Комикс: Кулата на неравенството

Защо неравенството е проблем и какво можем да направим, за да го решим? Този поучителен комикс поставя въпроса по забавен начин и предлага някои възможни отговори и решения.

Увеличаващото се неравенството е един от най-големите проблеми, пред които е изправен светът днес. Тенденцията богатите да стават все по-богати, а бедните – все по-бедни започва някъде в началото на 80-те години на миналия век. Тя е типична за много от съвременните общества, но в никакъв случай не е неизбежна.

Преодоляването ѝ зависи от политически решения, а различните нива на неравенството в различни държави показват, че има изход от ситуацията, стига проблемът да бъде признат и да се потърсят неговите решения. За да обясни какво е неравенството, новозеландският карикатурист Тоби Морис предлага интересна аналогия, като представя обществото като жилищен блок.

Използваните в комикса данни се отнасят до неговата родна Нова Зеландия, но темата е общовалидна, а проблемът в България е дори още по-голям. Защо неравенството вреди на всички ни, а не само на тези в долната половина? И защо се оказа, че „теорията на процеждането“, според която още по-голямото забогатяване на богатите ще облагодетелства и по-бедните, е една голяма лъжа?

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар