В категории:България

Когато кървящи родилки дават пръстов отпечатък…

Най-после едно безобразие бе отменено окончателно – идентификаторът за влизане в болниците. Ако има държава, няма проблем мъртвите души да бъдат изловени

Във вторник Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени пръстовия отпечатък в болниците. Съдът „събори” идентификатора през ноември, Министерството на здравеопазването обжалва, а сега дойде финалното решение. Мотивите са същите като при първото произнасяне – отпечатъкът следва да се въведе със закон, не с наредба, а и противоречи на европейските регламенти по идентификация на лица.

Изискването за полагане на отпечатък създаде само проблеми. Снимка: bTV

По-важното е, че отпада една абсолютна безсмислица, която в никакъв случай не въведе ред в болниците, но пък създаде неизброими неприятности на лекари и пациенти. Стигна се дори до ужасни сцени. Случаят по-долу е истински, от преди 2 седмици, в едно провинциално лечебно заведение (поради обясними причини спестяваме името му и на пациентката):

Млада жена влиза да ражда. Дала е отпечатък при приема в родилното. Бебенцето се появява в късните часове на деня, поето е от детското отделение. В детското отделение обаче трябва да се сложи нов отпечатък – и то преди полунощ, за да се спази датата. Часовникът наближава 24 часа, жената току-що е родила. Машинката за даване на отпечатък не е преносима, виси на кабел на бюро в друг кабинет. Идва сестра и

принуждава жената да стане и да отиде в другия кабинет,

за да сложи палец. Родилката кърви, кръв изтича от нея след появата на бебето – нормално състояние. Кървяща тя отива и слага отпечатък. Изискването на държавата е изпълнено. Нарушени са обаче всякакви лекарски предписания – родилките следва да лежат неподвижно с часове. Нищо, пръстовият отпечатък е по-важен.

Край майката лежат още току-що родили жени. Карат ги и тях да ходят да търсят устройството за полагане на палец. Едни тръгват все така кървящи, други отказват. Настава лек скандал. „Ами ние какво да сторим, до полунощ следва да стане. Утре не може”, вайкат се сестрите. А какво ли се случва с жените в интензивното отделение? И те ли хукват да слагат отпечатък?

В навечерието на предсрочните избори бившият здравен министър Петър Москов, автор на целия този ужас, даде Здравната каса на прокурор – платила 20 млн. лв. на болници за прием на пациенти, които не са сложили пръстов отпечатък. Касата и болниците отвърнаха, че това са хора, които физически не са могли да се идентифицират по указания начин. Дали гореописаният случай е точно такъв, не се знае. Но няколко родилки от провинциалната болница не смогнаха да сложат пръст – поради същите физически причини. А други го направиха въпреки тях –

с огромен риск за здравето си.

Вероятно в болниците са се случвали и по-големи ужаси. В крайна сметка в държавата се извършват къде-къде по-свирепи безобразия, пръстовите отпечатъци са капка в морето. Но е добре, че вече ги няма. Не е добре, че Петър Москов пак може да се добере до властта.

А болниците ще приемат както доскоро – с лична карта и с подписи върху няколко документа. Ако има държава, няма проблем да излови мъртвите души.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар