В категории:България / Информации

Каузата на „Радио България” печели подкрепа

Външната министърка Екатерина Захариева смята, че не е добре да се спира радиопродукцията на шест европейски езика, както е замислил генералният директор на БНР Александър Велев. Председателят на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Андон Дончев също заяви пред Велев, че не одобрява намерението му да ликвидира „Радио България” и да остави диаспората ни навън без специализирани програми

За втори ден работещи в "Радио България" протестираха пред БНР срещу намерението на Александър Велев да го закрие. Снимка: Къдринка Къдринова
За втори ден работещи в „Радио България“ протестираха пред БНР срещу намерението на Александър Велев да го закрие. Снимка: Къдринка Къдринова

Във втория ден от протестите на работещите в „Радио България”, които се противопоставят на намерението на генералния директор на БНР Александър Велев да го закрие и настояват за широк обществен и професионален дебат по темата, въпросът беше повдигнат и на заседанията на две парламентарни комисии – по външната политика и по политиките за българите в чужбина.

Заседанието на външната комисия беше затворено, затова изразените там мнения и становища не могат да се цитират едно към едно. Но могат да се преразказват. Важна за каузата на „Радио България” позиция е изразила министърът на външните работи Екатерина Захариева, която е участвала в работата на комисията. В отговор на зададен ѝ от народния представител Елена Йончева въпрос Захариева е разказала, че към нея се е обърнал Александър Велев и я е информирал за намерението си да „преструктурира” „Радио България”, като спре чуждоезиковите онлайн страници на сайта на БНР с радиопродукции на шест езика, които според него имали ниска посещаемост.

Правейки уговорката, че не може да се меси в редакционната политика на ръководството на БНР, Захариева е информирала комисията за заявеното си пред Велев становище, че не е добре да се спира радиопродукцията на шест европейски езика по принцип и в частност в навечерието на европейското председателство на България. Наблегнала е също, че е важно да останат и балканските езици с оглед на сложната обстановка в региона ни.

На свой ред комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание беше поканила на днешното си заседание председателя на редколегията на „Радио България” Даниела Константинова, както и други представители на радиото, за да изслуша тяхната позиция по казуса. Ненадейно на заседанието на комисията се появил и Александър Велев с група адвокати, за да отстои собственото си виждане. Комисията изслушала първо него, въпреки че не е бил вписан в дневния ред, но след това дала думата и на колегията на „Радио България”.

В обобщението след обсъждането на въпроса председателят на комисията Андон Дончев подчертал несъгласието на нейните членове с намерението на Велев за закриване на „Радио България”, което ще остави българската диаспора в чужбина без специално подготвена и насочена към нея радиопродукция с авторитета и доверието на националното радио. Народните представители са изразили и загриженост за социалния аспект на въпроса, обръщайки внимание върху последиците на освобождаването от работа на хората от „Радио България“.

Утре предстои изслушване на двете страни в спора и в комисията по културата и медиите към Народното събрание, на което освен Велев и колегията на „Радио България” е поканен и Съветът за електронни медии. Утрешното заседание ще е открито.

Днес от 13 ч. протестиращите в защита на „Радио България” за втори ден се събраха на демострация пред БНР с надписи „Аз съм Радио България” на „закриваните” от Велев езици. Утре отново ще протестират – пак там, в същия час.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар