В категории:България

ДПС се готви за избори – предложи поправки в Изборния кодекс

Движението иска законова възможност за ограничаване на феномена 15/15, връщане на стария режим за гласуване в чужбина, позволяване на агитацията на майчин език и отмяна на задължителното гласуване

Кадър от 4 май, когато Бойко Борисов положи клетва като министър-председател на България да трети път. Месец по-късно ДПС вече иска промени в Изборния кодекс.

По-малко от три месеца след предсрочните парламентарни избори и само няколко седмици след началото на работата на 44-тия парламент, парламентарната група на ДПС внесе проект за промени в Изборния кодекс.

Под проекта са се подписали 15 народни представители начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ, но прави впечатление отсъствието на Делян Пеевски, като най-вероятно това се дължи на превърналото се в традиция негово отсъствие от Народното събрание.

Това е поредният проект за промени в изборното законодателство, който ще трябва да бъде разгледан от депутатите, но засега е първи в 44-тия парламент. По традиция всяко Народно събрание от години променя поне по няколко пъти законодателството, свързано с процеса по провеждане на избори, като обикновено (и въпреки препоръките за обратното) това се случва преди предстоящи избори.

В предложението от ДПС промени няма нищо нечувано, но самото им внасяне точно в този момент събужда въпроси. Още повече, че промяната на изборните правила е първото предложение за законодателни изменения, което от Движението внасят в деловодството на парламента. Проектът им обаче със сигурност ще трябва да бъде разгледан скоро, още повече че така или иначе депутатите ще се занимават с други сериозни изменения в Изборния кодекс, а именно – мажоритарното гласуване. Двата законопроекта вече са включени в дневния ред на заседанието на Комисията по правни въпроси към парламента на 13 юни.

Една от по-интересните и нови промени е свързана с ограничаване на възможността в парламента да влизат хора, които не са изрично определени за това от ръководството на партията, а именно т.нар. феномен „15/15“. В проекта на ДПС се създава нова алинея със следния текст: „Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно“. Има и друга новост, която е свързана с това – Движението предлага жребият на ЦИК за номерата на бюлетината да се тегли след регистрацията на партията или коалицията за участие в избори, но преди партиите да са внесли конкретните листи. До този момент жребият се теглеше накрая, буквално преди започването на 30-дневната официална предизборна кампания.

Мустафа Карадайъ и колегите му предлагат отпадане на текста за задължителното гласуване, който беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд. ДПС иска и премахване на квадратчето „не подкрепям никого“, което беше въведено именно във връзка със задължителното гласуване. „Квадратчето „не подкрепям никого“ по същество покриване пускането на бяла бюлетина. По принцип се гласува за някого, а не против някого. От тази гледна точка не може да се допусне гласуване против някого или против всички“, пишат в своите мотиви от партията на Ахмед Доган.

Това не е първи път, в който ДПС опитва да атакува преференциалното гласуване, а и други партии показаха на последните избори, че търсят начини да заобиколят действащото законодателство и да ограничат „грешките“ до минимум.

Те предлагат и връщане на стария режим за гласуване в чужбина, а именно да бъде премахнато ограничението за брой секции в съответната държава. С последните промени в Изборния кодекс бяха въведени ограничения от 35 секции за страните извън Европейския съюз, а целта им беше най-вече ограничаването на гласовете от Турция. Отварянето на секции при старите правила зависеше изцяло от броя на подадените заявления на българските граждани, които искат да упражнят правото си на вот. ДПС иска връщане на режима за „автоматично отваряне на секции“ там, където на предходните избори са гласували поне 100 души. Освен възстановяване на правата за гласуване, от ДПС изтъкват и че това ще даде възможност за по-ранна подготовка на изборния процес, а оттам и за намаляване на финансовите разходи.

По традиция ДПС предлага и отваряне на възможността за агитация на чужд език, за която Движението се бори отдавна, но никога не получава подкрепа от останалите политически партии. Освен препоръките на международни наблюдателски организации, ДПС прилага и отговор на Европейската комисия до групата на АЛДЕ, която изтъква, че „изборите са свободни тогава, когато гарантират свободното изразяване на волята на избирателите“ и „те предполагат свобода на изразяването на становища и разпространението на информация в кампанията, както и възможността за всички общоности да разбират пълноценно и да участват в изборния процес“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар