Арестуван е душманинът на Дилма Русеф

Бившият председател на бразилския парламент Едуардо Куня бе задържан заради разследването по корупционния скандал „Петробраз”. Въпросът сега е дали ще се разприказва пред разследващите и за други важни участници в схемата, сред които според подозренията може да лъсне и името на настоящия президент Мишел Темер

Едуардо Куня, който в качеството си на председател на бразилския парламент преди година задвижи процедурата по импийчмънт срещу президентката Дилма Русеф, а това лято бе принуден да се оттегли от парламентарния си шефски пост заради злоупотреби в рамките а скандала „Петробраз”, бе арестуван на 19 октомври от разследващите същия този скандал.

Бившият председател на бразилския парламент Едуардо Куняа бе арестуван за корупция
Бившият председател на бразилския парламент Едуардо Куняа бе арестуван за корупция

Задържането на Куня стана недалеч от официалната резиденция в град Бразилия, която той все още ползва. След това арестантът бе транспортиран със самолет до съд в град Куритиба, където се гледа делото срещу него за корупция.

Прокуратурата отдавна се занимава с швейцарските сметки в размер на 5 милиона долара, от които са се ползвали жената и една от дъщерите на Куня, но за чийто произход няма никакви достоверни обяснения. Смята се, че те са от негово участие в мащабната корупционна схема около „Петробраз”, в която се оказа замесен целият бразилски политически елит. С доста видни дейци „вътре” е и Партията бразилско демократично движение на самия Куня и на бившия вицепрезидент, днес вече президент Мишел Темер.

С напредването на разследването Куня не само бе принуден да подаде оставка от председателския пост в парламента, но на 12 септември загуби и депутатското си място, а значи и послединя си имунитет. Малцина наблюдатели се съмняваха, че следващата стъпка на разследващия „Петробраз” прокурор Сержио Моро ще е да арестува Куня – още повече, че бившият шеф на парламента освен бразилското  гражданство има и италианско, тоест вероятността да се изнесе в чужбина е голяма. Така че днешното задържане не изненада никого.

Изненади обаче могат да се появят при предстоящите разпити на Куня. Бразилските медии гадаят дали той ще се възползва от правото, което дава законодателството на страната – разследваните да намаляват собствената си присъда, като свидетелстват за ролята на други лица в делото, по което са разследвани. Общо е мнението, че благодарение на дългогодишната си кариера на политик, предприемач и… евангелист (една все по-влиятелна в бразилския политически и делови живот общност) Куня разполага с безценна информация за безброй лица на различни нива в държавата. Особено в своята Партия бразилско демократично движение. Не ясно например какво ще реши да разкаже за своя съпартиец Мишел Темер, когото практически направи държавен глава, стартирайки импийчмънта срещу Дилма Русеф. Слухове, че и Темер е бил набъркан в „Петробраз” отдавна витаят в бразилското общество. Новината за ареста на Куня завари новия президент на посещение в Япония.

Самият Куня винаги е твърдял, че той никога няма да се възползва от правото да „топи” свои съратници пред съда. Но, както пишат някои бразилски коментатори, така са приказвали мнозина, преди да започнат да броят дните и нощите зад решетките.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар