В категории:Мнения и коментари / Свят

Бразилците кипнаха срещу Мишел Темер – записи го уличават в заговор и корупция

Демонстранти заляха центъра на Сао Пауло и на столицата Бразилия, скандирайки за оставка на президента и за свикване на незабавни преки избори, а депутатът Алесандро Молон заведе официално искане за импийчмънт срещу Темер, наследил Дилма Русеф точно след такава процедура

"Вън Темер" пише на лозунга на тези демонстранти, събрали се в центъра на Сао Пауло веднага след разгласяването на новината за изобличаващите президента записи. Снимка: EFE
„Вън Темер“ пише на лозунга на тези демонстранти, събрали се в центъра на Сао Пауло веднага след разгласяването на новината за изобличаващите президента записи. Снимка: EFE

Улиците на бразилските градове отново кипят от възмутени демонстранти, излезли да скандират за оставка на настоящия президент Мишел Темер и за незабавно свикване на преки избори. Искрата, запалила протестите, дойде от разпространена от най-големия национален всекидневник „O Globo” новина, която минути след публикуването ѝ на сайта на изданието беше тиражирана и от централната телевизионна информационна емисия в страната.

Съобщението гласи, че мащабното и продължаващо разследване на скандалите за корупция в бразилската политическа върхушка разполагало с аудиозапис от 7 март т.г. и с видеозапис от 10 март т.г., които компрометират Мишел Темер. Записите сочели, че той осигурява чрез големи подкупи мълчанието на своя дългогодишен близък съратник, бившия председател на Камарата на депутатите в бразилския парламент Едуардо Куня, който сега е в затвора заради получени от него 5 млн. долара по линия на корупционния скандал с държавния нефтен гигант „Петробраз”.

Цяла Бразилия е свикнала да вижда такива кадри на близост между Мишел Темер (вляво) и Едеардо Куня в продължение на години. Източник: debateprogressista.com.br
Цяла Бразилия е свикнала да вижда такива кадри на близост между Мишел Темер (вляво) и Едеардо Куня в продължение на години. Източник: debateprogressista.com.br

В Бразилия е широко разпространено убеждението, че Куня е истинска „енциклопедия” за корупционните схеми, оплели политическия елит, и ако се разприказва, ще натопи още много големци. Всеобщи са подозренията, че може да „завлече” и лично Мишел Темер.

Необходимо е да се напомни също, че именно Едуардо Куня беше инициатор на процедурата по импийчмънт срещу бившата президентка Дилма Русеф, която накрая доведе до отстраняването ѝ от поста, зает веднага след това от дотогавашня вицепрезидент Мишел Темер.

От лагера на Дилма многократно бяха разпространявани подробности за ролята на Куня, който сам искал да отклони вниманието от собствените си корупционни практики. Понеже случаят му бил внесен в етичната парламентарна комисия още през лятото на 2015-та, той тогава предупреждавал депутатите на Работническата партия (партията на Дилма) да не дават ход на делото срещу него, защото ако не го послушат, той пък ще стартира импийчмънт срещу президентката. Офертата му била отхвърлена – и всички видяхме резултата.

В крайна сметка същият този комбинативен парламентарен шеф и личен приятел на Темер падна от поста си дори още преди да излезе окончателното решение за Дилма, тъй като безспорно беше доказана неговата корумпираност. По-късно бе и арестуван.

Всички тези подробности са широко известни на бразилците. Ето защо още при първите съобщения, че Темер сега плаща за мълчанието на Куня в затвора, почти никой в страната не се усъмни в тяхната достоверност и така бе отприщена нова вълна на масови протести.

Що се отнася до конкретните записи, на които се базират разкритията на „O Globo”, те на практика са следствана тайна и тях никой не ги е чувал и виждал публично. Така че всичко, което се знае за тях, е от публикацията на вестника.

Относно записа от 7 март не е много ясно дали е от пряка среща или от телефонен разговор. Но участниците в него са президентът Мишел Темер и бизнесменът Джосли Батиста, който заедно с брат си Уесли притежава мощната компания за производство на месо JBS. Преди време компанията стана обект на обвинения за нарушения в стандартите на производство, заради което дори имаше отказ от международни сделки за покупка на бразилско месо.

Вероятно самата JBS е попаднала на фокуса на антикорупционните следователи и така Джосли Батиста се е съгласил да сътрудничи на следствието. По време на въпросния разговор той е бил оборудван със записваща техника и тя хванала всичко казано, сочи информацията на „O Globo”.

Изданието пояснява също , че близкият на Темер депутат от неговата партия Бразилско демократично движение Родриго Роша Лурес бил натоварен ежемесечно да получава от JBS определена солидна сума, срещу която се ангажирал да урежда споменатите търговски проблеми на компанията. Видеозаписът от 10 март показвал именно как Роша Лурес получава изпратено от Джосли Батиста куфарче с 500 000 бразилски реала (160 000 долара). Смята се, че тези пари или част от тях са и за изплащане на ежемесечната вноска на сметката на затворника Едуардо Куня, което го и поддържа мълчалив пред следователите.

А ето по същество и съдържанието на разговора между Темер и Батиста от 7 март така, както го преразказва „O Globo”. Батиста разказва, че плаща ежемесечна вноска за Куня, а Темер му отговаря: „Това трябва да продължи, нали?”

Според „O Globo” предоставилият записа на следствието Батиста бил уточнил, че инициативата за тези вноски не била лично на Темер, но той знаел всичко.

Джосли Батиста имал също и запис, от който личи как друга една видна политическа фитура – сенатора Аесио Невеш от Социалдемократическата партия, който беше съперник на Дилма Русеф в президентските избори през 2014 г., си иска директно от него подкуп от 2 милиона реала (630 000 долара). Според „O Globo” полицията е проследила и заснела предаването на сумата чрез братовчед на сенатора, като накрая парите се озовават в сметка на фирмата на друг сенатор от Социалдемократическата партия – Зезе Перела от щата Минас Жераис. Само да вметнем – Социалдемократическата партия в Бразилия, както и в Португалия впрочем, е дясноцентристка формация.

Хората по улиците на Сао Пауло вече празнуват неминуемото според тях падане на Темер. Източник: Resumen Latinoamericano
Хората по улиците на Сао Пауло вече празнуват неминуемото според тях падане на Темер. Източник: Resumen Latinoamericano

Избухналият незабавно уличен гняв най-вече срещу Мишел Темер, а и срещу цялата олицетворявана от него политическа върхушка, на практика отстранила чрез институционален преврат законно избраната като държавен глава Дилма Русеф, принуди администрацията на Темер бързо да реагира. Разпространено беше официално съобщение, което опровергава такива записи изобщо да съществуват и призовава медиите да спазват коректно мисията си да информират обществото за достоверни факти.

В същото време депутати от Работническата партия свидетелстват със свои съобщения в социалните мрежи за паническата реакция на колегите им от Бразилското демократично движение (на Темер), които тичешком напускали заседанието на парламента, когато била разпространена новината на „O Globo” за записите. Макар никой наистина да не ги е виждал и чувал, общественото мнение очевидно безрезервно им вярва, защото всичко изнесено е съвсем правдоподобно. Следствието засега пази пълно мълчание и нито потвърждава, нито опровергава публикациите относно записите, защото дори и да ги има, те са поверителни до приключване на разследването.

Междувременно депутатът от Работническата партия Алесандро Молон депозира официално в парламентарната канцелария свое искане за задвижване на процедура по импийчмънт срещу Мишел Темер. Записът с подаването на документите е качен в YouTube.

Дори и да не му дадат ход, самият жест има важен политически отзвук точно в този момент на изключително изострена обществена чувствителност по темата.

На свой ред депутатът от лявата партия „Социализъм и свобода” Жан Уилис е цитиран от сайта Resumen Latinoamericano със следния си коментар за случващото се: „Всичко, което казвахме, се потвърждава. Дилма не бе свалена, за да се води битка с корупцията. Бе свалена, за да може тази банда корупционери да си спаси кожата, за да не ги осъдят”.

Същите настроения бликат и от уличните демонстрации. Не се знае дали крайно непопулярният Темер ще може да оцелее на власт в сегашната криза. Очевидно е, че скандалът със записите нанася тежък удар и по задвижената от правителството му мащабна реформа в трудовото и пенсионното законодателство, която е свързана със сериозни орязвания на правата и в края на април стана повод за най-мащабната обща стачка в Бразилия от 20 години насам. Реформата още не е гласувана в парламента, а при сегашната обстановка това очевидно няма скоро да се случи.

Къдринка Къдринова

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.

Оставете коментар