В категории:България

Съдът оправда изцяло всички обвинени за взрива в Горни Лом

Прокуратурата не успя да докаже и да защити нито едно обвинение за трагедията, която погуби живота на 15 души в завода „Миджур“ през 2014-та година. За тяхната смърт, оказва се, виновни няма, въпреки констатирани месеци преди инцидента нарушения на правилата за безопасен труд

Снимка: bTV

Окръжният съд на Видин оправда напълно четиримата обвинени по делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом през октомври 2014-та година, при който загинаха 15 души, предаде БНР.

И четиримата обвинени за взрива, който вдигна във въздуха цял цех от завода, бяха оправдани по всички повдигнати от прокуратурата обвинения. Делото беше гледано при закрити врати заради информация, която е държавна тайна, а заседанията започнаха през миналата година – три години след взрива.

Сред обвинените беше тогавашният собственик на завода Валери Митков, Божидар Василев – бивш началник на отдел в ГД „Охранителна полиция“, Ивелина Бахчеванова – бивш секретар на междуведомствената комисия към Министерството на икономиката и Палма Иванова – отговорничка за безопасността на труда в завод „Миджур“.

В дните след трагичния инцидент в Горни Лом местни жители и близки на пострадалите и загиналите разказаха, че в завода са се обезвреждали мини буквално с голи ръце. Заплатите са били изключително ниски, а работата – невероятно рискова, но хората са били принудени да я приемат заради голямата безработица в региона. Често работниците в завода е трябвало да се справят с извънредни и големи поръчки в кратки срокове, за да могат да поемат нови такива.

„Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво“, каза в дните след взрива тогавашният служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

За установените нарушения в завода говори тогава и неговият колега – служебният социален министър Йордан Христоков, който се позова на проверка на Инспекцията по труда, правена няколко месеца преди инцидента, на 6 август. Като основно нарушение той посочи старото работно оборудване. Липсвал е втори изход на цеха за утилизация, както и инструкция за работа в цеха. Съхранявали са се боеприпаси на самия изход, което е пречело на хората на изхода. Имало е и чували от отпадъци на тротил, каза тогава Христосков.

„Инспекторите по труда са участвали в последната проверка на Службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, като Инспекцията по труда е извършила и самостоятелна проверка на 6 август. Тогава са установени 13 нарушения – старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход от цеха, има липса на инструкция за безопасност”, изброи Христосков и нарече нарушенията „фрапиращи“.

„15 човека са изгубили живота си, това за мен е подигравка с паметта хората”, заяви Димитър Димитров – баща на загиналия Михаил, цитиран от „Нова телевизия“. „Прокуратурата след толкова разследвания, със 150 тома и с какви ли не експертизи, да се окаже, че всичко, което е направено, е безпредметно, виновни няма, всичко е ОК. Виновни са тези, които са били на работа. Не мисля, че това е истината в случая”, заяви Димитър Димитров – баща на загиналия Михаил.

Според Валери Митков „прокуратурата насочи усилията си да обвини хора, които нямат нищо общо със случая и с трагичния инцидент“, а „причината за аварията, трябва да се търси другаде – във външна намеса”.

Прокурорът по делото Мирослав Костов заяви след прочитането на присъдите, продължило около два часа, че „се е надявал“ по някои от обвинения да има осъдителни присъди. „Мисля, че на втората инстанция присъдата няма да остане в този вид“, каза той.

Решението е на първа инстанция, а от прокуратурата обявиха, че ще обжалват пред Апелативния съд в София. Това е поредно пълно фиаско за държавното обвинение по знакови дела в последните дни, след като в понеделник съдът прекрати делото срещу изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош заради куп процесуални грешки, а в същия ден беше оправдан служебният министър на здравеопазването в кабинета „Герджиков“ и вицепремиер Илко Семерджиев.

В последните няколко месеца Специализираният наказателен съд прекрати редица знакови дела, включително това срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, делото „Дянков, Трайков, Прокопиев“ за ЕВН, делото срещу Румен Овчаров, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и др. Върховният касационен съд окончателно оправда военния министър Николай Ненчев по делото за униформите. В края на миналата седмица спецсъдът прекрати и делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев за зоокъта, припомня Mediapool.

Оставете коментар