В категории:Рикошет

Холандските избори предизвикаха умилителна гледка у нас

Реакциите в България по повод холандските избори са умилителна гледка. Надвикване между десни консерватори-националисти, непонятно защо понякога етикетирани като „леви“ и десни неолиберали.

Едните ронят сълзи за Герт Вилдерс, но същевременно са доволни от високия му резултат и се заканват „другия път вече да смачкат толерастите“. Говорим за симпатизанти на човек, който има десетки антибългарски изказвания и ако срещне нашенските си „фенове“ в Холандия, ще се постарае скоропостижно да ги екстрадира (минимум) обратно. За антимюсюлманските му бръщолевения дори не си струва да говорим – уважаеми, огледайте се наоколо, в България живеят мирно, тихо и спокойно стотици хиляди мюсюлмани, а наскоро един от тях ви се наби в очите, като отстъпи реда си за трансплантация на дете.

Другите, горди собственици на „проевропейска“ значка върху ревера, изпращат виртуални поздравления и целувки на Марк Рюте – премиерът на същата онази Холандия, която от години блокира по-пълната интеграция на България в Европейския съюз – влизането ни в Шенген. В проевропейското си опиянение пропускат факта, че Рюте спечели изборите благодарение на това, че иззе част от силно консервативните послания на Вилдерс и успя да привлече към себе си потенциални негови избиратели, най-вече чрез опълчването срещу Турция и острия отговор на протестите на турските граждани впоследствие.

Същевременно именно хора като Рюте, холандския председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум и другите десни апологети на неолиберализма и остеритета като тях в Европейския съюз (не без помощта на хайверената левица, представител на която е Дейселблум) доведоха нещата дотам Вилдерс изобщо да бъде възможен.

Първите мразят Европейския съюз поначало и си представят, че „България ще бъде велика отново“ като се затвори и огради със стени. В този смисъл тях не ги интересува, че Вилдерс иска да гони именно тях, за да си живеят холандците, без в краката да им се пречкат лошите българи и други източноевропейци. Вторите пък в последно време са се самоубедили, че България за тях е лоша мащеха, а истинската им майка е някъде из коридорите в Брюксел. Наричам ги „модерни българофоби“ – гнусят се от всичко с намек за патриотично, подиграват се с „Kleta majka balgaria“, кичят се с профилни снимки със знамената на НАТО и ЕС, но никога с български флаг (що за патриотарщина!?) и са стигнали дотам, че считат „българите за много тъпи същества“, които просто не заслужават да влязат в Шенген, нямат място там! И в Европа въобще, не са дорасли… като нас! Нас?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар