В категории:Общество

Google е обвинен в разпространение на фалшиви новини

Функцията за бързи отговори в търсачката многократно включва фалшива информация, в резултат на което услугите на Google разпространяват конспиративни теории като факт

Интернет гигантът Google е изправен пред обвинения, че подпомага разпространението на фалшиви новини и конспиративни теории, съобщава Guardian. Причина за това е функцията на търсачката „featured snippets in search”, която автоматично изважда кратни отговори на често срещани търсения от популярни сайтове.  Освен, че се появяват в резултатите при търсене, тази функция е в основата на бързите отговори, предоставяни от интелигентното устройство Google Home.

Когато функцията работи правилно, тя помага търсачката да отговаря директно на въпроси като „кой е най-богатия човек в света”, без да се налага потребителя да влиза в други сайтове. (При този въпрос функцията изважда списък с осемте най-богати хора от Indian Express).

Но понякога тази функция на Goolge изважда отговори от сайтове за конспиративни теории, пропаганда и обикновени лъжи. Още по-лошо, в резултат на това интелигентният говорител Google Home може да представя на потребителите фалшиви твърдения като факт. В този случай потребителят не вижда други резултати от търсенето, които да осигурят контекст и да му подскажат, че отговорът може да е заблуждаващ. Устройството все пак прочита и името на сайта, от който е взета информацията.

Потребителите са открили, че ако попитат Google или Google Home дали Обама планира преврат, търсачката вади кратък отговор от сайт, наречен „Тайните на Фед”, който гласи: „Според детайли, разкрити от ексклузивно видео на Западния център за журналистика, не само че Обама е в едно легло с комунистически Китай, но и планира комунистически военен преврат в края на мандата си през 2016 г!”

След като новината за това се разпространи, Google премахна този конкретен отговор от  търсачката. Медиите обаче съобщават за значителен брой други проблемни резултати: кратки отговори, според които мононатриевия глутамат причинява причинява мозъчни увреждания, Барак Обама е крал на САЩ, и че един от президентските на САЩ Уорън Хардинг е бил член на Ку Клукс Клан. Към това се добавят не толкова сериозни, но също толкова смущаващи грешки като отговор за миризмата на йода, препращащ към наръчник за приготвяне на метамфетамини, или обяснение защо пожарникарските коли са червени, използващо шега на „Монти Пайтън”.

Вниманието върху функцията за бързи отговори идва в неудобен момент за Google. Интернет търсачката до голяма степен остана незасегната от медийната истерия относно „фалшивите новини”, която се съсредоточи повече върху социалната мрежа Facebook и нейните алгоритми за формиране на новинарските потоци.

Избраните кратки отговори обаче могат да се интерпретират като легитимиране на съмнителни твърдения чрез институционалния авторитет на Google. Това може значително да увеличи вредите от разпространението на лъжи онлайн.

В отговор на критиките говорителят на Google направи следното изявление: „Функцията за бързи отговори в търсачката предоставя автоматичен и алгоритмичен отговор на конкретна заявка, като съдържанието идва от външни сайтове. За съжаление има случаи, при които функцията използва сайтове с неподходящо или подвеждащо съдържание. Когато сме известени за такъв проблем се стараем да го отстраним незабавно. Извиняваме се за всякакви оскърбления, които може да сме причинили”.

 

Оставете коментар