Двама работници в тежко състояние след авария в „Стомана“ Перник

Пореден инцидент на работното място може да коства живота на работници. Двамата пострадали са откарани в „Пирогов“, а един от тях е в много тежко състояние. По първоначална информация става дума за взрив в една от пещите на завода.

Снимка: pexels.com

Двама души са пострадали тежко при авария в завод „Стомана“ в Перник, съобщи Българското национално радио. Те са откарани в „Пирогов“, където в момента се намират в противошокова зала. От лечебното заведение не се ангажират с прогноза за състоянието им.

По информация на bTV един от двамата пострадали е с много тежко изгаряне и опасност за живота.

По информация на програма „Хоризонт“ е избухнал взрив в трета пещ на завода. Същата информация споделя и bTV, според които една от версиите е, че пещта е била включена по спешност, след като Първа пещ е била претоварена и е аварирала. Друга версия е, че в пещта е попаднала вода, която заради високата температура, също може да е причина за взрива.

Сигналът за аварията е подаден в 14:20 в полицията в Перник. Образувано е досъдебно производство. В момента се извършва оглед и районът около пещта е отцепен.

Единият работник е със 70% изгаряния и опасност за живота. Другият е в съзнание, но едва утре лекарите ще решават какво може да се направи, за да се подобри състоянието му, съобщава „Нова Телевизия“. Медията посочва, че собственик на завода е компанията „Стомана Индъстри“ АД.

Пред БНР председателят на федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков изключи версията в пещта да е попаднат снаряд за претопяване, каквото версия също беше лансирана. Тази версия е отхвърлена и от пожарната, посочва bTV.

От БНР допълват, че на територията на предприятието има частна противопожарна служба, която е реагирала първа, преди да пристигнат екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Според Яначков като цяло условията за труд в завода са добри, но винаги има риск при температурните инсталации. Същевременно той признава, че голяма авария със загинали работници в това предприятие е имало преди 15 години.

„Барикада“ припомня, че това е пореден случай на тежък инцидент на работното място.  През февруари работник загина, а други четирима бяха ранени при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март пък двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера. През декември миньор се раздели с живота си след инцидент на работното място в Бобоб Дол.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар