Фотогалерия: Протест за провеждане на референдум срещу презастрояването

Недоволните граждани превърнаха протеста в обществен съвет, на който посочиха негативните последици от презастрояването и проблемния характер на реституцията в паркове и междублокови пространства

Жители на Младост и техни съграждани от други квартали, дошли да покажат солидарност, обсъдиха проблемите с презастрояването, реституцията, задръстванията, мръсния въздух, липсата на обществени пространства и пр. Снимка: Барикада

Протест в подкрепа на предложението за провеждане на референдум се проведе днес пред общината в “Младост”. Допитването, което цели да спре презастрояването в квартала, беше отхвърлено от общински съветници в СОС с аргументите, че жителите не са компетентни да решават въпроси от такова естество, въпросите са незаконосъобразни и цената на подобно решение би била прекалено голяма.

Референдумът беше отхвърлен от няколко комисии в съвета, а срещу него гласуваха съветниците от ГЕРБ и другите десни партии, включително националистите и “Движение 21”. Единственият съветник от “Зелените” Иван Велков пък се въздържа при гласуването. Окончателното гласуване в СОС предстои в четвъртък (6 април) като тогава е насрочен протест пред сградата на съвета на ул. Московска 33.

В едно от малкото паркови пространства в “Младост” в понеделник се събраха около 300 жители на квартала, които бяха подкрепени от техни съграждани от столичните квартали “Дружба”, “Люлин”, “Красна поляна” и други. Всички желаещи бяха поканени да говорят на микрофона, което превърна протеста в нещо като обществено събрание.

По този начин граждани и политици, подкрепящи провеждането на референдума, припомниха съмнителния начин, по който ГРАО обяви за невалидни над 1/3 от подписите, събрани от доброволци в столичния квартал. Припомнени бяха и множеството примери за реституиране на терени незаконно, разкрити след като предишният районен кмет беше принуден да се оттегли от поста и извънредните избори бяха спечелени от представителя на протестиращите Десислава Иванчева. Посочен беше и несправедливия характер на самата реституция на имоти във вече уреден и регулиран регион, което поставя обществения интерес на жителите и частните на собствениците в конфликт.

От микрофона граждани обясниха, че презастрояването лишава квартала и целия град от обществени пространства и места за отдих. Освен това увеличава трафика, задръстванията и замърсяването на въздуха, като общината трябва да инвестира все по-големи средства, за да наваксва с инфраструктурата. Обществените заведения – болници, училища, детски градини и т.н. – на свой ред не успяват да поемат увеличеното натоварване. От влошеното качество на живот страдат всички жители, а печелят само малцина инвеститори и собственици, успели да се сдобият с апетитен имот.

Снимки от протеста, както и от строежи в околноста на парка, в който той се проведе, вижте в долната галерия:
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар