В категории:България

Правната комисия прие мажоритарния вот

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ подкрепиха замяната на пропорционална избирателна система с мажоритарна, а тези на БСП и „Обединени патриоти“ бяха против. Важното гласуване ще бъде в пленарна зала в четвъртък, като все още „ключовият играч“ в лицето на ДПС не е взел партийното си решение

Комисията по правни въпроси към 44-тото Народно събрание прие на първото четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, с който се въвежда мажоритарно гласуване.

„За“ законопроекта гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ в комисията, а против бяха от БСП и „Обединени патриоти“. Така с 12 гласа „за“ и 10 „против“ законопроектът беше приет и се отправя към пленарна зала с положително становище от комисията.

Именно мнозинството в залата трябва да реши съдбата на законопроекта, като въпреки подкрепата му в комисията все още не е ясно дали промяната ще събере необходимите гласове в зала.

Това се дължи на неясната позиция на ДПС, които днес по време на заседанието обявиха, че все още нямат решение на парламентарната група и днес ще гласуват в лично качество. Партията ще реши по-късно днес как да процедира в зала, като се очаква законопроектът да бъде гласуван в четвъртък.

Проектът предвижда промяна на избирателната система в България и замяната на пропорционалната система с мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района. Как точно страната да бъде разделена на 240 района, според законопроекта на Цветан Цветанов и колегите му, трябва да бъде решено от администрацията на президента.

За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. Ако няма такъв ще се провежда втори тур между двамата кандидати, събрали най-много гласуване на първи тур.

Проектът предвижда и намаляване на партийната субсидия за партиите до 1 лев за глас.

С най-голям интерес днес се очакваше позицията на ДПС, тъй като тази на останалите партии в общи линии е ясна отдавна – ГЕРБ твърдо подкрепят въвеждането на мажоритарен вот, защото искат да изпълнят волята на гражданите, подкрепили този въпрос на референдума. На тази позиция застава и ВОЛЯ на Веселин Марешки, а последователно против са БСП и „Обединени патриоти“. Партията на Корнелия Нинова обяви, че в знак на някакъв вид компромис ще внесе свой законопроект за смесена система – 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани депутати, но такъв проект все още не е внесен.

„Започнали сме дебата, има гласове за и против, като в момента в групата ни надделяват аргументите „за“. Бях си обещал да убедя колегите ми да подкрепят мажоритарната система и може би съм на път да го сторя“, заяви по време на заседанието депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„Чуват се гласове: нека веднъж подходим откъм партийния си интерес, защото винаги сме се интересували само от националния интерес“, каза още той и добави, че „има колеги, които смятат, че тази система ще ни даде допълнително мандати“. Малко след това признание Хамид все пак побърза да подчертае, че „не това е основният аргумент“ за подкрепа.

„Има доста неща, с които не сме съгласни и ще предложим корекции межу първо и второ четене. Не сме съгласни с идеята районирането да бъде извършено извън парламента – било от ЦИК или президенството. Това е съществена част от закона и няма как орган извън законодателния да го извърши. Нека не прехвърляме топката в друго поле като горещ картоф, а да си свършим работата, защото това е наше задължение“, настоя Хамид.

Той намекна и за друга ключова промяна, на която ДПС ще държи. „Искаме да поспорим и дали изборите трябва да бъдат в два тура и дали в абсолютно мнозинство, защото ние ще го подкрепим не с аргумента, че такива са резултатите от референдума – той не е задължителен и аз не съм съгласен, че трябва да се съгласим с тях, напротив – по-голямата част от обществото не е съгласна с него“, каза той, с което на практика разкри, че ДПС вероятно ще се опита да прокара система, при която изборите се провеждат мажоритарно, но в един тур – с други думи за избран се счита кандидатът, който на първи тур спечели най-много гласове.

„Има неща, които ни хареват и които не ни харесват – длъжни сме да опитаме и тази система, за това ще го подкрепим на първо четене с господин Цонев“, завърши Хамид, визирайки своя колега от ДПС в комисията Йордан Цонев. Това изказване възпламени страстите и думата взе зам.-председателят на парламента и депутат от „Обединени патриоти“ Явор Нотев.

„Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално зачение, който предопределя бъдещето ни“, посочи той, макар че веднага получи реплика от автора на твърдението Хамид Хамид, че изрично е отрекъл това.

„Начело е партийният интерес и това е, което говорим ние от момента, в който се повдигна въпросът. Партийният интерес на определени партии диктува те да бъдат непобедени в една бъдеща надпревара и да осигурят трайното си присъствие в бъдещия парламент“, подчерта Нотев и категорично отхвърли аргумента за „опита“ с различна система.

„Не, благодаря, няма нужда да опитваме. Нямаме време, нямаме право да „опитваме“ на гърба на българските избирателите. Няма да го подкрепим, не защото по принцип сме против решаването на проблемите с изборните практики, а защото не е това подходът и не бихме подкрепили този частичен, епизодичен опит да се отговори на едно обществено очакване“, категоричен беше Нотев.

„Ако бяха това нашите аргументи, ние щяхме да подкрепим референдума и да участваме. ДПС не е участвала и не е вносител. Ако имахме партиен интерес, щяхме да го внесем. Нека тези, които го организираха и го внесоха, да си носят последствията, защото яхнаха вълната“, отвърна Хамид Хамид.

В дискусията участваха и депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, както и председателят на комисията Данаил Кирилов. Те не се съгласиха с критичните бележки към законопроекта и аргумента, че той застрашава демокрацията в България. „Стига с тези внушения, че един законопроект ще срине държавата“, настоя Лазаров, а Кирилов посочи, че между първо и второ четене от ГЕРБ също ще внесат много варианти за промени по някои от конкретните проблематични и дискусионни части на законопроекта, за да може да бъде избран най-добрият вариант. Подобно на своя лидер Бойко Борисов те държаха на позицията, че този референдум отговаря на волята на българския народ, изразена на референдума.

„От казаното дотук и от мотивите, що се касае до ролята на референдума, ми се струва, че мнозинството гледа на парламента като пощенска кутия за отразяване на възникално към момента обществено мнение“, контрира зам.-председателят на парламента от БСП Валери Жаблянов. По думите му, Народното събрание е изразител на суверенитета на народа и решенията на депутатите имат същата тежест, каквото би следвало да има едно волеиявление на част от гражданите чрез референдум. „Даже напротив, защото представителността е по-висока от тази на референдума“, настоя той и обяви, че БСП приема за крайно безотговорно поведението на управляващите.

„Основният въпрос, който стои пред нас, е въпросът за състоянието и качеството на българската демокрация, но не сегашният мажоритарен закон може да постигне онези цели, които вие си поставяте“, категоричен бе той. Според него и БСП в Конституцията е записано, че политическият живот се осъществява на базата на политическия плурализъм, а този законопроект ще ограничи плурализма и е антидемократичен.

Ще се наложи депутатите да бъдат избирани по популярност – това политическо качество ли е, попита Жаблянов. Още по-обстоятелствен в тази посока беше колегата му от „Обединени патриоти“ Емил Димитров, който посочи, че с въвеждането на мажоритарна система парламентът ще заприлича на „Планета Пайнер“. Ако мине мажоритарният вот, според Емил Димитров, законодателният орган щял да е „ревюта, прически и красиви жени“.

В дискусията се включи и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви, че не е член на комисията, но тъй като на нея присъствали „представители на либертарианското общество“, той щял да вземе думата „като представител на консервативното и хетеросекуално общество“.

„Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време, нямам проблем да бъда избран в мажоритарен район. Аз съм окей с мажоритарната система“, посочи в началото Сидеров, демонстрирайки завидно чувство за самоирония. Той предупреди, че при мажоритарна система в парламента могат да влязат множество хора, без да са ясни техните идеи и възгледи и например да предложат да напуснем НАТО и Европейския съюз, като попита колегите си от ГЕРБ и ДПС дали техните европейски семейства ще одобрят това.

„Това не е манджа от стола, нямаме право да експериментираме с нещо, което е свързано със съдбата на България“, заключи той относно призивите на ДПС да се опита с тази система, защото според тях българската демокрация има нужда от „нов тласък“ и промяна, която „да не е козметична“.

След приемането на законопроекта на ГЕРБ за мажоритарния вот беше гласуван и проектът на ДПС за промени в Изборния кодекс, които целят отмяна на задължителното гласуване, позволяване на агитацията на майчин език по време на кампания и промени в начина, по който се определят номерата на партиите в бюлетината. Вторият законопроект беше подкрепен само от двамата представители на ДПС, а останалите депутати бяха против или се въздържаха, като по този начин той не беше приет.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар