Шоуто на Слави“.

Заедно с проекта за промени в Изборния кодекс, изготвени от ГЕРБ, в пленарна зала днес беше отхвърлен и законопроект на ДПС, който целеше отмяна на задължителното гласуване, премахване на квадратчето „Не подкрепям никого“, мерки срещу феномена 15/15 при гласуването с преференции и разрешаване на агитацията на майчин език. „За“ тези идеи гласуваха единственото вносители от ДПС.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар