Фронтален удар по правата на жените. Налудничавата мечта на американския вицепрезидент се осъществи

Почти тайно, без присъствието на журналисти, Доналд Тръмп подписа закона за прекратяване на федерални субсидии за организации, работещи за насърчаване на планираното майчинство. Милиони млади американки ще бъдат оставени без подкрепа, ще се увеличи и броя на абортите, извършвани в опасни за здравето условия.

Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ. Снимка: Уикимедия комънс (Wikimedia Commons, https://goo.gl/JJSzpX)
Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ. Снимка: Уикимедия комънс (Wikimedia Commons, https://goo.gl/JJSzpX)

За това, че администрацията на Доналд Тръмп ще трябва да се „отплати“ на крайно консервативна част от електората, се говореше още през есента на миналата година. Един от основните привърженици на закона беше сегашният вицепрезидент Майк Пенс (Mike Pence). Той от години е тясно свързан с движения на религиозни християнски фанатици, борещи се за прекратяване на абортите.

По време на 12-годишното си присъствие в Камарата на представителите бившият губернатор на щата Индиана се опита да прокара почти 100 проекта с промени, свързани с прекратяване на средствата за организацията  по семейно планиране „Пленд Паренхуд“ (Planned Parenthood). Никой от тях обаче не получи одобрението на мнозинството. Сега Пенс от позицията си на вицепрезидент успя най-накрая да осъществи налудничавата си женомразка мечта.

Новият закон е жесток и нечовешки

Новата поправка предвижда лишаване от достъп до финансиране не само на „Пленд Парентхуд“, но и на всички други медицински организации, които подкрепят жените, организират за тях медицински изследвания, дават информация и съвети относно контрацепцията и репродуктивните права, както и извършват аборти. Законът на Пенс ще причини невъобразими социални вреди. Досега в САЩ бяха отделяни над 600 милиона долара годишно за насърчаване на планираното майчинство.

Дан Лажуен, председателка на "Пленд Парентхуд". Снимка: Укимедия Комънс (Wikimedia Commons, https://goo.gl/TuOC3u).
Дан Лажуен, вицепрезидент на „Пленд Парентхуд“. Снимка: Укимедия Комънс (Wikimedia Commons, https://goo.gl/TuOC3u).

Консервативните радикали твърдят, че целта на промените е да се защити човешкият живот. Основната цел на техния кръстоносен поход е да се убеди обществото, че дейността на организацията за семейно планиране „Пленд Парентхуд“ се свежда преди всичко до аборти. В същото време организацията харчеше само 3% от получените средства за това. Най-песимистичните предвиждания на жените днес се превърнаха в действителност.

„В момента се борим с най-сериозната политическа атака срещу здравето на жените и техните права,“ заяви в специална декларация Дан Лажуен (Dawn Laguens), вицепрезидент на „Пленд Парентхуд“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар